Wat zijn hypoallergene hondenrassen?
Laatste update: 30 mei 2022Hypoallergene hondenrassen kunnen uitkomst bieden voor mensen met een allergie. Tegenwoordig zien we allergische klachten steeds vaker ontstaan, vooral bij kinderen. Waardoor veel huishoudens geen vrolijke viervoeter in huis kunnen nemen.
Hoe komt zo’n allergie tot stand? Wat is het verschil tussen hypoallergene en gewone hondenrassen? En werkt dit voor alle mensen met een hondenallergie? Lees in dit artikel alles over hypoallergene hondenrassen.
Allergie voor honden
Hypoallergene hondenrassen zijn helemaal hip. Ben je gek op honden, maar word je ziek in hun nabijheid? Dan kan zo’n speciale hond ervoor zorgen dat je toch een viervoeter in huis kunt halen.
Hoe werkt dit?
Steeds vaker horen we klachten van allergieën of overgevoeligheden, als het gaat om huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 20% van de Westerse bevolking een allergie heeft ontwikkeld voor honden. Dit is een zeer hoog aantal!
Bij een allergie richt ons immuunsysteem zich per abuis op een ongevaarlijke stof. Deze stof wordt als pathogeen, ofwel lichaamsvreemd, gezien en aangevallen. Maar niet alles wat lichaamsvreemd is, vormt een dreiging.
De bedoeling is eigenlijk, dat onze afweer bescherming biedt tegen schadelijke virussen en bacteriën. Deze organismen kunnen ons lichaam beschadigen en ziek maken. Maar voor veel stoffen, geldt dit niet.
Bij een allergische reactie richt onze afweer zich op specifieke allergenen. Allergenen zijn onschadelijke eiwitten die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Deze kunnen zowel in natuurlijke als kunstmatige stoffen aanwezig zijn.
Bij een allergie voor huisdieren, reageert het immuunsysteem op zogenoemde inhalatie allergenen. Deze zijn aanwezig in bijvoorbeeld stuifmeel van pollen, uitwerpselen van huisstofmijt en huidschilfers van dieren. Deze bevinden zich in de lucht en veroorzaken na inhalatie (inademing) klachten bij een allergisch persoon.
Veel geziene klachten hierbij zijn:
- Ademhalingsproblemen
- Droge huid
- Hoesten
- Jeukende huid
- Jeukende ogen
- Loopneus
- Niezen
- Verstopte neus
Bij langere blootstelling kan dit overgaan in ernstigere klachten, zoals:
- Futloosheid
- Hoofdpijn
- Koorts
- Spierpijn
Wanneer je erg allergisch of overgevoelig bent, kan dit je kwaliteit van leven aantasten. Maar je bent zo’n groot hondenliefhebber… Is er dan geen enkele mogelijkheid voor een viervoeter in huis?
Soms wel!
Wat is een hypoallergeen hondenras?
Vroeger werd er vanuit gegaan dat de allergische klachten van het baasje vooral voortkwamen uit het haarverlies van de hond. Daarom werden rassen zoals naakthonden nog wel eens als hypoallergeen gepresenteerd.
Maar tegenwoordig weten we, dat de immuunreactie wordt veroorzaakt door meer factoren. Bij het overgrote deel van de allergie-patiënten zou het allergeen Can F1 verantwoordelijk zijn voor de reactie van het immuunsysteem. Dit eiwit wordt teruggevonden in huidschilfers en speeksel, maar zit in mindere mate ook in en aan de vacht.
Het woord hypoallergeen staat voor verminderd of weinig allergeen, wat aangeeft dat er minder eiwitten beschikbaar zijn waar het immuunsysteem op zal reageren.
Daarom wordt een hypoallergeen hondenras in de fokkerij specifiek geselecteerd op twee eigenschappen: weinig haarverlies en weinig dwarrelende huidschilfers.
Je zult misschien denken dat uit deze wensen één specifiek hondenras voortkomt. Maar deze twee eigenschappen zijn flexibeler dan je denkt.
Sommige geschikte rassen hebben bijvoorbeeld dik krullend haar, waar de huidschilfers en losse haren in de stevige vacht blijven hangen. De schilfers komen dus alleen vrij bij het wassen, borstelen en trimmen.
Maar er zijn ook rassen met geen of zeer weinig vacht, of die weinig verharing tonen. Uit welke rassen zou een allergisch of overgevoelig persoon kunnen kiezen?
Welke hypoallergene hondenrassen zijn er?
Er zijn best wat hondenrassen die hypoallergene kenmerken toegewezen hebben gekregen. Zo staan de volgende hondenrassen op de lijst voor het verminderd uitlokken van allergische reacties:
- Afghaanse windhond
- Basenji
- Barbet
- Bedlington Terrier
- Bichon Frisé
- Chinees Naakthondje
- Coton de Tulear
- Havanezer
- Ierse Water Spaniel
- Italiaanse windhond
- Kerry Blue Terriër
- Maltezer
- Poedel
- Portugese Waterhond
- Schnauzer
- Shih Tzu
- Soft Coated Wheaten Terrier
- Yorkshire Terrier
Wat we echter ook geregeld zien, is een kruising van rassen die minder klachten veroorzaken. Één van de bekendste hondenrassen die hieruit voortgekomen is, heet de Labradoodle. Dit is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel.
