Je hond heeft jeuk en doet alles om er vanaf te komen. Krabben, bijten, likken, schuren, niets is hem teveel.
Maar wat als je hond langzaam kaal wordt? Of open wonden krijgt?
En wat als je de oorzaak niet kunt zien?
Knip je nagels kort en laat je wollen trui maar in de kast liggen. Dit artikel gaat kriebelen!
Mijn hond krabt veel
Jeuk, kriebel of een stekend, trekkend gevoel. Je hond kan helemaal gek worden van deze vervelende sensatie op zijn huid.
Toch is jeuk op zich geen slechte prikkel. Het zorgt er namelijk voor dat het lijf vrij gehouden wordt van lichaamsvreemde objecten, die mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid.
Jeuk heeft evolutionair gezien de functie om ons gezond te houden. Dus even een irritatie wegkrabben kan geen kwaad. Het is juist goed voor je hond!
Als de jeuk echter aanhoudt, opduikt zonder aanwijsbare reden of voor lichamelijk letsel zorgt, is het wijs om je te verdiepen in de gezondheid van je hond.
Lees ook: Droge huid bij hond
Mijn hond krabt zijn huid kapot
Vacht- en huidproblemen zijn een veel voorkomende bedreiging van de gezondheid. Ongeveer één vijfde van alle honden heeft er last van.
Er zijn talloze redenen waarom een hond jeuk kan hebben, van een parasiet tot voedselallergie. De bijkomende irritatie kan zich uiten in:
- Eczeem
- Kale plekken
- Roodheid en zwelling van de huid
- Schilferige plekken
- Uitslag
- Vette of stinkende vacht
- Wonden
Niet alleen bijten of krabben aan de jeukende plek, maar ook overmatig likken kan ervoor zorgen dat de vacht verdwijnt en lagen huid verwoest worden.
Wanneer de irritatie niet verdwijnt, kan een hotspot ontstaan. Deze hotspot wordt gevormd door een vicieuze cirkel van gebeurtenissen.
Eerst heeft de hond jeuk en krabt zichzelf. Zijn huid beschadigt, wat tot irritatie of zelfs ontstekingen leidt. Dit, op zijn beurt, lokt weer krabben uit.
Hierdoor ontstaan binnen korte tijd rode, infecterende en open plekken op de huid. Auw!
Lees ook: Vachtverzorging hond
Heeft mijn hond vlooien?
Één van de meest bekende oorzaken van jeuk is de aanwezigheid van parasieten. Voorbeelden hiervan zijn vlooien, mijten of teken.
Een groter probleem dan alleen jeuk, ontstaat wanneer je hond allergisch is voor vlooienspeeksel. Ook wanneer de kop van de teek in het hondenlichaam achterblijft, vormt dit een extra irritatie.
Het lichaam kan hierop heftig reageren.
Helaas zijn vlooien niet altijd goed te vinden. Echter, wanneer je de vacht regelmatig controleert met een speciaal kammetje heb je goede kans de volwassen vlo of zijn poepjes te vinden.
Wat men vaak niet weet, is dat vlooien ook voor lintworm besmetting kunnen zorgen. Dit is iets waar het hele huishouden last van kan krijgen!
Wil je meer weten over vlooien? Lees dan ons artikel Vlooien bij de hond bestrijden!
Ontwormen en ontvlooien
Ook een wormeninfectie (zoals ringworm) kan voor kale, rode plekken zorgen. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk dat je maandelijks de hond ontvlooit en ontwormt met een goed, veilig product.
Wees er op tijd bij, want de eitjes en larven zitten in mum van tijd door het hele huis verstopt. Beter iets te vroeg, dan te laat.
Kies nooit voor de goedkopere producten van ketens die niets met dier en verzorging te maken hebben. Er zijn helaas genoeg voorbeelden van zieke of zelfs overleden huisdieren, door slechte samenstellingen in bijvoorbeeld het anti vlooienmiddel.
Zijn er geen vlooien of teken te vinden?
Dan kan de dierenarts een afkrabsel van de aangetaste huid onderzoeken. Hierbij zoeken ze naar de aanwezigheid van jeugdschurft (Demodex), vachtschurft (Cheyletiella parasitovorax), herfstmijt (Trombicula autumnalis) of schurftmijt (Sarcoptes scabiei).
Schimmelinfectie bij de hond
Kale, schilferige plekken tussen de vacht kunnen een symptoom van gist- of schimmelinfecties zijn.
Schimmelinfectie
Schimmelinfecties komen vaker voor bij jonge dieren, honden met een verminderde weerstand of (al dan niet medisch) onderdrukt immuunsysteem.
Opvallend genoeg, zorgt een schimmelinfectie voor een geïrriteerd huidbeeld. Maar de jeuk die hiermee gepaard zou moeten gaan, blijft uit.
Gistinfectie
Allergische reacties en bijvoorbeeld voedselovergevoeligheid kunnen de oorzaak van een gistinfectie zijn. Hierdoor is het achterhalen van de oorzaak belangrijker dan het behandelen van de symptomen.
Gisten zijn namelijk altijd op het lichaam aanwezig, maar zorgen pas voor problemen wanneer het afweersysteem verstoord raakt.
