Vlooien bij de hond en in huis bestrijden
Laatste update: 31 mei 2022Win de strijd tegen vlooien met deze effectieve stap-voor-stap handleiding
Je ziet je hond verdacht vaak krabben, heeft hij misschien vlooien? Deze bloedzuigende kriebelbeestjes zijn bij honden de meest voorkomende uitwendige parasieten. Ze zijn namelijk gemakkelijk op te pikken en te verspreiden.
De bestrijding ervan is het tegenovergestelde. Zijn deze nare parasieten eenmaal binnen, dan krijg je ze niet zonder slag of stoot de deur uit.
Daarom is het belangrijk je huisdieren, huis en tuin snel te ontdoen van vlooien. Maar hoe doe je dat succesvol? En hoe voorkom je dat je vrolijke viervoeter deze parasiet mee naar huis neemt?
Ontdek hier de meest effectieve methode om vlooien te bestrijden en je hond te beschermen.
5 problemen die vlooien kunnen veroorzaken
Je puppy of hond kan zonder dat je het weet besmet zijn met vlooien. De ernst van de klachten kunnen per dier flink verschillen. Vlooien kunnen onder andere het volgende bij honden veroorzaken:
- Intense jeuk: je hond krabt en bijt zichzelf, wat huidirritatie, korstjes en haarverlies kan veroorzaken.
- Rode bulten: op de plaats waar een vlo bijt ontstaat een rood bultje.
- Vlooienallergie: een vervelende en veel voorkomend huidaandoening, veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de vlo (na een vlooienbeet).
- Lintworm besmetting: vlooienlarven eten de eitjes van de lintworm en in de vlo ontwikkelt zich een lintworm larve. Je hond kan besmet raken met de lintworm door het inslikken van een vlo. Bijvoorbeeld als hij bijt of likt op de plek waar een vlo hem bijt.
- Bloedarmoede: Komt vrijwel alleen voor bij puppy’s. Pups zijn erg kwetsbaar dus laat ze zo snel mogelijk behandelen door een dierenarts.
Zoals je ziet kunnen vlooien de gezondheid van je pup of hond flink ondermijnen. Het is daarom belangrijk deze nare parasieten snel te herkennen.
Hoe zie ik of mijn hond vlooien heeft?
Getverderrie! Hoe kom ik er nu achter of mijn hond vlooien heeft?
Hond krabt of bijt zichzelf vaak
Een vlooienbeet is pijnlijk en veroorzaakt nare jeuk bij de hond. Zie je jouw hond plotseling naar zijn vacht kijken en zichzelf geregeld krabben of bijten? Grote kans dat hij door vlooien gebeten wordt.
Je kunt volwassen vlooien met het blote oog zien
Bij een flinke besmetting kun je de vlooien tussen de vacht zien lopen. Let goed op, want ze zijn enorm snel en kunnen springen als de beste. Vlooien zitten bij voorkeur op warme, vochtige plekken zoals oksels en liezen.
Vlooienpoepjes
Je kunt de uitwerpselen van volwassen vlooien zien zitten in de vacht van de hond. Gebruik een vlooienkam (zeer fijne kam) en kam een paar van deze zwarte korreltjes uit de vacht. Plaats deze korreltjes vervolgens op een vochtig wit papiertje. Kleurt het papiertje oranje-rood? Dan heeft je hond vlooien. De vlooienpoepjes bevatten namelijk bloed.
Huiduitslag
Heeft je hond huiduitslag? Dit kan worden veroorzaakt door een vlooienallergie. De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en kale plekken. Meestal bevindt deze uitslag zich op de buik, rug en staart van de hond.
Verschil tussen hondenvlo en kattenvlo
De meest voorkomende vlooiensoort in Nederland en België is de zogenaamde kattenvlo (Ctenocephalides felis). Laat je echter niet van de wijs brengen door de naam want deze vlo is ook dol op honden.
Sterker nog, de vlooien die op katten én honden worden aangetroffen zijn vrijwel altijd kattenvlooien. Hondenvlooien (Ctenocephalides canis) komen in Nederland en België nog maar zelden voor.
De levenscyclus van vlooien
De levenscyclus van een kattenvlo (Ctenocephalides felis), de vlo die het vaakst op katten én honden wordt aangetroffen.
Om vlooien effectief te bestrijden is het belangrijk de levenscyclus van een vlo te begrijpen. Vlooien ondergaan een metamorfose die bestaat uit 4 stadia.
1. Ei
Ongeveer 50% van de populatie
Wist je dat een vrouwtjes vlo wel 50 eitjes per dag kan leggen? In haar levenscyclus kunnen dat er wel meer dan 1000 zijn. Vlooieneitjes zijn nog geen millimeter groot en hebben een glad oppervlak. Het zijn net kleine ping pong balletjes. Ze komen in de omgeving van de hond terecht. Bijvoorbeeld in de tuin, maar ook binnen in huis. De meeste eitjes vallen op plekken waar je hond vaak komt. Denk aan de hondenmand, vloer, bank, bed en tapijt.
Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, komen vlooieneitjes binnen 2 tot 14 dagen uit.
2. Larve
Ongeveer 35% van de populatie
Vlooienlarven komen blind uit de eitjes en vermijden licht. Ze voeden zich met voorverteerd bloed uit de ontlasting die volwassen vlooien in de omgeving verspreiden. De larven worden ongeveer 6 millimeter lang en zijn moeilijk te zien door hun witte, bijna doorzichtige kleur.
Onder de juiste omstandigheden ontwikkelen vlooienlarven zich in ongeveer 5 tot 20 dagen tot een pop.
3. Pop
Ongeveer 10% van de populatie
In het 3e stadium van de levenscyclus ontwikkelt de pop zich tot een volwassen vlo. De cocon biedt bescherming tijdens deze gedaantewisseling. De buitenlaag van de cocon is kleverig. Hierdoor zijn ze moeilijker te verwijderen met de stofzuiger. De volwassen vlooien komen pas uit hun cocon als er een gastheer in de buurt is. Ze voelen trillingen, warmte en CO2 van jou of je hond.
Zijn de omstandigheden optimaal? Dan ontwikkelt de pop in een paar dagen tot 2 weken in een volwassen vlo. Zijn de omstandigheden niet goed? Dan kan een pop in een soort slaapstand maanden, soms wel jaren overleven.
4. Volwassene
Ongeveer 5% van de populatie
Eenmaal uit de pop springen de volwassen vlooien op de gastheer en voeden zich met bloed. Kort daarna paren ze en leggen de vrouwtjes vlooien eitjes. Zo is de levenscyclus rond en begint het hele ‘vlooiencircus’ weer opnieuw.
Volwassen vlooien leven het grootste deel van hun leven op een gastheer.
Onder ideale omstandigheden ontwikkelen eitjes zich binnen 18 dagen tot volwassen vlooien. Een vrouwtjes vlo kan dus binnen no-time een vlooienplaag veroorzaken.
Slechts 5% van de totale vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien. De overige 95% bevindt zich in het stadia van eitjes, larven en poppen in de leefomgeving van de hond.
Oorzaak van vlooien bij de hond
De vlo is in Nederland een veel voorkomende huisdier-parasiet.
Vlooienlarven verstoppen zich op donkere plaatsen, tussen naden, kieren en diep in het tapijt.
Hier vormt hij een zogenaamde ‘pop’, waarin hij zich tot volwassen vlo ontwikkelt. In zo’n pop kan de larve wel 2 jaar overleven.
Wanneer de pop een signaal krijgt, komt hij uit. Dit signaal kan een bepaalde omgevingstemperatuur, licht- of vochttoename zijn. Maar ook trillingen van activiteiten dichtbij. Bijvoorbeeld een lopende hond.
De volwassen vlo springt uit zijn pop en is klaar voor zijn missie: honden lastigvallen!
Zijn jij en je hond een tijdje weg van huis geweest? Dan heeft de vlooien-pop waarschijnlijk weinig reden gehad om uit te komen. Nu jullie weer thuis zijn, gaan ze allemaal tegelijk open. Gevolg: een vlooienplaag!
Zodra het nietsvermoedende slachtoffer langsloopt, kruipt de vlo op de hond en installeert zich. Vervolgens doet hij zich tegoed aan het bloed van de hond.
Daardoor krijgt hij energie en bouwstoffen om eitjes te leggen in de vacht van de hond. Dit kunnen wel zo’n 1000 eitjes per keer zijn. Deze eitjes zijn echt ongelooflijk klein, en verspreiden zich dus gemakkelijk vanuit de hondenmand door het huis.
Uit zo’n eitje komt een larve, die zich ergens verschanst om een volwassen vlo te gaan worden. Zo is de cirkel rond, en heb je binnen no time je hele huis en hond vol zitten. Brrr!
Niet alleen de vlooienbeet is een zorg voor je hond. Via besmette vlooien kan de hond lintwormen oplopen, wat zijn gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.
Maar hoe komt het nu, dat je hond de vlo tegenkomt en mee naar huis neemt? Is hij dan zo smerig?
Dat ‘vieze’ honden vlooien aantrekken, is een hardnekkige fabel. Wel zien we vaker vlooien bij onverzorgde huisdieren dan bij nette huishoudens; de vlooien maken bij het laatste minder kans door regelmatige controle en bestrijding.
Vlooien zien we het meest in warmere periodes met een hoge luchtvochtigheid, zoals tijdens de lente en zomer. De besmetting zet zich echter ook tijdens de herfst en winter voort, zij het in mindere mate.
