Effectieve vachtverzorging bij honden

Laatste update: 3 juli 2019
man verzorgt de vacht van een hond

Vachtverzorging bij honden is belangrijk voor de gezondheid van je viervoeter.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, wat sterk beïnvloed wordt door de vachtconditie en vice versa.

Maar hoe verzorg je de hondenvacht het beste?

En is dit voor iedere hond hetzelfde?

In dit artikel leer je effectief de vacht van je hond te verzorgen.

Lees ook: Jeuk & krabben bij hond

De vacht van je hond verzorgen

Goede vachtverzorging is voor elke hond onmisbaar. Welk type vacht je hond ook heeft, het onderhoud hiervan is één van de belangrijkste elementen voor een gezond lichaam.

De vacht staat namelijk in direct contact met de huid, het grootste orgaan van het hondenlichaam. De huid is een weefselbarrière, die indringers van buitenaf op een afstand houdt. Wordt deze barrière verbroken, dan stijgt het risico op gezondheidsproblemen.

De huid en vacht weerspiegelen vaak de gezondheid van je dier. Dit betekent, dat een gezonde hond een soepele, gezonde huid heeft en een glanzende, schone vacht.

Maar de vacht heeft doorgaans wat hulp nodig om gezond te blijven. Dit bereikt men niet alleen door een goede voeding en lichaamsconditie voor je hond te waarborgen. Ook directe verzorging van de vacht is belangrijk.

Je hond laten wennen aan vachtverzorging

Echter, niet elke hond is gecharmeerd van gefruts aan zijn haren. Daarom is het belangrijk om je hond hier langzaam aan te laten wennen, om verzet en ongelukken te voorkomen.

Dit begint bij gewenning van aanraking over het hele lichaam. Niet alleen de rug, romp en achterhand, maar ook de bek, oren, ogen, poten, voetjes, liezen en staart moeten zonder problemen aangeraakt kunnen worden. Introduceer dit in korte sessies en stop voordat je hond verzet gaat tonen.

Toont je hond gelijk verzet bij aanraking? Dan zul je kleinere stapjes in de gewenning moeten nemen. Stop gelijk en beloon zodra je hond ontspant. Blijf rustig en spreek je hond positief toe. Laat hem niet wegkomen met verzet, dit zal het probleem alleen maar groter maken!

Is je hond gewend en ontspannen bij aanraking, dan kun je zacht borstelen introduceren. Moet je hond naar een trimsalon door zijn speciale vacht? Dan is ook hier een kalme introductie en rustige gewenningsperiode onmisbaar.

Vachtproblemen bij je hond

De vacht van je hond verzorgen is onmisbaar bij het voorkomen van gezondheidsproblemen. Maar welke problemen kan een onverzorgde vacht opleveren?

Klitten

Wanneer een vacht klitten heeft, is het haar flink in de knoop gaan zitten. De knopen worden steeds groter, waardoor de huid niet meer ademen kan of zelfs kapot getrokken wordt. Dit kan voor wonden en geïrriteerde, ontstoken huidplekken zorgen die op den duur het hele lichaam kunnen beslaan.

Vuil en vocht

Een vieze of natte vacht kan gaan broeien, waardoor schimmels en bacteriën de kans krijgen de weke of kapotte huid te infecteren. Wanneer vuil in een wondje dringt, kan dit ontstekingsreacties veroorzaken die het hele lichaam ontregelen.

Parasieten

Luizen, mijten of vlooien nestelen zich tussen de vacht en maken kleine wondjes in de huid. Zij leven namelijk van het bloed van de hond en veroorzaken erge jeuk. Deze jeuk leidt tot krabben, wat geïrriteerde en open huidplekken van veroorzaken. Zo krijgen bedreigingen van buitenaf vrij spel.

Knippen of scheren?

Maar welke verzorging heeft de vacht van je hond eigenlijk nodig om dit te voorkomen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet men kijken naar het type vacht van de hond.

De ene vacht moet geknipt wordt, de ander geschoren. De ene hond moet geborsteld worden, de ander krijgt alleen een mooie vacht door te plukken. Hier leggen we uit welke vacht wat nodig heeft.

Knippen

Honden met een typische knipvacht hebben vaak kleine krulletjes. Het knippen creëert ruimte, zodat dode haren beter uitgeborsteld kunnen worden. Denk hierbij aan rassen zoals de Poedel, Waterhonden en de Bichon Frisé.

Het inkorten van te lange haren wordt vaak bij een zijdeachtige, lange vacht toegepast. Dit knippen heet ook wel “effileren” en wordt gedaan bij rassen zoals de Lhasa Apso, Maltezer en Shih Tzu.

Honden met een viltvacht, zoals de Komondor of de Bergamasco, worden af en toe bijgeknipt.

Scheren

Sommige van bovengenoemde rassen kunnen ook geschoren worden. Veel trimmers zijn hier niet happig op, omdat scheren de vachtstructuur kan veranderen. De onderwol kan beschadigd raken, waarbij de vacht sneller en stugger terug groeit en verharing kan toenemen.