Diagnose
Bij zowel een schimmel- als een gistinfectie, moet een dierenarts het bestaan van een schimmel of gist bevestigen. Zij doen dit met behulp van een schimmelkweek of speciale lamp.
Pas op met de geïnfecteerde plek, sommige schimmels zijn namelijk overdraagbaar op mensen. Ook kunnen huisgenoten geen symptomen van een infectie hebben, maar wel drager zijn. Als dit niet behandeld wordt, zal de schimmel voorlopig het huis niet verlaten.
Hond heeft voedselallergie
Een andere mogelijke oorzaak is een overgevoeligheid op bepaalde bestanddelen in het voer. Dit kan op elk moment de kop opsteken.
Naast huidirritatie kan deze allergie gepaard gaan met maag- of darmklachten. Ook een steeds terugkerende oorontsteking kan een teken van voerovergevoeligheid zijn.
Heeft je hond eenmaal deze gevoeligheid, dan gaat deze (bijna) nooit meer over.
Of de klachten door het voer veroorzaakt worden, moet bij de dierenarts onderzocht worden. Hier worden eerst alle andere mogelijkheden tot irritatie uitgezocht en uitgesloten, voordat men een voedselallergie overweegt.
Om erachter te komen of het voer van invloed is, moet de hond minimaal 6 weken een eliminatie dieet gaan volgen. Het komt namelijk steeds meer voor dat ze gevoelig zijn voor de eiwitten in rundvlees, zuivel (!), kippenvlees, tarwe of eieren.
In het eliminatiedieet is de samenstelling van de eiwitten zo onbekend (zoals in kangoeroe- of struisvogelvlees) of zijn deze proteïnen zo klein gemaakt dat het lichaam er niet overgevoelig op reageert.
Wil je meer weten over voedselallergieën? Lees dan Voedselallergie bij de hond!
Atopie bij de hond
Wanneer je hond allergisch reageert op bepaalde stoffen (allergenen) in de omgeving, noemen we dat atopie.
Stuifmeel, gras- en boompollen, huisstofmijt en huidschilfers kunnen irritatie veroorzaken. Hiervan gaat je hond niezen en krabben of krijgt natte, soms vieze ogen.
Driekwart van de honden krijgt deze klachten voor het eerst tussen het eerste en derde levensjaar. Jonger komt bijna niet voor.
De bijkomende huidirritatie is vooral goed te zien bij de kop, poten of buik en in de oksels of liezen. Ook oorontsteking wordt geregeld veroorzaakt door atopie.
Voor een atopie-test wordt vaak een bloedmonster afgenomen. Het serum wordt naar een laboratorium gestuurd, waar men de reactie op verschillende allergenen onderzoekt. Worden er antilichamen aangemaakt na contact met een bepaalde stof? Dan is de hond allergisch.
Wil je meer lezen over huidirritatie? Lees dan Huidontsteking bij honden.
Huidproblemen door hormonen
Hormonale oorzaken komen aanzienlijk minder voor. Helaas zorgen deze niet voor minder erge klachten. Vaak blijkt een slecht werkende schildklier of bijnier hier de boosdoener.
Zo kan een tekort aan schildklierhormonen hypothyreoïdie veroorzaken. Hierbij krijgt de hond een vettige, doffe vacht en kale plekken, soms gepaard met jeuk. Een bloedonderzoek kan dit probleem vaststellen.
Wanneer de bijnierschors teveel cortisol aanmaakt, kan de Ziekte van Cushing ontstaan. De huid verdunt en er ontstaan kale plekken, waar geen haar meer op groeit.
De Ziekte van Cushing kan bevestigd worden door middel van urine onderzoek.
Mijn hond krabt, maar heeft geen jeuk
Overmatig likken, bijten of krabben hoeft niet perse veroorzaakt te worden door jeuk. We zien ook pijn als oorzaak, bijvoorbeeld in de gewrichten. Hiernaast kan ook misselijkheid de boosdoener zijn, zoals bij maagklachten.
Honden met ontstoken anaalklieren hebben ook de neiging om veel te krabben. Hierdoor ontstaan kale plekken rond de anus.
Stress
Het continu herhalen van dezelfde gedraging kan wijzen op stress. Om de opgebouwde spanning kwijt te raken, zoekt de hond een bezigheid. Dit kan echt van alles kan zijn. Krabben, likken maar ook de staart najagen of objecten berijden.
Het herhalen van de gedraging zorgt er mogelijk voor dat endorfine vrijkomt in het lichaam. Hierdoor zakt het stressniveau.
Ook kan het dier hiermee een gevoel van controle over de omgeving opwekken, wat kalmerend werkt.
Twijfel je? Vraag een dierenarts!
Bij aanhoudende klachten of twijfel is het wijs een dierenarts te raadplegen.
Aanhoudende jeuk is meestal op te lossen, maar de weg hier naartoe kan lang en frustrerend zijn.
Wanneer je op tijd aan de bel trekt, heb je kans om ergere situaties te voorkomen. Zo kan je viervoeter weer onbezorgd en jeukvrij leven!