Mag een hond rauw vlees eten?

Laatste update: 20 mei 2022
rauw vlees

Rauw vlees voeren aan de hond is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit zou de natuurlijke behoeften van je viervoeter ondersteunen. Maar waar voorstanders zijn, bevinden zich ook tegenstanders.

Daarom zal dit artikel de voordelen en nadelen van een rauw vlees dieet belichten. Is het werkelijk zo gevaarlijk als sommige dierenartsen beweren? Is het maag-darmstelsel van onze hond hierbij gebaat?

En niet geheel onbelangrijk: hoe zit het met onze eigen veiligheid en hygiëne?

Het voeren van rauw vlees

Het voeren van rauw vlees aan de hond heeft in de afgelopen decennia zijn opmars gemaakt. Het is een bron voor veel discussie. De ene zijde zegt levensbelangrijke voordelen te zien, de andere spreekt dit tegen met levensgevaarlijke risico’s.

Hondenliefhebbers en –deskundigen stellen zichzelf steeds vaker de vraag: Wat hoort een hond eigenlijk te eten? En doen we het eigenlijk wel goed?

Vroeger kreeg de hond de restjes van tafel. Enkele tientallen jaren later bestaat er ineens een miljoenenindustrie, die uitdraagt het beste voer voor ons geliefde huisdier te maken. Voor elke leeftijdscategorie, medische uitzondering en zelfs elk ras is er voeding te koop.

Vaak in de vorm van brokken of nat voer. Deze zijn uitgebalanceerd in samenstelling, gemakkelijk te doseren en handig in gebruik. Voor het baasje.

Al jaren woeden er felle discussies over de samenstelling van hondenbrokken. Toevoegingen zoals granen, conserveermiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen worden aangewezen als oorzaak van allerhande gezondheidsproblemen bij onze viervoeters.

Hierbij rees herhaaldelijk de vraag: Wat eet een hond vanuit zijn eigen natuur?

Is vers vlees natuurlijk voor mijn hond?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, ging men terug naar de voorvader van onze moderne huishond. De wolf, ofwel Canis Lupus.

Deze hondachtige staat bekend als een true carnivore, ofwel een ‘echte carnivoor’. Dit betekent, dat het maag-darmstelsel en de spijsvertering geheel gericht was op het verwerken en verteren van vlees.

Nu lijkt onze moderne chihuahua niet zoveel meer op een wolf. Maar onderzoek heeft aangetoond, dat het verteringstelsel identiek is. Op één puntje na.

In 2013 vonden onderzoekers van de Universiteit van Uppsala dat de hond meer genactiviteit had rond de aanmaak en functie van het enzym amylase, dan de wolf. Dit enzym zorgt ervoor, dat honden zetmeel iets beter kunnen verteren dan hun wilde voorvaderen.

Maar betekent dit dat jouw hond de dag ook kan beginnen met een broodje pindakaas? Niet in het minst. Er zijn zelfs veel gezondheidsproblemen gerelateerd aan de inname van koolhydraten en zetmeel.

Uit deze overtuiging ontstonden verschillende stromingen die voor het voeren van rauw vlees pleitten. Zo heb je:

Zij voeren op verschillende manieren, maar allemaal uitgaande van het vers vlees principe. De hond krijgt hierbij (eventueel gemalen) vleesbotten, orgaanvlees, vlees (spierweefsel), gepureerde of gestoomde groenten & fruit en extra’s zoals zuivel en rauwe eieren.

Maar aan rauwe producten kleven toch risico’s? Is deze voeding wel veilig?

Is het voeren van rauw vlees gevaarlijk?

Het punt waarop de voor- en tegenstanders van rauw vlees het niet eens worden, is veiligheid. Hier gooit menig liefhebber, dierenarts, voedingsdeskundige of voedingsfabrikant zijn mening tegen aan.

Om jullie deze discussie te besparen, zetten we hier de argumenten voor én tegen rauw vlees simpelweg op een rijtje.

De voordelen en nadelen van vers vlees

Zoals voorstanders enorm veel argumenten vóór rauw vlees hebben, bestaat bij tegenstanders een arsenaal aan tegenbeweringen. Om wijzer te worden over dit onderwerp, behandelen we hier de voor- en nadelen.

Voordelen van rauw vlees

Rauw vlees wordt vaak aangedragen als de oplossing voor honden met maag-darm gerelateerde klachten en allergieën. Er zijn veel succesverhalen bekend over het verhelpen van klachten zoals diarree en huiduitslag, door de hond over te zetten op BARF of KVV.

Hiernaast krijgt de hond minder en minder stinkende ontlasting, wat aan kan wijzen dat het overgrote deel van het voer verteerd en gebruikt wordt. Ook een toename in energie, verbetering van de vachtconditie en gebitsgezondheid pleiten hiervoor.

Nadelen van rauw vlees

De nadelen van rauw vlees voeren aan de hond zitten vooral in de hygiëne en veiligheid. Er wordt gewezen op risico’s van besmet vlees, zoals hersenen van koeien met BSE.

