Home   /   Hondenrassen

Shih Tzu

Laatste update: 22 mei 2022
shih tzu

Wie kent het vrolijke snoetje van de Shih Tzu tegenwoordig niet? Ze zijn namelijk al 50 jaar onverminderd populair als gezinshondje in Nederland. Velen zijn al gevallen voor het chique uiterlijk. De grote, donkere ogen, de zachte, lange vacht.

Maar onder deze fraaie jas zit een bijdehand boefje, dat eerder zijn eigen weg gaat dan die van jou. Benader je dit hondje met respect en rust? Dan heb je een knuffelmaatje voor het leven, dat het liefst nooit van je zijde wijkt. Is dit pittige kleintje iets voor jou? In dit artikel geven we je alle details van het ras.

Achtergrond van de Shih Tzu

De Shih Tzu is van origine een Tibetaans ras. Ze werden al 2000 jaar geleden gefokt door Tibetaanse monniken, die hen als heilig beschouwden.

Volgens de legende was dit hondje namelijk het enige wezen dat Boeddha vergezelde op zijn lange reis naar verlichting. Daarom mochten alleen geestelijken een Shih Tzu in hun bezit hebben.

Hiernaast werden ze cadeau gedaan aan koningen in het Verre Oosten, waar ze vooral erg populair werden aan het Chinese hof tijdens de Ming dynastie.

Via China is de Shih Tzu uiteindelijk in de Westerse wereld beland, aan het begin van de 20e eeuw. In de dertiger jaren werd het ras erkend in Engeland en verspreidde zich vanuit daar naar de rest van Europa en Noord Amerika.

In 1962 zette de eerste Shih Tzu poot aan Nederlandse grond. Hier werd in 1990 de rasvereniging opgericht en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het Hollandse gezinsleven.

Uiterlijke kenmerken

shih tzu uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Shih Tzu een actief, waakzaam hondje met een overvloedige beharing en arrogante houding.

Hun ronde, brede kopje heeft grote, ronde en donkere ogen. De lange oren worden hangend gedragen en lijken door de dikke beharing over te gaan in de nek.

Ze hebben korte, gespierde benen en een diepe, brede borst. De rechte rug gaat steil naar beneden over in een krachtige, korte achterhand.

De dekharen zijn lang en dicht, met een goed aansluitende ondervacht. De vacht mag niet krullen, maar een lichte golving is toegestaan.

Bij de Shih Tzu alle kleuren toegestaan. De typische witte bles op het hoofd gecombineerd met een witte staartpunt komt bijna altijd voor bij meerkleurige (bonte) hondjes.

De schofhoogte is maximaal 26,7 centimeter. Het ideale gewicht zit tussen de 4,5 en de 7,3 kilo, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw.

Nog een opvallende eigenschap is de leeftijd van dit ras. De Shih Tzu kan wel 18 jaar oud worden!

Karaktereigenschappen van de Shih Tzu

We zeiden eerder al, dit hondje kan een tikje arrogant uit de hoek komen. Hij is intelligent en leert snel, maar of hij dit ook echt tot uiting gaat brengen hangt af van zijn humeur.

Met strenge bevelen of fysiek straffen kom je niet ver. Dit eigenwijsje sluit je dan compleet buiten.

Behandel je de Shih Tzu rustig en duidelijk, dan kun je een sterke band met hem opbouwen. Hiermee zal de drang tot samenwerking sterk vooruitgaan.

Hij is doorgaans een vriendelijk type, dat andere dieren en mensen met enthousiasme begroet. Naar zijn eigen mensen is hij aanhankelijk en vrolijk.

Ook is dit hondje graag overal bij. Naar de winkel, op visite, het is allemaal geen probleem. Hij blaft nauwelijks en zit graag bij zijn baas.

In dat opzicht is het echt een perfect gezelschapshondje. Zijn favoriete plek is op je schoot en daar heeft hij nog het formaat voor ook. Dit betekent echter wel, dat aan alleen thuis blijven extra aandacht besteed moet worden.

De Shih tzu is een echt gezinshondje, dat goed met kinderen om kan gaan.

Laat kinderen echter nooit met de hond alleen. Wanneer hij ruw behandeld wordt of geen duidelijke regels krijgt, kan dit tot vervelende situaties leiden. Kinderen zijn doorgaans geen goede opvoeders en dat mag je ook niet van ze verwachten.

Ook is de Shih Tzu een beetje waaks. Het gezin, erf en alles wat daarbij hoort is zijn bezit. En dat zal de wereld weten ook.

Ze blaffen echter alleen om de baas te vertellen dat er iemand voor de deur staat. Inbrekers wegjagen zal je ze niet zien doen.

Deze waaksheid betekent ook dat ze bezitterig kunnen worden over bepaalde leden in het gezin. Het is een fel type, dus dit zal niet onopgemerkt blijven.

Houd in de opvoeding dus rekening met de superieure houding die dit hondje van nature over zich heeft. Wees daarom rustig en vriendelijk, maar duidelijk in wat er wel en niet mag.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Shih Tzu heeft dagelijks verzorging nodig. Ze verharen nagenoeg niet, daarom moeten losse haren, klitten en vuil iedere dag uit de vacht weggeborsteld worden.

