hond met droge huid

Een droge huid bij honden verzachten

De droge huid bij honden verzachten kan een onmogelijke opgave lijken.

Hoe help je jouw hond van geïrriteerde en schilferige plekken af?

De gezonde huid vormt een stevige weefselbarrière die de gezondheid van je hond beschermt.

Welke boosdoeners zorgen voor problemen?

En welke stappen zijn onmisbaar om deze klachten te voorkomen?

Gelukkige Honden vertelt je alles over een droge huid bij honden.

Lees ook: Hond heeft jeuk

Droge huid bij honden verzachten

Een droge huid bij honden verzachten is onmisbaar om de gezondheid van je hond te beschermen. Een droge huid geeft aan dat de gezonde, soepele huid door iets verstoord wordt. En daarmee komt vaak het grootste probleem voorbij: jeuk!

Wanneer de huid droog en schilferig wordt, krijgt deze een trekkende en kriebelende sensatie. Een logisch gevolg hiervan is dat je hond gaat krabben. Maar het krabben kan zulke vormen aannemen, dat het open wonden creëert op de huid met alle gevolgen van dien.

Om te voorkomen dat de droge plekken veranderen in ontstoken, open plekken dien je erachter te komen wat de droge huid veroorzaakt heeft. Hoe komt een hond eigenlijk aan een droge huid?

Oorzaken van een droge huid bij honden

Een gezonde huid is een sterke weefselbarrière die het lichaam beschermt tegen boosdoeners van buitenaf. Maar is de huid week, kapot of ontstoken? Dan kunnen allerlei bacteriën, parasieten, schimmels en virussen binnendringen.

Bij een droge huid is jeuk de meest opvallende klacht. Hierdoor richten we ons vaak op het verlichten van de kriebel. Maar wanneer je de oorzaak van de jeuk niet aanpakt, kunnen de klachten blijven terugkeren of zelfs erger worden.

Daarom is het belangrijk dat je de oorzaak van een droge, schilferige huid bij je hond vindt. Welke boosdoeners kennen we?

Allergie

Steeds meer honden ontwikkelen een overgevoeligheid of allergie.  Hierbij reageert het immuunsysteem te sterk op contact met een lichaamsvreemde stof. Denk hierbij aan pollen, huisstof, maar ook parasieten en eiwitten in het voedsel.

Parasieten

Kijk eens goed naar de huid van je hond. Zie je beestjes lopen of zwarte stipjes tussen de haren? Parasieten zoals vlooien, teken, luizen en mijten proberen de beschermende huidlaag te doorbreken om zich tegoed te doen aan het bloed en huidweefsel van je hond.

Stress

Blijvende spanning kan ervoor zorgen dat je hond haaruitval en rode, jeukende plekken krijgt. Hiernaast kan een hond met stress herhaalde gedragingen tonen om zijn spanning onder controle te krijgen. Bij herhaaldelijk krabben en likken kunnen grote, geïrriteerde of open plekken op de huid ontstaan.

Verstoring

Hoe vaak was je de hond eigenlijk, en doe je dit met hondenshampoo? Mensen hebben een hogere zuurgraad op de huid, waardoor mensenshampoo de huid van je hond uitdroogt. Hiernaast heeft de hond een beschermend vetlaagje op de huid, wat verstoord wordt of verdwijnt wanneer hij te vaak gewassen wordt met droge schilferigheid tot gevolg.

Hiernaast zijn er verschillende aandoeningen die een droge huid als bijkomende klacht kennen. Voorbeelden hiervan zijn diabetes, syndroom van Cushing en schildklierproblemen.

Droge huid bij honden behandelen

dierenarts behandeld hond met droge huid

De behandeling van een droge huid hangt sterk samen met de veroorzakende factor. Laat je hond dus altijd controleren door een dierenarts en houd je aan de aangegeven medicatie wanneer je dier een allergie, aandoening of parasitaire infectie heeft.

Stress

Heeft jouw hond uitslag op zijn huid door (chronische) stress? Kijk dan wat je kunt doen om de spanning weg te nemen. Hier kan veel tijd in gaan zitten, raadpleeg bij twijfel altijd een gedragsdeskundige.

Vacht- en huidverzorging

De vachtverzorging is direct verbonden aan de gezondheid van de huid. Houd de vacht schoon, droog en vrij van klitten. Meer informatie over vachtverzorging vind je in onze artikelen:

Wassen is maar één tot vier keer per jaar nodig. Uiteraard maak je een uitzondering na een zwempartij in de gierput, doorgaans echter is een goede borstelbeurt voldoende.

Voeding

Je bent wat je eet. Een complete en hoogwaardige voeding is onmisbaar voor elk individu, zo ook onze hond. Zorg voor voldoende variatie en verdiep je in de energiebehoefte van je hond, welke direct aan zijn levensstijl gerelateerd is.

Welke vitaminen en mineralen heeft jouw hond nodig? En is het voer dat je koopt gebaseerd op vlees? Let hierbij altijd op de hoeveelheid zetmeel in brokken. Teveel zetmeel kan je hond niet verteren en leiden tot klachten.

Wil je meer weten over goede voeding? Lees dan ons artikel Beste hondenvoeding.

Probeer bij een voedingsallergie uit te vinden waar je hond op reageert. De meeste geziene voedingsallergieën richten zich op de eiwitten in rund, zuivel en kip. Let op: staat er op een zak hondenvoer “dierlijke bijproducten”? Dan bevat dit vaak rund of kip.

Meer specifieke informatie over voedingsallergieën vind je in ons artikel Voedselallergie bij de hond.

Een droge huid bij honden voorkomen

Om te voorkomen dat je hond huidproblemen ontwikkelt, heeft Gelukkige Honden 5 adviezen voor je opgesteld.

1. Spoel shampoo en zeep altijd goed uit na het wassen, ook dit kan een droge huid veroorzaken

2. Een goede borstelbeurt werkt als massage op de huid, zodat de doorbloeding verbetert en de huid gezonder blijft

3. Ken je het droge, trekkerige gevoel op je huid als het koud, droog weer is? Honden kunnen dit ook ervaren.

4. Vitamine E is onmisbaar voor een gezonde huid. Je kunt dit eventueel bijvoeren in supplementvorm.

5. Ook oliën kunnen bijdragen aan een gezonde, soepele huid. Denk hierbij aan de omega-vetzuren uit vette vis, maar ook een scheutje olijf-, lijnzaad- of maïsolie over het voer kan helpen.