Dog dance: dansen met je hond

Laatste update: 2 juli 2019
dog dance

Ken je het al: dansen met je hond? Dog Dance is een leuke bezigheid voor zowel baasje als viervoeter.

Samen swingen, wie wil dat nu niet?

Maar hoe doe je dat, Doggy Dance?

En kan ieder baas-hond koppeltje samen dansen?

Gelukkige Honden dook in de woelige wereld van Doggy Dance!

Lees ook: Hondensport flyball

Wat is Dog Dance?

Dog Dance, ook wel bekend als Doggy Dance, is een aparte tak van de hondensport. Het is gebaseerd op gehoorzaamheidstraining, vol met trucjes en show. Omdat er nadruk gelegd wordt op ritme en het geheel uitgevoerd wordt op muziek, lijkt het net alsof jullie samen dansen!

Voordat Dog Dance naar Nederland kwam, ontwikkelde het zich volop in Canada, Engeland en Amerika. In de 90’er jaren van de vorige eeuw won het daar enorm aan populariteit. In Nederland zelf is het enthousiasme voor de sport nog jong.

Toch is er op allerlei niveau’s doggy dance te beleven. Maar, wat houdt deze dans tussen baas en hond eigenlijk in?

Dog Dance: Het spel

Deze tak van de hondensport is er niet zomaar één: hij is ontzettend afwisselend. Niet alleen zijn er tientallen verschillende bewegingen en trucjes te leren, ze zijn ook nog eens allemaal verschillend aan elkaar te breien!

In de dog dance bestaan twee disciplines, te weten (Canine) Freestyle en Heel(work) to music.

Canine Freestyle

Bij Freestyle bestaat er een grote variëteit in de bewegingen en trucs die men gezamenlijk uitvoert op muziek. Hoe origineler en afwisselender, hoe beter. Hierbij mag de hond een flink aantal meters van zijn eigenaar wijken om een mooiere, betere show neer te zetten.

Heelwork to music

Deze discipline is gebaseerd op volgwerk op muziek. De hond mag niet verder dan 1,5 m van zijn baasjes’ zijde wijken tijdens de dans. Hierbij kan hij zich echter wel voor, achter, links of rechts van het baasje bevinden.

Het baasje kan zich hierbij alle kanten op bewegen, terwijl de hond hem naadloos volgt. Pittig!

Voor wie is Dog Dance geschikt?

Het leuke aan dog dance, is dat iedereen met elk type hond het zou kunnen doen. Elke hond is welkom in de officiële sport, mits hij gezond is. Maar is elke hond wel geschikt om te dansen?

Lichamelijk

Dog dance kan best intensief zijn, ook op amateur niveau. Houd goed in de gaten of je hond het snelle reageren, eventuele draaien, springen of achteruit lopen volhoud.

Honden met overgewicht, ontstoken of versleten gewrichten en senioren moeten extra goed begeleid worden. Wat kan je hond wel of niet aan? Bespreek de training of oefeningen eventueel met een dierenarts.

Geestelijk

Zijn jij en jouw hond een kei in gehoorzaamheid en gek van samen trucjes doen? Dan heb je kans dat doggy dance de perfecte hondensport voor jullie is.

Houdt jouw hond meer van sporen volgen, urenlange boswandelingen of is hij een fulltime waterrat? Dan hoef je Doggy Dance misschien minder snel te proberen. Baasgerichte honden met een sterke will to please zijn hiervoor geschikter.

Het baasje

Je zou het bijna vergeten, maar bij deze sport is ook het baasje belangrijk. Voor deze sport moet je gevoel voor ritme hebben en precies op tijd de juiste aanwijzingen kunnen geven. Hebben jullie concentratie voor 10 en staan jullie altijd open voor nieuwe danselementen?  Ga ervoor!

Dog Dance training en wedstrijden

Het fijne aan Dog Dance is, dat het op ieder niveau uitgevoerd kan worden en er geen verplichte oefeningen zijn. Zo kan iedereen, van pup tot senior, lekker de oefeningen uitvoeren die ze zelf het leukste vinden!

Om officieel aan wedstrijden deel te nemen, bestaan echter wel regels: je hond moet minimaal 6 maanden oud zijn, gechipt en geregistreerd. Hiernaast zijn honden met gecoupeerde staart of oren uitgesloten van deelname, met uitzondering van aantoonbare medische noodzaak-gevallen.

Het allerbelangrijkste tijdens de training en wedstrijden, is veiligheid en plezier. Zolang jullie trucjes uitvoeren die geen gevaar voor jou of de hond opleveren, kun je bijna oneindig door trainen.

Probeer uit te vinden wat de leukste beloning (juiste motivatie) is voor je hond tijdens de training: wat lekkers, een dikke knuffel of een favoriet speeltje misschien? Zolang je de motivatie van je hond hoog houdt, is Doggy Dance de leukste sport ter wereld!