Home   /   Hondenrassen

Bichon Frisé

Laatste update: 3 juli 2019
bichon frise

De Bichon Frisé is een rasecht schoothondje. Maar bij deze charmante clown zie je niets terug van het felle, verwende nest wat nu in je verbeelding opkomt.

Met zijn vrolijke enthousiasme, mooie donkere ogen en intelligentie windt dit pluizige kleintje iedereen om zijn vinger. Want dat is nu eenmaal, wat hij het liefste doet.

Lekker samen met het baasje of gezin voelt dit ras zich de koning te rijk. Daarom zijn ze aanhankelijk en flexibel: als ze er maar bij mogen zijn. Hierdoor kunnen ze ook wat waaks zijn, want het ‘eigen’ moet wel verdedigd worden.

Door zijn baasgerichtheid is er in de training enorm veel te bereiken met deze slimme doerak. Maar houd het wel leuk, anders kan hij wat onzeker worden.

Lees nu alles over dit populaire hondje van onze Nederburen.

Achtergrond van de Bichon Frisé

De Bichon Frisé vindt zijn oorsprong in het Middelandse Zee-gebied. Ze staan echter officieel te boek als Frans of Belgisch ras.

Voluit heet dit ras Bichon de Poil Frise, wat ‘schoothondje met gekrulde vacht’ betekent. Mogelijk stammen ze af van de Barbet, een Franse waterhond. Maar mogelijk zijn ze ook ontstaan door een kruising van Maltezers, Bolognesers en kleine Poedels.

De Italianen namen dit hondje vervolgens mee overzee, naar het Spaanse eiland Tenerife. Hier verdiende het hondje zijn naam ‘Bichon Tenerife’ en werd zeer geliefd. Zelfs op het Spaanse hof drong zijn populariteit door!

Halverwege de 17e eeuw ging het schoothondje weer overzees, richting Frankrijk. De Franse adel, en vervolgens ook de Engelsen, adoreerden dit handzame diertje. Het hondje ging werkelijk overal mee naartoe.

Na de Franse Revolutie werd het ras echter steeds minder bij de gegoede burgerij en steeds vaker op straat gezien. Jarenlang vertoonde dit olijke, slimme hondje vooral in het circus zijn kunstjes.

Na de Eerste Wereldoorlog stortte een clubje liefhebbers zich echter op het herstellen van het ras. Vervolgens gingen deze witte pluizenbolletjes de hele wereld over!

Ze werden echter pas in 1979 naar Nederland geïmporteerd. Frankrijk, Scandinavië, Engeland, Amerika en Australië houden zich veel intensiever bezig met dit ras.

In Nederland is de Bichon Frisé een huis- en showhondje, met een selecte groep liefhebbers.

Uiterlijke kenmerken

bichon-frise uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Bichon Frisé een levendig type. Ze zijn vrolijk en speels, maar met hun hoofdje trots geheven. Met hun expressieve ogen en charmante karakter veroveren ze gemakkelijk ieders hart.

De kop is vrij plat, maar oogt rond. De snuit is korter dan de schedel, zonder overduidelijke stop. De ogen zijn donker en rond van vorm. De oren worden hangend gedragen en zijn fijn, met lange, gekrulde haren.

De hals is relatief lang, waardoor de kop hoog en trots gedragen wordt. De borst is vrij diep. Door de wollige beharing zie je het soms niet, maar de flanken zijn flink opgetrokken waardoor dit ras een Windhond-achtig voorkomen heeft.

De staart wordt hoog gedragen en krult over de rug heen.

De vacht is halflang en wordt in sterke, maar losse pijpenkrullen gedragen. Deze zijn doorgaans zo’n 7 tot 15 cm lang. Het voelt zijdeachtig aan en komt enkel in een witte kleur voor.

De schofthoogte van dit ras ligt tussen de 24 en 30 centimeter, met een lichaamsgewicht van rond de 4 kilo. De Bichon Frisé wordt zo’n 12 tot 15 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Bichon Frisé

Wie de Bichon Frisé in één woord moet omschrijven, komt al snel op ‘charmant’ uit. Het ras is speels en flexibel, maar ook intelligent en gevoelig.