Er zijn echter veel vleesproducten waarbij zo goed gecontroleerd wordt, dat het zelfs geschikt is voor de mens om te eten. Na verhitting natuurlijk. Maar zo wordt het een stuk veiliger voor je dier.

In 2016 was er een geval van besmet hazenvlees uit Zuid Amerika, waar de aanwezige bacterie Brucella Suis voor één bekend sterfgeval heeft gezorgd. De NVWA heeft dit gelijk opgepikt en de resterende lading vlees laten vernietigen. Sindsdien zijn er geen gerelateerde meldingen meer geweest.

Wel kwam rauw vlees hierdoor negatief in het nieuws, en laaide de bacteriediscussie weer op. Want salmonella, E. coli en campylobacter bacteriën kunnen ernstige maag-darmklachten bij honden veroorzaken. Wat als dit voor onnodig gevaar zorgt?

Ook kunnen deze bacteriën risico’s meebrengen voor de baas. Ze kunnen namelijk ons ook ziek maken.

Hiernaast kan een hond zich aan rauw voedsel zoals botten verwonden. Splinters kunnen het maag-darmstelsel schaden en voor levensbedreigende situaties zorgen.

Hiernaast is het correct voeren van rauw vlees nogal een bezigheid. De eigenaar dient zich zeer precies in de behoeften van hun hond te verdiepen. Welke voedingstoffen heeft hij nodig? En hoeveel hiervan? Welke voeding biedt dit?

Dit brengt risico op onder- en overvoeding met zich mee.

Afwegingen

Uit deze punten halen we de wijsheid, dat het voeren van rauw vlees belangrijke afwegingen kent. Elk aangedragen punt, bevat namelijk een kern van waarheid. Je wilt je hond zo goed mogelijk voeren, maar met oog voor zijn gezondheid en veiligheid.

Ga je over op rauw vlees? Laat je hond hier dan rustig aan wennen. Hierdoor kan de maag de pH langzaam maar zeker verhogen, waardoor de vertering van rauw voedsel gemakkelijker wordt en bacteriën vernietigd worden.

Ook zal de hond moeten wennen aan de etensstijl en het verwerken van stevige producten zoals bot. Begin eerst met zachte botten zoals eendennekken en kippenkarkassen, voordat je overgaat naar herbivoren zoals lammeren, reeën en runderen.

Kook botten van gevogelte of konijnen nooit, dan kunnen ze versplinteren in gevaarlijke scherven. Hiernaast zijn dragende botten (zoals poten) te hard voor het hondengebit.

Kies een leverancier of merk dat goed aangeschreven staat en controleer aan welke eisen het vlees heeft moeten voldoen, vóór gebruik.

Houd hygiëne hoog in het vaandel. Zowel tijdens bereiding, opslag van het voer als omgang met je hond. Vries het vlees bij voorkeur minimal drie weken voor gebruik in op een temperatuur van minimaal -18 °C.

Pas hiernaast op bij zwangerschap en jonge kinderen in combinatie met rauwe vlees voeding. De aanwezige bacteriën kunnen hier voor gezondheidsrisico’s zorgen.

Verdiep je in de behoeften van je hond. Denk aan activiteitsniveau, leeftijd en eventuele gezondheidspunten. Bij een rauw vlees dieet zien we namelijk vaker tekorten in calcium, fosfor en andere mineralen. Maar ook vitamine D en E. Overleg je voedingsplan daarom altijd met een gespecialiseerde voedingsdeskundige.

Kan elke hond vers vlees krijgen?

Hierover kunnen we kort zijn. Nee, dat is het niet. Maar het is toch wat dieren van nature eten?

Daar gaan we bij een hond wel van uit, inderdaad. Maar in de natuur zijn bepaalde zwakheden of aandoeningen levensbedreigend voor een hond, terwijl ze in onze mensenmaatschappij wel te behandelen zijn.

Wanneer een hond een verminderd functioneel immuunsysteem heeft, kunnen de bacteriën in vers vlees potentieel gevaar leveren. Maar ook een te lage pH in de maag kan ervoor zorgen dat het voedsel niet goed verteerd kan worden. Of te weinig korte metten maakt met bacteriepopulaties in het vlees…

Daarom wordt altijd afgeraden rauw vlees te combineren met brokken. Door de brokken wordt de pH in de maag niet laag genoeg, met hoger besmettingsrisico van je dier als gevolg.

En wat dacht je van het voeren van jonge pupjes, drachtige teven, senioren en individuen met bijvoorbeeld diabetes of schildklierproblemen? Deze honden hebben strenge eisen aan hun dieet om hun ontwikkeling, energie en gezondheid te garanderen.

Voer je vers vlees, dan zul je hier intensief rekening mee moeten houden. Dat kan een flinke uitdaging zijn. Bespreek hiervoor altijd de voeding met een gespecialiseerde voedingsdeskundige.