Voedselallergie bij de hond: oorzaak, diagnose en behandeling

Laatste update: 2 juli 2019
hond met voedselallergie

We zien een voedselallergie bij de hond tegenwoordig steeds vaker.

Soms zijn er lichte, sluimerende aanwijzingen, maar ook heftige, acute gevallen komen voor.

Hoe komt een hond aan een voedselallergie?

En wat betekent dit voor de levenskwaliteit van je hond?

In dit artikel gaan we in op de oorzaak, diagnose en behandeling van voedselallergieën.

Voedselallergie bij honden

Steeds meer honden vertonen symptomen van een bepaalde allergie. Klachten beginnen vaak in de eerste levensjaren, maar alle leeftijden kunnen een allergie ontwikkelen. Helaas groeit de hond hier niet vaak overheen. Wel kunnen de klachten minder heftig worden.

Veel honden ontwikkelen allergieën voor pollen, huisstofmijt, vlooienbeten en schimmels, net als wij. Maar ook voedselallergie staat hoog op het lijstje met boosdoeners.

Hoe herken je een mogelijke voedselallergie eigenlijk? Hier een lijstje met veel geziene symptomen:

  • Braken
  • Chronisch ontstoken huidplekken
  • Chronisch ontstoken oren
  • Diarree
  • Droge, stugge en soms stinkende vacht
  • Haarloze plekken
  • Jeuk, waardoor de hond veel aan zijn huid bijt, likt en krabt
  • Misselijkheid
  • Pukkeltjes op de huid
  • Rommelende buik en krampen
  • Roze plekken op de huid
  • Winderigheid
  • Zogenaamde ‘hotspots‘, ontstoken, open wonden die niet willen helen

De jeuk manifesteert zich vaak bij de oren, tenen, liezen, oksels, buik en achterzijde van de poten. Maar hoe komt je hond aan zo’n allergie?

Oorzaken van voedselallergie bij de hond

Je zult misschien denken dat een voedselallergie bij de hond veroorzaakt wordt door tegennatuurlijk voedsel. Helaas valt dit tegen.

Onderzoek heeft aangetoond, dat vooral runder- en kippeneiwit (in vlees), zuivel en tarwe de grootste boosdoeners zijn. Ook allergieën voor ei, soja, lams- of schaapsvlees, varkensvlees, vis en maïs komen geregeld voor.

Zo zie je maar: zoveel honden, zoveel allergieën. Maar hoe ontstaat zo’n allergie eigenlijk?

Een voedselallergie ontstaat wanneer de lichaamscellen overgevoelig reageren op een bepaald bestanddeel in het voer. Vaak is dit een eiwit, dat we een allergeen noemen. Een allergeen is een specifiek eiwit dat een allergische reactie kan opwekken.

Waarom het lichaam zo reageert, weten we nog niet precies. Wel weten we, dat een allergie na eerste contact met het eiwit kan opduiken. Helaas kan het ook de kop opsteken na jarenlange, probleemloze blootstelling.

Hoe wordt zo’n voedselallergie gediagnosticeerd?

Voedselallergie bij de hond: Diagnose

De enige manier om een voedselallergie bij de hond goed te diagnosticeren, is een eliminatiedieet. Dit eliminatiedieet betekent dat de hond minimaal 6 weken lang een dieet krijgt waarmee hij nog nooit in aanraking is geweest. Dit kan bijvoorbeeld konijnen-, geiten-, struisvogel,- of kangoeroevlees zijn, maar ook hypoallergene brokken.

Bij hypoallergene brokken zijn de eiwitten in zulke kleine stukjes gebroken, dat het lichaam deze niet meer als lichaamsvreemd zal zien. Hierdoor wordt er geen allergische reactie geactiveerd.

Het allerbelangrijkste bij dit eliminatiedieet is, dat de hond niets (tot de snacks aan toe!) anders te eten krijgt dan dit ene dieet. Alleen zo kunnen de eigenaar en dierenarts een voedselallergie concluderen, wanneer de klachten afnemen.

Binnen 6 tot 10 weken moeten de huidklachten verdwenen zijn, algemene darmklachten al veel eerder. Slaat het dieet aan, dan zal binnen een paar dagen diarree, kramp en winderigheid verleden tijd zijn.

Nemen de klachten niet af? Dan is de hond misschien allergisch voor het gekozen eliminatiedieet of is er iets anders aan de hand.

Voedselallergie bij honden Behandelen

Een voedselallergie kan alleen maar behandeld worden met het geven van de juiste voeding. Sommige dierenartsen kunnen verzachtende zalf voorschrijven om het herstel van de huid te bespoedigen. Maar het echte herstel zit in het omzeilen van het specifieke allergeen.

Wanneer het eliminatiedieet aanslaat, kan men overgaan op een zogenaamd provocatiedieet. Hierbij wordt steeds een nieuw element aan het huidige eliminatiedieet toegevoegd. Blijft de hond na twee weken klachtenvrij? Dan kan wederom een nieuw element toegevoegd worden.

Krijgt de hond weer klachten? Keer dan gelijk terug naar twee weken lang alleen het eliminatiedieet. Zo kom je er stukje bij beetje achter waar je hond gevoelig voor is.

Een andere optie is van meet af aan een commercieel hypoallergeen dieet te voeren, zoals hypoallergene brok. Let er hierbij altijd op, dat het dieet niet te karig wordt! Alleen brok voeren kan saai zijn en slecht voor de tanden.

Voedselallergie tips

Het klinkt zo makkelijk: je voert je hond het ‘juiste’ dieet en hij is helemaal klachtenvrij. Toch lopen er veel honden levenslang met klachten rond. Een aantal tips, die jullie kunnen helpen om het juiste dieet te kiezen:

  • Niet het merk of type voer is belangrijk, maar de ingrediënten. Ook al staat er soms bijvoorbeeld “Lam en rijst” op de verpakking, kijk altijd wat er specifiek in zit. Dierlijke bijproducten bevatten vaak sporen van rundereiwit of kip.
  • Veel brokken bevatten graan. Naast het feit dat dit een vuller zonder enige voedingswaarde is (en dus alleen maar voor grote drollen zorgt) kan je hond hier ook allergisch voor zijn. Het lichaam kan hier namelijk maar weinig mee en kan dus overgevoelig reageren.
  • Allergieën kunnen acuut de kop opsteken, op ieder moment. Dit kan dus betekenen, dat je hond eerst alleen voor rundereiwit allergisch was maar ineens ook voor kip!
  • Geen hond heeft hetzelfde lichaam. De één heeft bij een allergie meer last van zijn maag-darmstelsel, de ander van zijn huid. Het belangrijkste is, dat je deze klachten als gezondheidsprobleem serieus neemt, hoe klein ook. Een gezonde hond is 100% klachtenvrij.