honden voeding

Beste hondenvoeding: droge brokken, nat blikvoer of vers vlees?

Een goede hondenvoeding is cruciaal voor de gezondheid van je hond.

Problemen zoals ontstekingen, eczeem of zelfs suikerziekte kunnen voorkomen worden door een passend dieet te kiezen, zodat het lichaam goed functioneert.

Maar tegenwoordig zijn er enorm veel voedingsproducten op de markt.

Kies je droge brokken, nat blikvoer of vers vlees voor je hond?

Je kunt je verloren voelen in de hoeveelheid informatie en verschillende merken, waardoor de uiteindelijke keuze bijna een onmogelijke taak lijkt.

Terwijl uitzoeken wat het beste werkt voor jouw hond het allerbelangrijkste is!

Om de keuze te vergemakkelijken, geven we hier een kort overzicht van verschillende type hondenvoeding.

Honden zijn echte vleeseters

Een hond is wat we noemen een ‘echte vleeseter’ (carnivoor), wat betekent dat zijn spijsverteringsstelsel helemaal ontworpen is voor het verwerken van vlees.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gen voor amylase (een enzym dat helpt in het afbreken van zetmeel) in moderne honden veel vaker voorkomt en efficiënter werkt dan bij wolven.

Honden kunnen zetmeel dus ook enigszins verteren. Echter, hun verteringsstelsel komt voor 99,8% overeen met die van de wolf.

De voedingsstoffen die in vlees zitten, lijken dus het allerbelangrijkst.

hond eet vlees

Voedingsstoffen

Hondenvoer behoort vijf essentiële voedingsstoffen te bevatten: water, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

Over de plaats van koolhydraten in het dieet bestaat discussie, aangezien dit afkomstig is van plantaardig voedsel wat door een ‘echte carnivoor’ niet (veel) gegeten wordt.

Ga nooit zonder jezelf ingelezen te hebben een dieet uitproberen: het allerbelangrijkste zijn namelijk de verhoudingen en hoeveelheden van essentiële voedingsstoffen.

Zowel teveel als te weinig hiervan kan voor gezondheidsproblemen zorgen, dus lees je goed in of laat je adviseren door een professional of dierenarts.

Om je hond de gelegenheid te geven deze voedingstoffen goed op te nemen en te verwerken voor gebruik, wordt het dieet over meerdere maaltijden op een dag verdeeld.

Normaliter is dit aantal twee, echter voor honden met een gevoelig maag-darmkanaal kan het waardevol zijn meerdere maaltijden te voeren. Je voert dan geen grotere hoeveelheid, maar kleinere porties verspreid over de dag.

Droge brokken

droge hondenbrokken

Droogvoer bevat bijna geen water en is daardoor lang houdbaar. Vaak wordt het in de vorm van brokken aangeboden: er zijn enorm veel verschillende merken op de markt.

De kwaliteitseisen wat betreft hondenvoeding zijn tegenwoordig nog niet goed vastgelegd in onze wetgeving. Daarom bestaan er veel verschillende kwaliteiten, dus besteed tijd aan het vergelijken van de aangeboden merken.

Bepaalde fabrikanten doen veel onderzoek, de prijs kan daardoor per merk sterk verschillen. Onthoud wel: een hogere prijs is geen garantie voor een hogere kwaliteit. Kijk goed naar de samenstelling van de voeding: het gaat erom wat erin zit!

Brokken van lagere kwaliteit bevatten vaak plantaardige eiwitten en missen de juiste hoeveelheden essentiële aminozuren. Hierdoor kan je hond extreem veel gaan verharen en huidproblemen krijgen.

Naast dat je hond belangrijke voedingstoffen tekort komt, is dit voer ook slechter te verwerken door het lichaam. Hierdoor moet meer voer per keer gegeven worden, en je hond produceert meer ontlasting.

Doorgaans bevatten droge brokken veel zetmeel om het geheel bij elkaar te houden. Maar doordat de brokjes erg klein zijn, slikken veel honden ze zonder te kauwen door. Voedingsresten van de maaltijd blijven dan achter in de mond en tussen het gebit. Dit kan tandsteen en ontstoken tandvlees veroorzaken.

Het is dus belangrijk om je hond geregeld iets te kauwen te geven (bijvoorbeeld vuile pens), zodat zijn gebit ontdaan wordt van vastgeplakte (brok)resten.