Scheren wordt doorgaans bij rassen met een dichte vacht toegepast, zoals langhaar- of krulvachten.

Borstelen of plukken?

Naast knippen en scheren, kan de hondenvacht geborsteld of geplukt worden.

Borstelen

Honden zoals de Afghaanse Windhond, Bearded Collie en de Bobtail hebben een continue wisseling van haar waardoor ze wekelijks geborsteld moeten worden. Rassen zoals de Border Collie, Golden Retriever en Schotse Collie echter, hebben fijn haar waardoor ze meerdere keren per week ontdaan moeten worden van klitten.

Sommige rassen hebben hiernaast een “uitwolvacht” waarbij twee keer per jaar de rui optreedt. Hierbij dient niet alleen het dekhaar, maar ook de dichte onderwol goed uitgeborsteld worden om de vacht gezond te houden.

Plukken

De meeste Terriërs, Teckels en Schnauzers hebben een vacht die naast regelmatig borstelen een paar “plukperiodes” kent. Hierbij steken lange, soms verkleurde stukken vacht uit die gemakkelijk, maar zacht met duim en wijsvinger uitgetrokken kunnen worden. Wordt dit niet gedaan, dan verstikt de gezonde vacht.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

In principe hoeft je hond maar weinig gewassen te worden, zo’n één tot vier keer per jaar. Hierbij wordt lastig vuil goed verwijderd, waardoor parasieten geen kans krijgen.

Hiernaast mag de hond gewassen worden wanneer hij zichzelf ontzettend smerig heeft gemaakt. Bij de een is een goede borstelbeurt na opdrogen voldoende, echter de meeste honden moeten in bad na een zwempartij in de gierput.

Het is echter belangrijk je hond altijd met speciale hondenshampoo te wassen. Mensenshampoo irriteert de hondenhuid, omdat wij een hogere zuurgraad hebben. Wanneer je hondenshampoo niet te vaak gebruikt en goed uitspoelt, blijf het natuurlijke vetlaagje intact en blijft de huid gezond.

Vacht van mijn hond stinkt

Een gezonde hond heeft een gezonde vacht. Maar hoe herken je een slechte vachtconditie?

De volgende aanwijzingen wijzen op een ongezonde vacht:

  • Doffe haren
  • Kale plekken
  • Klitten
  • Troep tussen de haren
  • Vieze geur

Deze laatste indicator, geur, is een belangrijk element. Veel mensen zijn de sterke ‘hondengeur’ normaal gaan vinden. Maar wist je, dat een gezonde, droge hond amper stinkt?

Wanneer de vacht van je hond stinkt, heeft dit vaak een doordringende, typische ‘hondengeur’. Elke hond heeft dit in zekere mate wanneer de vacht nat is, maar hiernaast hoort een gezonde vacht niet te stinken.

De stank van de hondenvacht gaat meestal gepaard met een dofheid van de haren. Hoe kom je hiervan af?

Vacht van je hond laten glanzen

De vacht van je hond verzorgen begint van binnenuit. Zit je hond goed in zijn vel? Dan glanst zijn vacht en ruikt deze amper.

Iedereen kent het spreekwoord: je bent wat je eet. Dit geldt ook voor je hond! Krijgt je hond hoogwaardige, passende voeding, dan zie je dit overal in terug: zijn lichaamsconditie, weerstand, gebit en.. vacht!

Vleeseter

Vanuit het wild is onze hond gebouwd om vlees te eten. De wolf is dan ook wat ze noemen een true carnivore  oftewel “echte vleeseter”. Onderzoek heeft echter aangetoond dat onze hond door domesticatie geleerd heeft kleine hoeveelheden zetmeel te verteren.

Echter, het dieet van onze moderne honden bestaat grotendeels uit zetmeel. Dit zetmeel houdt de hondenbrok bijeen, wat handig voeren is voor de baasjes. Maar het hondenlichaam kan hier bijna niets mee.

Voedselallergie

Hiernaast ontwikkelen steeds meer honden een allergie voor bepaalde eiwitten. De meest voorkomende allergieën zijn gericht op rund, zuivel en kip. Helaas zit dit in bijna al het hondenvoer, met name de brokken. Staat er “dierlijke bijproducten” bij de ingrediënten, dan betekent dit vaak dat er rund of kip tussen zit.

Deze grote hoeveelheden zetmeel en allergieën uiten zich vaak in huid- en vachtproblemen. Verdiep je daarom in de voeding van je hond. Welke vitaminen en mineralen heeft je hond nodig? En wat is zijn energiebehoefte, die verbonden staat met zijn levensstijl?

Meer informatie over voedselallergieën vind je in ons artikel Voedselallergie bij de hond. Je kunt meer lezen over het belang van hondenvoeding in ons artikel Beste hondenvoeding.