Hondenbot en hondenkluif
Laatste update: 2 juli 2019De hondenbot of hondenkluif is onverminderd populair als kauwobject voor je hond.
En wist je, dat het eten hiervan bij zijn natuurlijke dieet hoort?
Kauwen houdt het hondengebit gezond. Knagen aan een geschikt bot of goed verteerbare kluif is hier perfect voor.
Maar welke hondenbotten zijn veilig?
En waarom is kauwen eigenlijk zo gezond?
In dit artikel vertellen we jullie alles over het kauwen op een hondenbot of kluif!
Waarom is een hondenbot of hondenkluif goed?
Je zou het soms niet zeggen, maar onze moderne huishond stamt af van de wolf. Het gebit van deze wolf was uitermate geschikt voor het versplinteren van botten en scheuren van vlees. Botten waren zelfs een vast onderdeel van zijn dieet!
Tegenwoordig lijken onze honden steeds minder op deze wolf, maar vaak doet hun gebit hier niet voor onder. Een gezond hondengebit kan prima een geschikt hondenbot in kleinere deeltjes versplinteren. Het maagzuur maakt de deeltjes vervolgens week, waardoor calcium en mineralen gemakkelijker opgenomen kunnen worden.
Kauwen is een gezonde en stimulerende bezigheid voor je hond. Hij is vaak wel even zoet met zijn hondenkluif, wat hem van allerlei kattenkwaad afhoudt. Hiernaast komt door het kauwen de neurotransmitter endorfine vrij, wat je hond een behaaglijk gevoel geeft.
Het kauwen op een hondenbot of kluif reinigt en versterkt het gebit, door het schrapen langs de tanden en extra opname van calcium. Hierdoor wordt het ontstaan van tandsteen voorkomen, wat plaatsvindt als tandplak te lang op de tanden blijft zitten. Tandsteen kan tot tandvleesontstekingen en tandverlies leiden.
Dus: kauwen maar!
Lees ook: beste hondenvoeding »
Welk hondenbot geef ik aan mijn hond?
Kauwen op een hondenbot of hondenkluif is dus essentieel voor de mondgezondheid van je hond. Zeker met al die zetmeelrijke brokken die we ze tegenwoordig voeren. Maar kun je elk bot veilig geven?
Ten eerste is het belangrijk dat je hond leert om botten te eten en dus te verteren. Begin met het aanbieden van gemakkelijk verteerbare botten, zoals kippen- of eendennekken.
Houd je hond met een hondenkluif of bot altijd onder toezicht, i.v.m. het eventuele risico op verstikking of splinters.
Hierna kun je overgaan op kip-, eend- of parelhoenkarkas. Gaat dit goed, dan kun je eventueel over op botten van jonge dieren zoals lam en kalf.
Bij het geven van een hondenbot, is het belangrijk dat je altijd verse en rauwe exemplaren aan je hond geeft. Is het hondenbot bevroren geweest, uitgedroogd door de zon of gekookt? Geef dit dan nooit aan je hond, i.v.m. levensbedreigend splintergevaar.
Is het geven van een hondenbot dan wel veilig?
Lees ook: Vleesbotten lijst voor de hond »
Zitten er risico’s aan het geven van een hondenbot?
Onze huishond kan prima veilig op hondenbotten kluiven. Zoals alle harde voeding, brengt dit wel enig risico tot verwonding en verstopping met zich mee. Dit risico ligt vaak in te weinig gewenningstijd rond de vertering en verkeerde bottenkeuze.
Ernstige verwondingen door het eten van hondenbotten komen niet vaak voor. De meeste honden leren namelijk door de zachtere botten dat ze moeten knagen, niet bijten. Wanneer je hond dit nog niet door heeft, kun je hem zachtere botten en gedroogde pezen geven om mee te oefenen.
Geef je hond nooit maar één rib, soms slikken ze deze in één keer door wat tot verstikking kan leiden.