Dit komt, omdat onze huishoudens lekker warm gehouden worden tijdens de gure, natte maanden. Niet alleen wij, maar ook de vlooien zijn hier blij mee.
Hiernaast zijn de piepkleine eitjes van de vlo gemakkelijk “mee te nemen” naar andere plekken, via onze schoenen of kleding. Gaan wij (met of zonder onze hond) ergens op bezoek, dan kunnen we een ander huishouden dus gemakkelijk besmetten.
Dit werkt helaas ook andersom. Je hond krijgt dus eigenlijk geen vlooien van een besmet dier, maar van een besmette omgeving.
Bestrijd vlooien bij je hond
Veilig, snel en effectief
Zoek je een veilig, snel en effectief middel om vlooien bij je hond te bestrijden? Dan raden we Advantix van harte aan. Het is een snelwerkend middel dat vlooien, teken en luizen doodt. Daarnaast weert het teken, zandvliegen, muggen en stalvliegen af.
Je kunt Advantix eenvoudig en veilig toedienen. Je druppelt de inhoud van de pipet tussen de haren van je hond. Bij honden zwaarder dan 10 kg druppel je de pipet op 4 plaatsen over de rug.
Anti-Vlooienband
Een vlooienband is ideaal om je hond langdurig te beschermen. Deze banden kunnen je hond tot wel acht maanden tegen vlooien beschermen. Vaak bieden ze ook bescherming tegen teken en andere nare parasieten.
De werkzame stof in de vlooienband verspreidt zich via de huidolie van de hond. De meeste halsbanden hebben een breukmechanisme. Dit betekent dat als je hond ergens aan blijft hangen met zijn halsband, de vlooienband automatisch breekt zodat je hond niet vast komt te zitten.
Een voorbeelden van een effectieve en veilige anti-vlooienband om je hond te beschermen tegen vlooien en teken is die van Seresto. Ze hebben een band voor kleine en grote honden.
- Kleine hond: tot 8 kg lichaamsgewicht.
- Grote hond: vanaf 8 kg lichaamsgewicht.
Bestrijd vlooien in huis
Win het gevecht tegen vlooien
Uit onderzoek is gebleken dat slecht vijf procent van de vlooienpopulatie zich op dieren bevindt. De overige vijfennegentig procent is in de omgeving te vinden, voornamelijk in huis. De volwassen vlooien op je hond zijn dus slechts ‘het topje van de ijsberg’.
En maar één tot tien procent van de vlooien in huis is volwassen, negentig procent bestaat uit eitjes, larven en poppen. De vlooien moeten dus tot het laatste eitje uitgeroeid worden, zowel op de hond als in huis. Anders gaat het feest gewoon door.
Stap-voor-stap checklist om vlooien uit je huis te krijgen
Stap-voor-stap checklist om vlooien uit je huis te krijgen
- Was kussens, dekens en hoezen
Was kussens, dekens en hoezen van je huisdieren geregeld op 60°C of klop ze uit en hang ze buiten in de zon.
- Stofzuig je huis zeer grondig en regelmatig
Besteed extra aandacht aan tapijten, hondenmanden en andere plekken waar je hond of kat vaak ligt. Zo verwijder je tot 30% van de larven en tot 60% van de eitjes.
- Verwijder de stofzuigerzak pas buitenshuis uit je stofzuiger
Plak de zak goed dicht en gooi hem in de grijze bak of andere afvalcontainer buitenshuis.
- Behandel in huis de omgeving van je hond met anti-vlooien omgevingsspray
Spray ook tussen kieren, naden en plinten. En behandel ook grondig tapijten, manden, kussens en kleden van je hond en kat.
Let op: stofzuig altijd eerst en daarna pas sprayen! Tijdens het stofzuigen ontstaan trillingen waardoor de poppen uitkomen. De spray bestrijd zo de meeste vlooien en larven. Je kunt de spray ook zo nu en dan preventief inzetten. - Bestrijd zowel de volwassen vlooien als de eitjes, larven en poppen
Gebruik middelen om zowel de volwassen vlooien als de eitjes, larven en poppen onschadelijk te maken.
Houd je dieren en kinderen uit de buurt van de bestrijdingsmiddelen en lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.
Tegenwoordig zijn er ongelooflijk veel anti-vlooienmiddelen op de markt. Ze hebben ook verschillende werkingsmechanismen, van het bestrijden tot de volwassen vlo tot het uitschakelen van de eitjes en poppen.
Bedenk dus goed waar je het bestrijdingsmiddel voor nodig hebt.
Één van de meest bekende middelen zijn vlooiendruppels. Deze worden opgenomen via de huid en uitgescheiden door de oliën van het lichaam.
