Hondensport: flyball

Laatste update: 2 juli 2019
flyball

Flyball krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht in de hondensport.

Heb je een hond met veel energie? Dan is flyball misschien dé oplossing voor jullie!

Deze teamsport is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Het spel eenvoudig te begrijpen, intensief en de hond werkt op een unieke manier samen met zijn baasje.

Wat houdt flyball precies in? En hoe kun je met je hond bij het meest succesvolle, samenwerkende team horen?

In dit artikel vertellen we je alles over de populaire team-hondensport: flyball!

Flyball geschiedenis

Flyball is een intensieve hondensport, die in de jaren ’90 vanuit Amerika is overgewaaid naar Nederland. De sport is rond 1970 uitgevonden door Herbert Wagner uit Californië.

Meneer Wagner had een nogal energieke hond, en stelde zichzelf de volgende vraag: “Hoe kan ik onze hond zo moe mogelijk maken, met zo weinig mogelijk inspanning voor mijzelf?”.

Hierdoor vond Herbert Wagner een apparaat uit, dat een bal voor zijn hond weg kon schieten.

Enige tijd later kwamen er wat hindernissen (sprongen) bij, en het apparaat werd bijgesteld. Zo kon de hond de bal van dichtbij vangen.

In 1989 zag de vrouw van Nederlander Otto Stein de sport flyball op de televisie. Het echtpaar besloot de sport te gaan beoefenen, en door hun succesvolle demonstraties werd de sport al gauw populair.

Tegenwoordig zijn de flyball wedstrijden en verenigingen niet meer weg te denken uit de Nederlandse hondensport. In 2007 werd zelfs een Europees kampioenschap gehouden, in het Engelse Guildford (Surrey).

Flyball wedstrijden

flyball wedstrijden competitie

Maar hoe gaat flyball nu eigenlijk te werk? En wat maakt het zo’n teamgerichte sport?

Het spel wordt gespeeld door twee teams. Elk team bestaat uit 4 honden, plus 2 eventuele reservehonden, en hun eigenaars.

De 6 honden wisselen elkaar per spel af, om zo optimaal mogelijk te blijven presteren.

Je kunt het spel zien als een soort estafette: de eerste hond rent over het parcours van 4 hindernissen naar de ballenautomaat, activeert deze, vangt de bal en rent dezelfde route weer terug.

Op het moment dat de eerste hond de startlijn passeert, mag de tweede hond van start. Het team dat haar 4 honden het snelste terug over de streep heeft, wint het spel.

De honden rennen ongelooflijk hard, dus soms is dit een kwestie van 1/100e  seconde!

Snelheid is in dit spel belangrijk, maar gemaakte fouten worden ook bijgehouden. Fouten zijn: sprongen overslaan, ballen laten vallen, naast (in plaats van voor) de ballenautomaat gaan staan en te vroeg starten.

De ballenlader is het belangrijkste mens van het team. Deze persoon moet ervoor zorgen dat elke hond de juiste bal krijgt aangeleverd en stuurt de rennende hond met commando’s aan.

Dit luistert heel nauw: maakt de ballenlader een fout, dan kan het zijn dat de hond opnieuw het parcours moet lopen.

De huidige populariteit van flyball is te danken aan de diversiteit van de deelnemers. Alle rassen, maar ook kruisingen mogen meedoen aan wedstrijden.

Er wordt echter actief  voorkomen dat alleen de snelste honden meelopen in de snelste teams. Zo mogen er maar twee honden van eenzelfde ras binnen een team ingedeeld zijn.

Tijdens de wedstrijd wordt er met de hoogte van de kleinste teamhond gerekend. De hindernis is 10 cm lager dan de schofthoogte van deze hond, zodat alle deelnemers de hindernis over kunnen springen.

De hindernissen staan doorgaans 3 meter uit elkaar op een baan van 15,5 meter lang. Zo went de hond aan een bepaalde manier van springen en weten hij voor de wedstrijd precies wat van hem verwacht wordt.

In de sport zijn er 3 klassementen voor flyball: A, het hoogste, B, het middelste en C, de laagste. Jaarlijks worden er kwalificatie-wedstrijden gehouden, om te zien welk team bij welk klassement hoort.

Voor elk niveau worden wedstrijden en specifieke trainingen gehouden.

Flyball leren

flyball leren

Flyball is een perfecte mix van gehoorzaamheid en behendigheid. Om je hond flyball aan te leren, is het dus aan te raden eerst een gehoorzaamheidscursus te volgen.

Hierdoor zijn commando’s als “zit”, “kom” en loslopen al behandeld. Vanuit behendigheid komen commando’s voor links, rechts, over objecten heen springen en parcoursen lopen goed van pas.

Kan elke hond flyball leren?

Ja, in theorie wel. Maar de ene hond zal hiervoor geschikter zijn dan de ander. Denk niet alleen aan het feit dat je hond een regelrechte “ballengek” moet zijn.

Hiernaast moeten ze snel kunnen reageren, krappe wendingen kunnen maken en soms steil springen. Want zo’n parcours is niet één – twee – drie gelopen. Het moet snel, doelgericht en foutloos.

Grote rassen (zoals Ierse wolfshonden) en rassen met een lange, lage rug (zoals Basset Hounds) of korte pootjes (zoals Corgi’s) zijn lichamelijk minder geschikt voor deze sport.

Ze krijgen snel last van hun gewrichten of rug, kunnen niet (hoog) springen of zijn te zwaar voor de krappe bochten.

Flyball training tips

flyball training

Voordat je met je hond op wedstrijd gaat, zul je moeten trainen. En dat kan bij deze sport ingewikkelder zijn dan gedacht!

Er kan namelijk tijdens een parcours veel ‘fout’ gaan. Bijvoorbeeld: je hond raakt afgeleid, komt niet terug, vergeet iets of houdt er halverwege het parcours mee op.

Hoe krijg je voor een succesvol flyball duo?

Zorg:

  • … dat je hond er lichamelijk klaar voor is. Dit betekent dat hij volgroeid, en dus minimaal één à anderhalf jaar oud is.
  • … voor een goede lichamelijke conditie van je hond. Zo heb je minder kans op blessures en presteren jullie beter.
  • … dat je hond vlak voor een wedstrijd niet teveel eet. Dit kan buikpijn en zelfs een maagtorsie veroorzaken.
  • … voor een goede socialisatie. Een goede omgang met zowel teamgenootjes als hun baasjes is een pre bij deze sport.
  • … voor voldoende rust tussen de wedstrijden en trainingen. De spieren van je hond worden het sterkst met voldoende tijd om te helen.

Training:

  • … leidt tot goede communicatie tussen hond en eigenaar, wat essentieel is tijdens dit spel.
  • … dient de verschillende onderdelen van het spel te verdelen. Een heel parcours tegelijk leren is wat veel informatie.
  • … kan alleen maar succesvol zijn met de juiste beloning. Is dit voor jouw hond een koekje, speeltje, knuffel of spel?
  • … kan jullie niet alleen bij flyball, maar ook thuis betere maatjes maken!

Veel plezier en succes als je besluit deze leuke en uitdagende team-hondensport te gaan beoefenen!