Hotspot bij honden behandelen en voorkomen

Laatste update: 20 mei 2022

Een hotspot bij je hond is een pijnlijke, open plek op de huid. Dit kan ernstige vormen aannemen, waardoor je hond lusteloos en ziek wordt.

Voor een goede behandeling is het dus belangrijk dat je er snel bij bent en achter de oorzaak van het probleem aan gaat.

Wat is de oorzaak van een hotspot?

Hoe zit zo’n plek eruit?

En wat kun je doen om een hotspot te voorkomen?

In dit artikel geven we je alle feiten rond de hotspot.

Oorzaken van een hotspot

Een hotspot bij je hond kan voor veel pijn en ongemak zorgen. Deze aandoening heet ook wel pyotraumatische dermatitis en komt relatief snel opzetten.

Het begint namelijk met een vervelend gevoel op of onder de huid. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vlooienbeet, een allergie of een wondje. Maar ook pijn door een ontsteking kan de aanleiding zijn.

Vervolgens zal de hond reageren op dit gevoelige plekje, door te bijten, krabben of likken.

Even een keer likken aan een pijnlijk plekje, is natuurlijk helemaal niet erg. Maar bij het ontwikkelen van een hotspot is je hond zo tekeer gegaan, dat de plek erger en erger wordt.

Hierdoor raakt de huid zodanig verstoord, dat er een open wond ontstaat. Hierdoor kunnen bacteriën de huid binnendringen, wat een ontsteking veroorzaakt.

De wond en ontsteking voelt pijnlijk en vervelend aan voor de hond. Daarom zal hij zich nog meer op de zere plek richten, waardoor het probleem zich blijft verergeren.

In sommige gevallen, zien we een hotspot ook wel ontstaan door stress. De hond raakt gespannen door iets in zijn omgeving, waar hij zelf geen controle over heeft. Om deze spanning kwijt te raken, kan hij verschillende gedragingen gaan tonen om zijn psyche te kalmeren.

Hierbij zien we ook voorkomen, dat een dier excessief gaat likken of bijten aan bijvoorbeeld een poot of ledemaat. De herhaalde gedraging kalmeert het gespannen dier enigszins, maar het irriteert de huid zodanig dat er een hotspot ontstaat.

Hotspot symptomen

Hoeveel last je hond heeft van een hotspot, heeft te maken met hoe groot de aangedane plek is en waar deze zich bevindt. Bij sommige honden merk je niks aan hun gedrag, terwijl anderen piepen van de pijn.

Doorgaans zie je echter dat de hond geregeld bezig is met een bepaalde plek op het lichaam. Dit kun je niet alleen zien, maar soms ook horen. Bij hard krabben of bijten gaat de hond behoorlijk tekeer, zodat je het schuren van de poot over de huid, het knabbelen op de huid of het proesten in de vacht hoort.

Of je de hotspot kunt zien, ligt aan de locatie, de grootte van de plek en de vacht van de hond. Bij lange haren of op plekken zoals de lies kan een wond behoorlijk verstopt blijven.

Een hotspot komt voor in verschillende gradaties. De huid kan enigszins intact zijn, met kapotte stukjes zoals bij een schaafwond. Vaak ziet men natte plukjes vacht op de plek.

In een ergere variant, is de huid rood en dik ten gevolge van de irritatie. Soms zit hier een gele laag op, wat ontstekingsvocht of pus vanuit de huid.

Bij een ernstige hotspot, is de bovenste laag van de huid (opperhuid) weggekrabt of -gelikt. Hierbij kan er een open plek ontstaan, verdikt en rood door de ontsteking. Vaak is de vacht grotendeels weg, en bloedt de wond of vindt er hier en daar korstvorming plaats.

Behandelen van een hotspot

Je kunt je voorstellen, dat een hotspot dus erg naar kan zijn voor je hond. Door de ontsteking kan hij ziek en lusteloos worden. Een goede behandeling hiervan is dus onmisbaar voor een goede gezondheid en welzijn.

Maar nog belangrijker, is het achterhalen van de oorzaak. Heeft je hond een vervelende jeuk of nare pijn gekregen door vlooien? Een allergie? Of is er binnen in het lichaam misschien iets niet goed?

Of is je hond misschien gestrest geraakt, door veranderingen in zijn omgeving?

Door de oorzaak weg te nemen, heb je grotere kans op succesvolle behandeling en preventie van herhaling.

Een hotspot bij je hond behandelen is soms een aanpak van de lange adem. Eerst wordt de omringende vacht weggeschoren, zodat de dierenarts goed bij de plek kan. Vervolgens wordt de huid gewassen, om de plek te reinigen en schadelijke organismen of stoffen te verwijderen.

Doorgaans krijgt de hond een injectie tegen de jeuk, met medicatie op basis van corticosteroïden. Dit werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de hond minder reden heeft om aan de plek te zitten.

In ernstige gevallen krijgt de hond ook (tijdelijke) pijnstilling. Hiernaast krijgt de hond soms een antibioticakuur om de infectie aan te pakken.

Vervolgens zal de aangedane plek moeten herstellen. Dit heeft tijd nodig, waarbij het belangrijk is dat de plek goed kan luchten en niet verder verstoord wordt door de hond.

Daarom kan het helpen de hond iets aan te trekken, zodat de plek onbeschadigd blijft. Denk hierbij aan een rompertje of bijvoorbeeld een sok over de poot. De wond moet echter goed kunnen ademen voor genezing, en sommige honden bijten, krabben of likken vervolgens gewoon door.

Hierdoor kan de irritatie blijven.

In dit geval kan een kap of beschermkraag helpen om de cirkel te doorbreken. Breng hiernaast een aantal keer per dag verkoelende zalf aan rond de plek en houd de herstellende huid soepel met bijvoorbeeld honingzalf.

Een hotspot bij je hond voorkomen

Een hotspot bij je hond is ontzettend vervelend en kan er zelfs voor zorgen dat je viervoeter ziek wordt. Daarom is het beter, om het ontstaan van zo’n plek te voorkomen.

Het voorkomen van een hotspot heeft natuurlijk alles te maken met de oorzaak.

Allergie

Is de hotspot ontstaan door een allergie? Probeer er dan samen met de dierenarts achter te komen waar je dier gevoelig voor is. Dit kan van alles zijn: pollen, voeding, een bepaald ontvlooi-middel of parasieten.

Parasieten

Sommige parasieten, zoals vlooien of teken, kunnen een vervelende plek op de huid veroorzaken. De jeuk of pijn zorgt ervoor dat je hond hierop reageert. Zorg er dus altijd voor dat je hond op tijd beschermt is tegen deze nare beesten.

Pijn

Pijn door trauma of ziekte kan ook tot een hotspot leiden. Laat je hond dus eens in de 6 maanden controleren bij een dierenarts. En verandert zijn normale gedrag ineens? Dan heb je kans dat er iets mis is.

Stress

Bij spanning kan je hond het likken, bijten of krabben gebruiken om zichzelf te kalmeren. Houd daarom je hond goed in de gaten, vooral bij (plotselinge) veranderingen in zijn omgeving en dagelijks leven.

Weet je niet hoe je de spanning weg kunt halen? Neem dan contact op met een dierenarts of gedragsdeskundige.

Wondjes

Heeft je hond een wondje opgelopen, maak deze dan goed schoon en zorg ervoor dat je hond er niet bij kan. Is de wond groot, diep of vervuild? Bezoek dan altijd een dierenarts.