Je hond komkommer geven ziet er misschien wat gek uit. Je hond eet toch brokjes? Of vlees? En er zijn zoveel verschillende hondensnoepjes en snacks op de markt. Waarom zou je een hond dan groenten geven?
Wij mensen eten dagelijks groenten. Maar is dit ook de bedoeling voor je hond? En kan je viervoeter ook teveel komkommer eten? In dit artikel vertellen we je meer over komkommer voeren aan je hond.
Je hond komkommer geven
Je hond komkommer geven klinkt misschien als een onlogische keuze in zijn dieet. Een hond krijgt doorgaans toch brokjes op zijn bord, of vers vlees? Wat moet hij dan met komkommer?
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel etenswaren op de markt voor onze dieren. Brokjes, nat voer, vlees, maar ook snoepjes, kauwsnacks en andere lekkernijen. Grote kans dat het dus eerder in je opkomt om een lekkere gedroogde eendennek te geven, dan een stukje groente.
Met deze gedachte is doorgaans ook niets mis. Wij mensen zijn alleseters (omnivoren), waarbij er ook groenten en koolhydraten (zoals pasta, brood en aardappelen) op ons menu staan.
Een hond daarentegen, is hier niet op gebouwd. Hoe zit dit?
Wat eet een hond?
Van nature is onze hond een ‘echte vleeseter’, een carnivoor. Dit betekent dat hij vanuit zijn natuurlijke dieet verreweg het grootste deel van zijn voedingstoffen uit vlees en vleesgerelateerde producten haalt.
Net zoals de wolf!
Nu is het zo, dat de hond gaandeweg iets meer van het mensendieet heeft overgenomen dan zijn wilde voorouder. Daarom kunnen ze ietsje beter met koolhydraten omgaan in de vertering, dan de wolf.
Ook groenten zijn producten die geen groot deel van het natuurlijke menu uitmaken. Deze kunnen amper afgebroken worden door het lichaam, omdat de hond een heel ander spijsverteringssysteem heeft dan herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).
De maag van de hond is relatief groot, het darmkanaal kort en stevig. Hierbij bevat dit geen enzymen of een uitgebreide darmflora aan bacteriën om te helpen met de afbraak van plantaardig materiaal.
Ook het gebit is meer gebouwd op het afscheuren van stukken vlees, dan de voeding netjes voorkauwen in de mond. Er zijn relatief veel snijtanden, waar planten- en alleseters vooral grote, stevige kiezen hebben.
Bij het eten van rauwe groenten, zal de hond dus niet gemakkelijk bij de voedingstoffen kunnen komen. Deze zitten lekker veilig weggestopt in de plantencellen, waarvan de wanden niet of nauwelijks door het hondenlichaam afgebroken kunnen worden.
De groenten worden dus grotendeels uitgescheiden, inclusief de waardevolle inhoud.
Wil je een hond af en toe groenten geven, als kleine (!) toevoeging op zijn dieet? Dan wordt aangeraden deze gestoomd of gepureerd te geven. Hierbij zijn de celwanden reeds verwoest of verslapt, zodat de hond gemakkelijker bij de voedingstoffen kan.
Maar moet je een komkommer dan ook stomen?
Is komkommer gevaarlijk voor mijn hond?
Je hond komkommer geven is een verantwoorde, frisse snack. Het is dus niet gevaarlijk. Ook hoef je deze groente niet te stomen of te pureren, alvorens het aan je hond te geven.
Komkommer bestaat namelijk voor 94% uit water. Je kunt er dus vanuit gaan, dat je hond gewoon een frisse, dorstlessende snack krijgt in plaats van een vitamine-bommetje.
Om deze reden is komkommer ook populair bij honden die snel aanleg hebben om dik te worden (zoals gecastreerde reuen) of honden de reeds overgewicht hebben. Kunnen ze toch lekker wat wegknabbelen, wat verder geen voedingswaarde heeft.
En een beetje extra vocht, is nooit weg!
Maar mag je hond alle delen van de komkommer gewoon eten? En kan hij ook teveel krijgen van deze verantwoorde snack?
Mag mijn hond ook de schil van komkommer eten?
Je hond komkommer geven is over het algemeen helemaal veilig. Zowel het vruchtvlees, als de stam en schil kunnen veilig gegeten worden.
Om onze groenten tijdens het telen echter vrij te houden van ongedierte, worden vaak giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit komt terecht op de schil van de komkommer, waar het in kan trekken.
Daarom is het niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze dieren beter om geschilde groenten en fruit te eten. De concentratie gif uit de bestrijdingsmiddelen zou in de schil namelijk hoger zijn dan in de rest van het product.
Hiernaast is af en toe een stukje komkommer een prima snack. Maar let erop, dat dit geen groot en aanhoudend deel van het dieet uit gaat maken. Je hond heeft voedingstoffen nodig, óók als hij te dik is of hier aanleg voor heeft.
Weeg de hoeveelheid voer goed af en geef weinig snacks. Wil je toch wat geven, dan kun je de hond beter vaak een klein stukje geven. Denk eraan dat het vaak de gedachte is die telt: je hond is blij dat hij wat krijgt.
Psychologisch gezien vindt je hond dus vaker een kleine snack leuker dan een enkele keer een grote.