Home   /   Hondenrassen

Chinese naakthond

Laatste update: 3 juli 2019
chinese naakthond

De Chinese naakthond staat bekend om zijn aparte voorkomen. Want wanneer zie je nu een hond zonder vacht?

Toch is dit ras geen modeverschijnsel van de moderne tijd; het gaat al vele eeuwen mee.

Niet alleen als bedwarmertje was dit kleintje populair. Ook als scheepshond stond de Chinese naakthond zijn mannetje.

De naaktheid werd gemakkelijk van hond op hond doorgegeven, waardoor het hondenras erg populair werd.

Toch zijn ze tegenwoordig relatief zeldzaam. In Nederland zien we ze vooral op rassententoonstellingen en shows.

Meer weten over deze aparte, eigenzinnige viervoeter? Lees het nu in ons artikel!

Achtergrond van de Chinese naakthond

De Chinese naakthond heeft een mysterieus verleden. Zeker is echter, dat dit ras al vele eeuwen bestaat. Er zijn tekenen dat de origine in Afrika ligt. Sinds de 13e eeuw heeft men echter een verbintenis met China gevonden.

Maar de Chinezen zaten niet stil. Tijdens hun ontdekkings- en handelsreizen overzee namen ze gezelschapsdiertjes en rattenjagers mee aan boord in de vorm van dit kleine hondje. Een bijkomend voordeel van zijn haarloze lijfje, was dat de hondjes zelf geen ongedierte aantrokken.

Hierdoor vinden we dit ras niet alleen in Azië en Afrika, maar ook in Amerika en Europa.

Het ras werd overal ter wereld populair, omdat het relatief gemakkelijk te fokken was. Het gen dat voor de naaktheid zorgt, vererft namelijk op dominante wijze. Hiernaast zijn de kleine hondjes gemakkelijk in onderhoud en trok men hiermee veel bekijks.

Het ras stond toen bekend als de Chinese gekuifde Naakthond, ofwel de Chinese Crested. Tegenwoordig is de populariteit wat gedaald.

In Nederland zien we de Naakthond veel op hondenshows. Hiernaast doen ze het uitstekend als gezinshond.

Uiterlijke kenmerken

chinese naakthond uiterlijk

Volgens de rasstandaard is de Chinese naakthond een elegant, slank hondje. Naast het ontbreken van de grootste deel van hun vacht, staan ze bekend om hun typische kuif en sokjes.

De kop is licht gewelfd en oogt verlengd. De snuit is licht toelopend, zonder echt spits te zijn. De ogen staan ver uit elkaar en zo donker dat ze zwart lijken, met een expressieve blik.

De oren zijn laag aangezet, groot en rechtopstaand. Bij Powder Puff honden wordt hangende oren toegestaan.

De nek is lang en slank, die glooiend naar de schouders loopt. De rug is recht, de borst verrassend diep en rond. De voorhand is echter lang en slank.

De staart is hoog aangezet en heeft op twee derde deel pluimage. Deze is recht en wordt bij beweging hoog gedragen.

Dit ras bestaat uit twee varianten: de haarloze (Chinese crested) en de Powder Puff.

De haarloze kan variëren van totale kaalheid (met alleen wat haar op hoofd, poten en staart) tot zeer harig, waarbij alleen de buik en borst kaal zijn. De Powder Puff is volledig behaard, inclusief zachte ondervacht. Deze is fijn, zacht en voelt zijdeachtig aan.

Bij dit ras zijn alle kleuren en kleurencombinaties toegestaan.

Een reu wordt zo’n 28 tot 33 centimeter hoog, een teefje maar 23 tot 30 centimeter. Het gewicht is afhankelijk van bouw en grootte, maar mag echter nooit boven de 5,5 kg uitkomen.

De Chinese Naakthond wordt zo’n 13 tot 15 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Chinese naakthond

De Chinese naakthond is een energiek en levendig type. Ze houden van aandacht en spel, waardoor ze vriendelijk en goed met kinderen zijn.

Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje!

Dit ras vindt het heerlijk om deel uit te maken van het gezin. Naakthondjes willen dan ook graag het centrum van alle aandacht te zijn. Hiervoor worden alle grappen en grollen uit de kast getrokken, om de lachers op hun hand te krijgen.