Daarnaast zijn het nog steeds schoothondjes pur sang. Ze vinden het heerlijk om bij het gezin te horen en gaan graag overal mee naar toe. Ze tonen hierin een hoge mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Ook komt hier een zachte en vriendelijke houding naar andere huisdieren en kinderen uit voort.

Voelt dit ras zich op zijn gemak, dan zijn ze het zonnetje in huis. Als echte clown met een schattig voorkomen maken ze iedereen aan het lachen.

Toch is dit schoothondje geen watje. Ze zijn waakzaam voor alles wat ‘eigen’ is en zijn hierbij alles behalve terughoudend of angstig.

Verzorging en gezondheid

bichon frise verzorging

De vacht van dit ras heeft erg veel verzorging nodig. De gekrulde haren moeten dagelijks of meerdere malen per week uitgekamd worden. Ook een goede knipbeurt is geregeld nodig, wat voorkomt dat de krullen te lang worden.

Doordat de uitgevallen haren en huidschilfers in de krullen blijven hangen, hebben mensen met een allergie vaak maar weinig last met dit ras. Met uitborstelen komt echter alles los, dit kan niet door allergische personen gedaan worden zonder het optreden van klachten.

Ook moeten de ogen schoon en vrij van naar binnen krullende haren gehouden worden. Natte oogjes kunnen niet alleen voor irritatie, maar ook voor roze, ontsierende traanstrepen op de witte vacht zorgen.

Ook de oren moeten regelmatig gecontroleerd worden op naar binnen groeiende haren, die de gehoorgang kunnen irriteren.

De Bichon Frisé is gevoelig voor het vormen van blaasstenen. Hierdoor moet hij voldoende vocht binnenkrijgen, door te drinken of nat voer op het menu. Ook regelmatig plassen is belangrijk om vorming van deze stenen tegen te gaan.

Hiernaast vormt epilepsie een gezondheidsrisico. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt.

Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).

Ook komt Patella luxatie geregeld voor. Dit wordt ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd.

Hierbij schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.

Hiernaast verdienen de ogen van de Bichon Frisé extra aandacht. Cataract (grauwe staar) ziet men namelijk regelmatig bij dit ras. Dit is een oogziekte waarbij de lens vertroebelt en de hond uiteindelijk helemaal blind wordt.

Ook is er verhoogde kans op het ontstaan van  Progressieve Retina Atrofie. Hierbij verslechtert het netvlies steeds meer. De hond wordt langzaamaan blind, wat onomkeerbaar is.

Opvoeding

bichon frise pups

De Bichon Frisé is van nature een erg sociaal diertje. Ze zijn intelligent, maar hechten zich sterk aan de baas. Daarom zullen ze niet snel tegendraads zijn of hun eigen weg kiezen.

Waar het baasje is, wil de Bichon Frisé ook zijn. Ze zetten hun intelligentie dan ook vaak in om het baasje te behagen.

Toch heeft deze intelligente clown een gedegen opvoeding met complete socialisatie nodig om de wereld te leren kennen.

Hij is gevoelig en klein, wat echter niet betekent dat hij intensief beschermd moeten worden tegen invloeden van buitenaf. Geef in de opvoeding duidelijke regels mee en ondersteun de hond in zijn (snelle!) leerproces, dan ontwikkelt hij een gezonde portie zelfvertrouwen.

En daarmee, kan de Bichon Frisé de hele wereld aan!

Bichon Frisé en beweging

bichon frise rent op grasveld

De Bichon Frisé heeft de neiging tot overgewicht, daarom is het belangrijk dat hij voldoende lichamelijke beweging krijgt. En samen met het baasje, is dat het liefste wat deze speelse rakker doet!

Door hun enthousiasme en intelligentie zijn ze voor allerlei verschillende sporten geschikt. Denk hierbij aan doggydance, frisbeeën, behendigheid, maar ook gehoorzaamheidscursus of gewoon lekker samen wandelen.

Als er maar voldoende speelelement in de bezigheid zit, vindt de Bichon Frisé alles geweldig.