Wanneer je brokken voert, is voldoende drinken erg belangrijk. Door de droge content zal je hond de boel even willen ‘doorspoelen’ na het eten. Sommige brokken zijn vrij zout, waarbij goed drinken ook van belang is.

Nat hondenvoer (blikvoer)

nat hondenvoer

Natvoer is bijna het tegenovergestelde van droogvoer: het bestaat namelijk voor 60 tot soms wel 90% uit water! Ook dit voer is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar, dus lees je wederom in op wat je hond nodig heeft.

Is je hond een slechte brokkeneter? Dan kun je de brokjes met natvoer mengen, om het zo aantrekkelijker en makkelijker eetbaar te krijgen. Zorg ervoor dat het natvoer altijd op vleesbasis is en geen soja of suiker bevat.

Rauw vlees

Het voeren van vers, rauw vlees is een voedingsmethode die steeds vaker gezien wordt. Echter, vlees voeren kan op meerdere manieren. Zo zijn er in de afgelopen jaren drie verschillende methodes ontwikkeld:

NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding)

Bij NRV worden natuurlijke ‘prooidieren’ in zijn geheel aan de hond gevoerd. Naast dit vlees worden geen toevoegingen zoals groeten bijgevoerd.

BARF (Bones and Raw Food)

BARF kijkt vooral naar de verschillende voedingscomponenten van vers vlees. Het precieze dieet wordt samengesteld aan de hand van verschillende percentages voedingsstoffen in de voerproducten (zoals botten, spieren en orgaanvlees). Ook groenten worden meegenomen in de samenstelling.

KVV (Kompleet Vers Voer)

KVV is kant en klaar vlees, dat vermalen en ingevroren is. Makkelijk te voeren en op te slaan, maar je ziet hier geen herkenbare stukken vlees meer in terug. Ook aan dit dieet worden groenten toegevoegd.

Het vlees dat aan honden gevoerd wordt heeft dezelfde eisen als het vlees dat wij zelf op ons bord krijgen. Sommige veeziekten, zoals de ziekte van Aujeszky, kunnen namelijk bij consumptie van besmet vlees worden overgedragen aan je hond. Daarom is het belangrijk dat je hond nóóit onverhit varkensvlees eet.

Gekookte, gebakken of gerookte botten (of zulk vlees met botten) mag nóóit gevoerd worden: de botten gaan dan splinteren, wat voor levensgevaarlijke inwendige beschadigingen kan zorgen.

Overgewicht bij honden

Helaas is overgewicht (obesitas) het meest voorkomende gezondheidsprobleem van de moderne hond. We raken als eigenaar steeds verder verwijderd van wat onze dieren (en wij zelf) van nature nodig hebben. Hiernaast verwennen we onze lievelingen graag.

Daar is niets mis mee, alleen als het te vaak gebeurt en met het verkeerde lekkers! Niet alleen chocolade, maar ook xylitol (zoetstof), rozijnen en sommige groenten en fruit zijn giftig voor honden.

Het (gekruide) eten van ons eigen bord is ook uitermate ongeschikt voor het specifieke maag-darmkanaal van onze trouwe viervoeter. Wil je je hond verwennen? Geef hem dan een stuk vuile pens om op te kauwen, gedroogde varkensoren of pees.

Als richtlijn voor de hoeveelheid voeding kun je de gebruiksaanwijzing op de voerzak volgen. Echter, deze waarden houden geen rekening met grootte, temperament, levensstijl en eventuele aanleg van je hond. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional of dierenarts.

Om te zien of je hond te licht of te zwaar is, heeft men de lichaamsconditiescore bedacht. Aan de hand van de volgende plaatjes kun je zien in welke categorie jouw hond thuishoort: is hij te licht, te zwaar of ideaal?

lichaamsconditiescore hond
  1. Uitgemergeld
  2. Mager
  3. Optimaal
  4. Overgewicht
  5. Vetzucht (obesitas)

Tot slot, adviseren we je het dieet rustig aan te passen wanneer je de voeding van je hond wilt veranderen.

Neem er de tijd voor: verhoog de hoeveelheid ‘nieuw’ voer, terwijl je de hoeveelheid ‘oud’ voer vermindert. Het verteringsstelsel kan erg gevoelig zijn, dus houd je hond goed in de gaten!

Heb je een hond met speciale behoeften, zoals een pup, een zwangere of oudere hond? Bespreek dan altijd het dieet en aantal dagelijkse maaltijden met een professional of dierenarts.