Naar hun baasjes toe zijn deze hondjes zeer aanhankelijk en lief. Vreemden worden soms met argusogen bekeken, deze hondjes zijn namelijk nogal waaks. Toch zul je ze niet vaak op (langdurig) blaffen kunnen betrappen.

Verzorging en gezondheid

chinese naakthond verzorging

Ondanks de afwezigheid van al teveel vacht, heeft dit ras gerichte verzorging nodig. De huid is gevoelig, en moet beschermd worden tegen invloeden van buitenaf zoals zon en kou.

Bij sterk zonlicht is het wijs de hond in te smeren met zonnebrandcrème. Bij kou en regen kan een jasje van pas komen. Overtollig haar kan worden weggeschoren, dit is echter een regelmatig terugkomend klusje.

Het aanwezige haar dient goed bijgehouden te worden. Door de zachte, fijne structuur vormen zich snel klitten.

De huid van dit ras is, zeker in het eerste jaar, gevoelig voor acne en mee-eters. Daarom moet de huid goed schoon gehouden worden en tegen uitdroging worden beschermd, om ontstekingen te voorkomen. Gebruik bij het wassen altijd specifieke hondenproducten en geen mensenshampoo!

De oren zijn wat gevoelig voor kloof-vorming.

Helaas heeft dit ras ook een zwak gebit. Vaak missen de honden op jonge leeftijd al tanden, dit heeft een verbintenis met het gen dat de naaktheid veroorzaakt.

Heel soms zie je bij dit ras de hanging tongue, ofwel de tong die langs de zijkant van de mond naar buiten hangt. Men weet hier niet precies de oorzaak van. Mogelijk heeft dit een relatie met de missende tanden in het gebit of neurale problematiek.

Een andere zeldzame aandoening is Closed Ear Canal (CEC), wat wel vaker voorkomt bij naakthonden. Hierbij is één of zijn beide oren dichtgegroeid, de pup wordt hiermee geboren. De oren zijn hierbij vaak wat misvormd, de hond kan hier echter gewoon oud mee worden.

Ook komt Primaire Lens Luxatie (PLL) voor, een pijnlijke erfelijke afwijking aan de ogen. De banden waarmee de ooglens op zijn plek wordt gehouden, takelen af waardoor de hond langzaam en blijvend blind wordt.

Hiernaast zien we geregeld Progressieve Retina Atrofie (PRA). Hierbij verslechtert het netvlies van het oog. De hond wordt eerst nachtblind, waarna hij langzaamaan helemaal blind wordt. Dit proces is helaas onomkeerbaar.

Ook komt Patella luxatie regelmatig voor. Dit wordt ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd. Hierbij schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.

Opvoeding

chinese naakthond puppy

De Chinese Naakthond leergierig, intelligent en zeer baasgericht. Toch kun je rustig zeggen dat hij, ondanks zijn will to please, geen slaafs type is.

Menig eigenaar komt regelmatig oog in oog te staan met deze eigenwijze kant. Je hondje weet prima wat je bedoelt, maar hij heeft er gewoon even geen zin in.

De uitdaging voor de eigenaar ligt in het positief behouden van de aandacht en prikkelen van dit nieuwsgierige hondje. Gelukkig is het ras erg baasgericht en is graag samen bezig.

Een goede socialisatie is bij elke opvoeding van belang. Echter, bij de Naakthond is het wijs wat extra aandacht te besteden aan de rol van het kleine hondje in een grote, drukke wereld.

Om te voorkomen dat je hond angstig, agressief of onzeker wordt, dien je hem van jongs af aan rustig met allerlei verschillende situaties, dieren en personen te introduceren.

Chinese naakthond en beweging

chinese naakthond rent op gras

Qua bewegingsgestel is de Chinese naakthond een gezond type. Ze zijn snel en flexibel, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor de actievere sporten.

Denk hierbij aan behendigheid, flyball en doggy dance. Door hun baasgerichtheid zullen ze ook een heel eind komen tijdens de gehoorzaamheidscursus.

Echter zie je deze honden ook vaak paraderen in de ring en tijdens shows. Hier worden ze helemaal voor opgedoft, de meesten vinden deze aandacht geweldig.

Voor een gewone wandeling of leuk, grappig spel is dit hondje ook altijd te porren. Let echter op de afstanden, ze komen door hun fysieke limiet wat minder ver dan een grotere hond.