Ook wordt er geadviseerd om het hoofdhaar op te binden of te trimmen, zodat de ogen vrij zijn.

De oren moeten wekelijks gecontroleerd worden op losse plukken die de gehoorgang in kunnen groeien, om oorontsteking te voorkomen. Kun je dit zelf niet, klop dan even aan bij een hondentrimsalon.

Veel mensen laten hun Shih Tzu hier 3 tot 4 keer per jaar trimmen, zodat de vacht minder onderhoud nodig heeft.

Helaas kent dit ras enkele algemene gezondheidsproblemen.

Ze hebben bijvoorbeeld aanleg voor oogproblemen. Zowel hoornvliesontsteking, entropion (het naar binnen krullen van de oogleden), distichiasis (onderste wimpers irriteren het hoornvlies) en glaucoom (hoge oogdruk) komen regelmatig voor.

Ook ontstoken en tranende ogen worden vaker dan gemiddeld waargenomen bij dit ras.

Hiernaast heeft één op de zes Shih Tzu’s last van allergiën, jeuk en schilfering aan de huid. Naast een stofvrije omgeving is een goede voeding dan ook erg belangrijk. Overleg hiervoor met een dierenarts of voedingsprofessional.

De stofvrije omgeving is ook belangrijk, omdat bij dit ras kortademigheid voorkomt. Door de te smalle neusgaten kunnen ze snel benauwd worden. Houd hier bij fysieke activiteiten altijd rekening mee.

De meeste van deze aandoeningen zijn erfelijk belast. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren van je hond goed hierop getest zijn. Een fokker is verplicht dit te doen voordat ze gaan fokken, andere mensen die een nest puppies fokken doen dat soms niet.

Let dus goed op!

Opvoeding

shih tzu uitlaten en beweging

De hoogmoed van de Shih Tzu vindt dat hij zijn eigen gang kan gaan. Dit hondje is enorm aanhankelijk naar de baas, maar hij kan zich opstellen als ware de bezitter van het huis.

Daarom dient dit hondje van meet af aan rustig, maar consequent behandeld te worden. Geef duidelijke regels en wees niet bang om even door te zetten.

Echter, met fysiek straffen bereik je niets. Dit hondje zal zeker in opstand komen en vervolgens zijn neus voor je ophalen.

Ook zal hij zijn respect voor je verliezen, iets wat met dit ras erg belangrijk is. Wanneer je geen waarde meer hebt kun je op je hoofd gaan staan, maar dit hondje is dan de baas over het huishouden.

Rust en aandacht zijn dus onmisbaar, maar laat niet over je heen lopen.

Als een Shih Tzu even zijn eigen gang wil gaan, dan doet hij dat ook. Ze kunnen dan het beruchte “Oost- Indisch doof” worden voor je wensen.

In onze mensgerichte maatschappij kan dit echter voor gevaarlijke of vervelende situaties zorgen. Ben je niet zeker van de veiligheid en je appèl, lijn hem dan voor de zekerheid aan.

Dit hondje heeft echter absoluut geen leerproblemen, als ze er het nut maar van inzien. Ook verliezen ze hun interesse, wanneer bekende trucjes eindeloos herhaald worden. Dus wees creatief!

Vergeet niet dat de baas en het gezin het allerbelangrijkst zijn voor de Shih Tzu. Ze zijn gek op het gezinsleven. Daarom zul je extra aandacht moeten besteden aan het leren om alleen thuis te zijn.

Ook hoef je niet bang te zijn dat de Shih Tzu snel agressief wordt, wanneer je hem een standje geeft. Jij blijft zijn bezit en hij houdt van je. Wederzijds respect moet daarom centraal staan in de opvoeding.

Maar… “Wat je zegt, ben je zelf”, zegt de Shih Tzu, en gaat vervolgens zijn eigen ding doen.

De Shih-Tzu en beweging

shih tzu pup

Ook al ligt de Shih Tzu graag uren op je schoot te knuffelen, met een actief, afwisselend leven komt dit hondje het beste tot zijn recht.

Het is absoluut geen lui type. Hij vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken en woest te ravotten. Hiermee kan hij wel tegen een stootje, hij blijkt geen porseleinen popje.

Spelletjes en trucjes vinden ze geweldig, als het maar uitdagend en positief blijft. Ze zijn erg levendig en leergierig, dus wat uitdaging gaan ze niet uit de weg.

Toch is de Shih Tzu maar een klein hondje. Dit is een punt van aandacht, want ze gaan net zo wild met grote honden om als met de baas. Het kan ze dan wel eens teveel worden, dus houd dit in de gaten.

Het geluk van de Shih Tzu ligt in zijn gezin. Ze vinden het geweldig om overal mee naartoe te gaan en zijn dan onvermoeibaar.

Kunnen ze lekker spelen en knuffelen? En zijn ze niet te lang alleen thuis?

Dan is de Shih Tzu het meest vrolijke, trouwe en eigenzinnige huisvriendje wat je maar kunt wensen.