Dit klinkt als een geweldige uitkomst! En er zijn allerlei leuke hondenrassen om uit te kiezen. Lossen hypoallergene hondenrassen de problemen dan geheel op?
Voorkomt een hypoallergeen hondenras allergische klachten?
Met de presentatie van hypoallergene hondenrassen lijken de problemen van allergische hondenliefhebbers helemaal verleden tijd. Door de rassen neer te zetten als hypoallergeen, zou een allergisch persoon hier weinig tot geen klachten van moeten ondervinden.
Toch moeten we hier met een kritische blik naar kijken. Onderzoek heeft aangetoond dat hypoallergene hondenrassen niet per se minder allergenen aan hun omgeving afgeven. Daarom is de term hypoallergeen voor deze rassen niet wetenschappelijk onderbouwd.
Maar in de praktijk zien we echter wel succesvolle voorbeelden van hypoallergene honden in een huis met allergische baasjes. Waarom dit precies is, weten we nog niet.
Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, moeten we daarom 3 belangrijke punten in de gaten houden. De eerste is een proeftijd van de hond, de tweede het onderhoud van het dier en de derde is onderhoud van de omgeving.
1. Proeftijd
Ben je allergisch, maar wil je toch een hond in huis? Las dan een proeftijd in , voor jezelf en de hond. Zo kun je zien of je klachten ontwikkelt in aanwezigheid van de viervoeter.
Vertoon je geen lichte, maar zware klachten van je allergie? En steken deze normaliter al snel de kop op? Dan heb je kans om klachten te houden, ook wanneer er een hypoallergeen ras in huis is.
Ga voor je proeftijd bewust op zoek naar iemand met een hypoallergeen ras. Vraag of je bij vakantie eens een week op de hond mag letten. Dit kun je in je eigen huis doen, om te kijken of je klachten krijgt.
Maar ook een weekje in huis bij iemand met zo’n speciaal ras kan aangeven of je last zal krijgen van allergieklachten. In dit huis zijn de allergenen namelijk meer aanwezig dan in jouw brandschone huis met viervoeter-logé.
Voorwaarde is wel, dat men alleen hypoallergene honden in huis heeft. Want misschien ben je wel allergisch voor de Sint-Bernard op je proefadres? Of voor de kat?
2. Onderhoud hond
Is de proeftijd goed verlopen? Bespreek dan eventuele opties tot een huisdier nemen met je huisarts. Misschien kan hij meedenken over tabletjes of neusspray om eventuele lichte klachten te verminderen, mochten deze de kop op steken.
Ook kan er nagekeken worden of je écht geen irritatie hebt, of verwaarloosbaar weinig, na je proefperiode. Zo ben je goed voorbereid op de komst van de hond.
Één van de belangrijkste dingen van het houden van huisdieren, is persoonlijk onderhoud. Hierbij bedoelen we niet alleen voeding en onderdak, maar ook verzorging. Wassen, kammen, trimmen: het hoort er allemaal bij.
Maar juist voor een allergisch baasje zijn deze onderdelen belangrijk. Want hoe beter de vacht wordt bijgehouden en de hond schoon blijft, hoe minder huidschilfers en los haar er in huis gevonden kan worden.
Tijdens deze verzorging echter, kan het zijn dat je last krijgt van je gevoeligheid. Is dit het geval, breng je hond dan regelmatig voor een bezoekje naar de verzorgings- en trimsalon.
3. Onderhoud omgeving
Je hebt een succesvolle proeftijd gehad met hypallergene hondenrassen, je hebt je laten adviseren door een arts en je zorgt voor een optimale verzorging van je viervoeter. Dat is natuurlijk top!
Maar dit valt mogelijk allemaal in het niet, als je niet jullie directe omgeving in de gaten houdt. De haren en schilfers van de hond zijn namelijk overal in huis terug te vinden. Daarom is het belangrijk om regelmatig, zo niet elke dag, goed schoon te maken in huis.
Hoe beter je het schoonhoudt, hoe minder klachten je zal ontwikkelen tussendoor én tijdens het schoonmaken. Want met stofzuigen, kunnen neergedwarrelde schilfers weer enthousiast door de lucht gaan vliegen.
Hatsjie!
Niet alleen stofzuigen is belangrijk, ook wassen en dweilen. Ben je gevoelig voor opwaaiende schilfers bij het afstoffen? Gebruik dan vochtige doekjes om het meubilair mee schoon te houden. Dan plakt alles gelijk aan het vocht vast.