Home   /   Hondenrassen

Afghaanse Windhond

Laatste update: 10 juni 2022
afghaanse windhond

De Afghaanse Windhond is één van de oudste hondenrassen op aarde. Deze slanke krachtpatsers zijn puur geselecteerd op moed, snelheid en de jacht. Ook al zijn ze tegenwoordig de ideale familie- en waakhond, toch moet je van de Afghaan geen slaafse gehoorzaamheid verwachten. Deze hond vaart het beste bij wederzijds respect en kennis over zijn herkomst.

Zie jij zo’n beheerste, maar zelfstandige snelheidsduivel wel zitten? Hier komt de Afghaanse Windhond! Oh, hij is alweer voorbij.

Achtergrond van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is oorspronkelijk, de naam zegt het al, afkomstig uit Afghanistan. Dit ras gaat vermoedelijk al meer dan 4000 jaar mee. Hierdoor behoort het tot de oudste rassen ter wereld.

Pas aan het begin van de 20e eeuw kwam deze indrukwekkende snelheidsduivel richting de Westerse wereld, waar ze eerst in Engeland gefokt werden. Rond 1929 werd het ras erkend in Nederland, waar het een periode van grote populariteit kende.

Van origine is de Afghaan een jager. Door de hoogteverschillen in Afghanistan, werden twee typen gefokt. Éen voor de vlakten, waar men op hazen, antilopen, wolven en sneeuwluipaarden jaagde, en één voor de bergen, voor de jacht op steenbokken en bergherten.

De Afghaan die wij tegenwoordig kennen, is gefokt naar de Engelse rasstandaard. Daarom is de Afghaan die wij als familie- en waakhond kennen niet meer onder te verdelen in het vlakte- of bergtype.

Lees ook: Ierse Wolfshond

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Afghaanse Windhond een krachtige en waardige hond met het vermogen tot snelheid. Ze kunnen gereserveerd zijn, maar kennen ook een typische vurige onstuimigheid.

De kop en snuit zijn lang, het hoofd wordt hoog gedragen. De ogen zijn driehoekig van vorm en lopen ietwat schuin op naar buiten. De oren zijn lang en worden laag gedragen, met golvend, zijdeachtig haar.

De nek is lang en rechtopstaand, waarna deze overloopt in een matig lange, horizontale rug en een diepe borst. De achterhand is kort en loopt enigszins af, richting de laag aangezette staart. Deze is halflang en wordt in rust hangend gedragen. Bij activiteit krult deze enigszins omhoog.

De vacht van de Afghaan bestaat uit twee lagen. De dichte, zachte onderwol en het lange, fijne dekhaar dat in alle kleuren voorkomt. De kop, oren, ribben, benen, flanken, voor- en achterhand hebben lange bevedering.

Reuen zijn zo’n 68 tot 74 centimeter aan de schoft en wegen rond de 25 en 30 kilo. Teven zijn wat kleiner, met 63 tot 69 centimeter hoogte en 23 tot 27 kilo. De Afghaan wordt zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse jagers selecteerden hun hond niet op gehoorzaamheid, maar op hun kunnen als jachthond. Dit betekent dat vooral moed, snelheid, onafhankelijkheid en jachtlust belangrijk was.

Hierdoor is de Afghaanse Windhond een zelfstandig type. Maar wel één, die een speciaal plekje voor zijn baas heeft wanneer er wederzijds respect bestaat.

De Afghaan is namelijk een zeer beheerste hond, rustig en bedachtzaam binnenshuis. Ze kunnen na voldoende introductie prima met andere huisdieren en kinderen omgaan. Maar wordt de Afghaan geslagen of aangevallen, dan zijn ze ontzettend sterk en snel.

Laat daarom kleine kinderen nooit met een hond alleen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hiernaast heeft de hond recht op rust en respect, van alle huisgenoten.

Hiernaast is de Afghaan een perfecte waakhond. Alles wat tot het gezin behoort is veilig achter deze joekel. Neemt een indringer zijn waarschuwing niet serieus, dan zal hij snel leren waarom hij dat wel had moeten doen.

Verzorging en gezondheid

Zoals te verwachten, heeft de vacht van de Afghaanse Windhond veel aandacht nodig. Uitpluizen, doorborstelen en ontklitten zijn dagelijks nodig, omdat de fijne vacht snel in elkaar verstrikt raakt.

De hond mag regelmatig gewassen worden om het ergste vuil te verwijderen. Let hierbij echter op de ondervacht, het duurt lang voordat de hond goed droog is. Voorkom dat je hond het koud krijgt en ziek wordt.

Was hiernaast altijd met speciale hondenshampoo. De onze mensenshampoo ontvet de hondenhuid, wat je hond onbeschermd laat en voor huidirritatie zorgt.

De Afghaanse Windhond is door de jaren heen een enorm robuust ras gebleven. Echter, zoals de meeste grote hondenrassen hebben ze kans op heupdysplasie. Hierbij wordt het heupgewricht misvormt waardoor er slijtage optreedt, wat onomkeerbaar is.

Ook epilepsie komt soms voor. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).

Ook komen oogproblemen voor bij dit ras.

Opvoeding

De Afghaanse Windhond is niet gefokt op zijn gehoorzaamheid, maar kunde als jager. Wanneer ze met respect behandeld worden zijn ze rustig en meegaand in de omgang. Echter, gehoorzaamheidscursus zal met deze honden niet zeer succesvol verlopen.

Toch is het belangrijk om met je hond de cursus te volgen, al is het maar om socialisatie en onderlinge communicatie te bevorderen. Verwacht echter geen trucjes of kunstjes van je Afghaan, dit is zeer moeilijk voor elkaar te krijgen.

“Direct gehoorzamen” staat ook niet in het woordenboek van de Afghaanse Windhond. Los dit nooit op met geweld. Juist met straffen en harde woorden zal de hond van je vervreemden. Ze sluiten zich hierbij volledig voor je af.

De Afghaan is een introvert type, dat tot zijn recht komt bij een baasje die zijn origine begrijpt. Wanneer men elkaar de ruimte en rust geeft om zichzelf te zijn en aan nieuwe dingen te wennen, zal de Afghaan je fijnste huisgenoot zijn.

Afghaanse Windhond en beweging

Als echter jager was de Afghaan de hele dag aan het lopen. Ze kunnen enorme snelheden bereiken en zijn ontzettend wendbaar. Al moet men uitkijken voor de zwakke heupen, de Afghaan staat te popelen om dagelijks zijn talenten te laten zien!

Zo zijn er renbanen in Nederland waarop windhonden eens even lekker snelheid kunnen maken. Vaak rennen ze tegen elkaar, wat de vreugd bevorderd. Deze banen hebben flauwe bochten wat vriendelijk is voor het gestel van de hond.

Ook een jachtcursus zal de Afghaan helemaal het einde vinden. Let wel, Afghanen jagen op zicht, niet zozeer op geur. Hierdoor is het loslopen tijdens een normale wandeling echter wel een behoorlijk aandachtspunt.

De regel één van een Windhond in huis is: bewegen, rennen en benen strekken. Dan is deze slanke slimmerik de rust zelve. Combineer dit met wederzijds respect en duidelijke basisregels, dan wil je nooit meer zonder!