Vaak helpen deze druppels tegen zowel vlooien als teken, en tegen volwassen dieren en eitjes. Was je je hond vaak? Dan is dit middel minder effectief.
Tevens worden tabletten ook vaak gegeven: hierdoor wordt de vlo besmet wanneer ze de hond bijten en kunnen hun eitjes niet meer uitkomen.
Ook anti-vlooien halsbanden zie je nog geregeld. De band is giftig en moet dus goed in de gaten gehouden worden: andere dieren mogen hier niet aan zitten!
Ook is de halsband alleen effectief in de huid rondom de hals. De rest van het lichaam blijft echter onbeschermd.
Hiernaast zijn er verschillende poeders, sprays en shampoos op de markt. Deze werken vaak alleen bij het verwijderen van volwassen vlooien, zijn kort werkzaam en bovendien geregeld giftig voor andere huisdieren.
Hiernaast zijn er ook enorm veel huis-tuin en keukentips over bestrijding van vlooien. Het allerbelangrijkste is, dat je goed uitzoekt of het middel niet schadelijk is voor je dier.
Bijvoorbeeld: het gebruik van knoflook wordt vaak aangeraden, maar dit is dodelijk voor katten! Pas hier dus goed mee op.
Ben je zelf gebeten door een vlo in huis? Dan heb je met een behoorlijke plaag te maken; de hondenvlooien lopen doorgaans niet over op de mens.
Nog een laatste tip: gebruik nooit meer van het middel dan voorgeschreven en dien het altijd toe op de diersoort waarvoor het gemaakt is.
Zo voorkom je overdoses en vergiftiging; de werkzame stof bij anti-vlooienmiddelen voor honden is bijvoorbeeld dodelijk voor katten!
Vlooien bij de hond voorkomen
Want voorkomen is beter dan genezen
Zoals jullie vast al geconcludeerd hebben door bovenstaande informatie, is voorkomen bij een vlooienbesmetting beter dan genezen.
Behandel je dieren en omgeving op tijd en bescherm ze met de juiste producten zoals Advantix. Laat je bij twijfel altijd informeren bij een dierenarts of dierspeciaalzaak.
Wacht dus niet tot je de vlooien ziet lopen, dan ben je te laat. Negen op de tien vlooien van een besmetting zijn eitje, larve of pop. De besmetting is dus altijd 9 keer groter dan je kunt zien!
Slaat het middel bij juist en herhaaldelijk gebruik niet aan? Of krijgt de dier na het toedienen meer jeuk of andere plotselinge klachten? Raadpleeg dan een dierenarts.
Houd voor een goede preventie de volgende zaken in de gaten:
- Hoeveel honden en andere huisdieren heb ik in huis? Zij kunnen elkaar besmetten en het vlooien-bestrijdingsmiddel van de één kan een gevaar zijn voor de anderen.
- Kan mijn dier gemakkelijk een omgeving betreden waarin hij besmet kan raken? Honden die nauwelijks hun eigen tuin uitkomen lopen minder risico dan honden die overal mee naartoe genomen worden, of met asielen/kennels of jachthonden (meutes) in aanraking komen.
- Is mijn dier gevoelig voor vlooienbeten of een bestrijdingsmiddel? Bij een hond met een allergie moet blootstelling aan vlooien-speeksel of irriterende middelen zo veel mogelijk voorkomen worden. Bespreek met een dierenarts de mogelijkheden.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Krabben kan een teken zijn dat je hond vlooien heeft. Controleer de vacht grondig op vlooien met behulp van een vlooienkam. De jeuk kan echter ook veroorzaakt worden door een andere oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een wormeninfectie, schimmelinfectie, voedselallergie, hormonen, stress of atopie. En krabben hoort ook bij het verzorgingsritueel.
Ja. Vlooien houden meer van warmte dan van kou. In de winter kunnen ze buiten moeilijk overleven, de eitjes sterven onder de 8°C. Maar binnen in een warm huis kunnen vlooien prima leven en zich voortplanten.
Door goed te stofzuigen verwijder je ongeveer 30% van de vlooienlarven en tot 60% van de eitjes. Wil je de vlooienplaag verslaan? Maak de omgeving dan écht vlooienvrij met een omgevingsspray.
Vlooien kunnen in het poppenstadium tot wel 12 maanden overleven.
Vlooien verkiezen honden boven mensen als gastheer. Ze kunnen zich goed nestelen in de vacht van de hond. Mensen kunnen echter ook gebeten worden door vlooien.
Bij een vlooienbeet komt er speeksel mee in het wondje. Hierdoor stolt het bloed niet en wordt de bijtplek tijdelijk verdoofd. Zo kan de vlo zich eenvoudig voeden zonder direct opgemerkt te worden. Door de vlooienbeet ontstaat er een lokale ontsteking van de huid. Dit veroorzaakt pijnlijke jeukende rode bultjes.