Geef de hond geen botten van grotere, volwassen dieren: deze botten zijn keihard en slecht te verteren. Ook botten die gewicht gedragen hebben, zoals poten en knieën, zijn veel te hard. Kies in plaats hiervan voor de nek, ribben, heupen, schouders of schedel.
Tegenwoordig zien we ook vaak mergpijpen in de winkel: een rond bot met vleesresten in het midden. Veel honden vinden dit heerlijk!
Kies wel een mergpijp waarvan het holle gedeelte erg smal is. Bij een te grote opening kan je hond met zijn onderkaak vast komen te zitten, tijdens het uitlikken van de vulling.
Belangrijk is, dat het bot groot genoeg is voor je hond. Echt, beter te groot dan te klein. Te kleine botten kunnen in de keel schieten en vast gaan zitten, met alle gevolgen van dien.
Let er hiernaast op dat je hond geen grote stukken afbijt en doorslikt. Je hond moet op het bot knagen, niet keihard bijten. Kleine stukjes bot kan de maag prima aan, grote stukken kunnen tot verstopping en beschadiging leiden.
Welke hondenkluiven kan ik mijn hond geven?
Naast hondenbotten zijn er ook veel hondenkluiven op de markt. Hondenkluiven zijn kauwsnacks die gemaakt zijn om langdurig op te kauwen. Slikt je hond de kluif in twee happen door? Dan is hij dus niet geschikt.
Welke keuzes rond hondenkluiven zijn er eigenlijk? We bespreken hier de bekendste 5.
1. Kauwsticks tegen tandplak
Tegenwoordig brengen veel bekende hondenvoer-merken kauwsticks voor tandgezondheid op de markt. Het kauwen op deze sticks zou tandplak verwijderen, waardoor de kans op tandvleesontsteking daalt.
Bij deze snacks is het echter essentieel dat je hond langdurig en geduldig kan kauwen. Veel honden grijpen de zachte snack en werken hem in drie happen naar binnen. Kijk dus goed wat voor kauwer je hond is, voordat je deze snack probeert.
2. Gedroogde buffelhuid
De stukken gedroogde buffelhuid met hun geknoopte eindjes zijn alom bekend. Wederom is het bij deze snack belangrijk dat je hond goed kauwt. De taaie huid is over het algemeen lastig te verteren, dus moet met kleine beetje tegelijk afgekauwd worden.
Hiernaast is de smaak erg specifiek: sommige honden vinden het geweldig, sommige niks. Let er hiernaast op dat de snack groot genoeg is voor je hond, om verstikking te voorkomen.
3. Gedroogde runderpens of bullepees
Runderpens, en zeker de vuile pens, zit vol gunstige enzymen die de darmflora van je hond ondersteunen. Tegenwoordig kunnen we pens ook kopen in handig gedroogde sticks.
De bullepees is het gedroogde geslachtsdeel van de bul. Het is taai, hard en.. enorm smakelijk voor de hond.
Door de taaiheid van de snacks kan de hond fijn zijn tanden ‘schoon’ kauwen. De meeste honden zijn hier helemaal gek van, let er wel op dat er goed gekauwd wordt!
4. Vulbaar kauwspeeltje
Onverminderd populair zijn de vulbare kauwspeeltjes. Je kunt er werkelijk alles instoppen, van brokjes tot vlees tot pindakaas. De meeste honden kauwen hier goed door: ze krijgen het lekkers alleen te pakken door het speeltje te vervormen.
5. Gedroogde oren en neuzen
Bij elke dierspeciaalzaak kun je gedroogde runder- en varkensoren kopen. Ook gedroogde varkensneuzen zie je steeds vaker, deze zijn wat zachter dan de oren.
Vroeger waren deze gedroogde producten soms gevaarlijk. Er werd namelijk niet gecontroleerd op de ziekte van Aujezki, dat bij runderen en varkens een probleem kan zijn. Tegenwoordig wordt ons vee hierop gecontroleerd.
Hiernaast worden de gedroogde producten zo verhit, dat eventuele bacteriën geen schijn van kans meer maken.
Eet smakelijk!