Mag een hond tomaat eten?

Laatste update: 27 mei 2022
mag een hond tomaat eten

Je hond tomaat geven klinkt misschien verleidelijk. Veel honden eten namelijk met de pot mee en wij mensen gebruiken dit product ontzettend veel. Maar niet alles wat gezond is voor de mens, pakt ook goed uit bij de hond.

Mag je een hond tomaat geven? Welke delen leveren gevaar op? En wanneer moet je de dierenarts inschakelen? Lees hier alles over de hond en tomaten.

Een hond tomaat geven

Je hond tomaat geven lijkt geheel ongevaarlijk. Tegenwoordig is de tomaat toch grotendeels water met een schil, zul je denken. Wat kan hier nu fout aan gaan?

Maar wist je, dat tomaten voor mensen ook niet altijd even gezond zijn? En dan hebben we het niet alleen over de alom beruchte bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden tijdens het telen.

De tomaat is de vrucht van de tomatenplant. Deze plant behoort tot de nachtschadefamilie, die erom bekend staat vele, zeer giftige soorten te bevatten. Gelukkig zijn er ook veel veilige planten die tot deze familie behoren.

In de tomaat komen twee glycoalkaloïden voor, wat natuurlijke plantengifstoffen zijn. Deze stoffen heten tomatine en solanine.

Tomatine en solanine zitten vooral in groene, onrijpe tomaten. Deze verdwijnen wanneer de vrucht rijp wordt en zijn typisch rode kleur krijgt. Solanine zit ook in de plant, en dus het kroontje en andere, blijvend groene delen van de tomaat.

Solanine is behoorlijk giftig. Wij mensen kunnen hier maag-darmklachten van krijgen, naast slaperigheid en lusteloosheid.

De rijpe, rode tomaat wordt echter in veel verschillende gerechten door ons gebruikt. Van saus, tot salade tot ovenschotel: de tomaat leent zich overal voor. We hebben daarom ook allerlei verschillende soorten, zoals de kerstomaat, vleestomaat, pomodoro en de trostomaat.

Maar zijn deze ook geschikt voor je hond?

Is tomaat giftig voor een hond?

Is een tomaat giftig voor je hond? Het antwoord is: nee. Een tomaat is niet giftig voor je hond.

Er zijn echter wel enkele aandachtspunten.

De groene delen van de tomaat bevatten solanine, wat niet alleen giftig is voor mensen. Je hond kan hier ook last van krijgen, wat zelfs tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden.

Eet je hond tomaat, zorg er dan voor dat hij alleen de vrucht verorbert. Een groot deel van het gevaar zit namelijk in de plant. Deze zit boordevol solanine, die bij rijping van de vrucht echter niet verdwijnt.

Hiernaast is het belangrijk dat je hond alleen vruchten van de tomatenplant eet die voldoende gerijpt zijn. Is de tomaat nog enigszins groen, dan kan dit een tomatine of solanine vergiftiging veroorzaken.

Maar bij hoeveel tomaat raakt je hond in de problemen?

Hoeveel tomaat mag mijn hond eten?

Van nature is de hond wat we noemen een ‘echte vleeseter’, een carnivoor. Dit betekent dat zijn hele lichaam gebouwd is op het eten en verteren van botten en vlees.

Dit zie je aan het gebit, maar ook aan het maag-darmstelsel. De vertering van een hond is zo ingesteld, dat het geen lang traject vol enzymen en darmflora heeft om plantencellen af te breken. Voer je dus groenten, dan kun je dit het beste gepureerd of gestoomd geven.

Anders kan je hond veel van de voedingstoffen in het product niet opnemen. Deze zitten lekker verstopt achter de stugge celwanden, waar je hond niet bij kan.

Maar groenten, en ook fruit, zijn geen groot deel van het natuurlijke dieet van je hond. Zie het daarom als een boeiende afwisseling in het dieet of voer het als snack. Je hond verkrijgt er niet veel van, maar het is wel lekker!

Geef je hond daarom alleen af en toe groenten, en in kleine porties. Met grotere stukken of hoeveelheden kan hij last krijgen van zijn verteringsstelsel.

De maag en de darmen raken geïrriteerd, waardoor de hond diarree of juist verstoppingen krijgt.

Maar wanneer wordt het eten van tomaat gevaarlijk?

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Heeft je hond onrijpe tomaat gegeten? Of misschien delen van de plant, zoals de stengel of het kroontje? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je dierenarts.

Hierdoor kan namelijk een solanine vergiftiging optreden, met gevaarlijke gevolgen. Hoe kleiner de hond (lichaamsgewicht) en hoe groter de verorberde portie, hoe hoger het risico op ernstige gezondheidsklachten.

Denk hierbij aan:

  • Apathie (emotieloosheid)
  • Benauwdheid
  • Braken
  • Diarree
  • Jeuk
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Lusteloosheid

In het ernstigste geval kan de hond in een coma terecht komen, wat tot schade aan de hersenen kan leiden. Ook kunnen er problemen aan het hart ontstaan.

Bel bij inname van de groene delen van de tomaat, de plant of onrijpe tomaat zo snel mogelijk de dierenarts en volg hun instructies zo goed mogelijk op.