Mag een hond melk drinken?
Laatste update: 28 mei 2022Als je hond melk drinkt, gaat dit vaak met een hoop enthousiasme gepaard. Niet alleen vechten puppy’s om de tepel van hun moeder, ook volwassen honden vinden een schaaltje melk heerlijk.
Maar mag een volwassen hond melk drinken? Is dit gevaarlijk? En waarom kunnen pupjes dit zonder problemen? Lees hier alles over zuivel voor je hond.
Melk voor puppy’s
Laat je een hond melk drinken, dan vindt hij dit vaak een ontzettend goed plan. Jummie! Maar zijn lichaam kan hier heel anders over denken. Klachten zoals diarree en overgeven zijn dan ook niet ongewoon, na het oplikken van een schaaltje melk.
Hoe zit dit?
Aan het begin van zijn leven, is je viervoeter geheel aangewezen op de melk van zijn moeder. Dit zit boordevol belangrijke voedingstoffen, die onmisbare processen in het lichaam ondersteunen. Denk hierbij aan groei, maar ook aan de natuurlijke afweer tegen bacteriën en virussen.
De melk is dan ook speciaal voor de pup gemaakt en perfect afgestemd op zijn behoeften.
Is er geen moeder of moedermelk aanwezig, dan is het belangrijk dat er een substituut gevonden wordt. Een pupje kan namelijk nog geen brokjes of vlees eten. Hij heeft namelijk nog helemaal geen tandjes!
Hiernaast is zijn verteringsstelsel nog niet klaar om vast voer te verdragen. Gelukkig zijn er allerlei producten op de markt waarmee de pup goede flesvoeding kan krijgen.
Je zult dus denken dat melk gezond is voor elk, een hondenleven lang. Maar de werkelijkheid ligt toch anders.
Zuivelproducten aan een hond geven
Na het afspenen is de hond niet meer afhankelijk van de melkgift van zijn moeder. Hij kan vast voedsel eten en haalt hieruit de voedingstoffen die hij nodig heeft om zijn lijfje goed te laten functioneren.
Dit geldt ook voor mensen, wanneer we van borst- of flesvoeding overgaan naar andere producten. Fruit, groenten, maar ook koolhydraten nemen een stevige plek in bij het menselijke dieet.
Maar in veel huishoudens, wordt ook melk bij de peuter geherintroduceerd. Niet in de vorm van mensenmelk, maar vaak melk van de koe. Hiernaast nemen we veel zuivelproducten tot ons, denk aan yoghurt, kwark en kaas.
Toch is dit niet helemaal logisch. Ons lichaam is toch klaar met melk? En melk van een koe wordt toch specifiek voor een kalf aangemaakt?
Daarom zien we steeds meer gevoeligheden of zelfs allergieën voor melk. In Azië, is dit zelfs heel normaal!
Onze hond gaat na zijn melk-periode normaliter over op vers vlees. In onze moderne maatschappij krijgen ze vaak brokjes, die afgestemd zijn op de behoefte van je viervoeter. Maar van hun baasjes, krijgen ze in hun menu vaak ook het één en ander mee.
Toch moet je uiterst voorzichtig zijn met het voeren van producten voor mensen aan dieren. Een hond heeft misschien dezelfde organen, maar zijn verteringsstelsel zit heel anders in elkaar dan bij ons. Om te beginnen zijn wij alleseters (omnivoren) en is je hond een vleeseter (carnivoor).
Mag je hond melk drinken na het afspenen? Wordt hij hier niet ziek van?
Overgeven na melk drinken, is melk schadelijk?
Laat een volwassen hond melk drinken en er is grote kans dat hij hierdoor gaat overgeven of diarree krijgt. Hoe kan dit? Hij heeft als pup toch ook melk gedronken?
In zijn jonge leven maakt een pupje veel lactase aan, net als mensenbaby’s dat doen. Dit enzym breekt de stof lactose (melksuiker) af, zodat de melk goed verteerd kan worden.
Maar na het afspenen, heeft de hond dit enzym niet (veel) meer nodig. Hierdoor zal de productie van deze stof sterk verminderen.
Krijgt de hond hierna melk te drinken, dan kan hij problemen krijgen met de vertering hiervan. Hierbij is het niet zo, dat de melk onverteerd en zonder problemen het lichaam zal verlaten. De stof kan het lichaam namelijk ook gaan irriteren.
Moet je hond na melk drinken naar een dierenarts?
Heeft je hond flink wat melk gedronken, dan kan hij last krijgen van zijn maag en darmen. Is dit eenmalig, dan is er meestal niet veel aan de hand. Dit geldt ook voor andere zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, karnemelk etcetera.
Maar krijgt je hond regelmatig zuivel binnen? Dan kan zijn maag-darmstelsel gaan irriteren en ontsteken. Let hierbij op de volgende symptomen:
- Algehele malaise
- Braken
- Diarree, soms met bloed
- Koorts
- Niet willen eten
- Verminderde energie
- Veel slapen
- Pijnsignalen
Raadpleeg bij één of meerdere van deze symptomen de dierenarts.
Sommige honden hebben zelfs een allergie ontwikkeld tegen melkproducten. Hierbij kunnen ze naast maag- of darmproblemen ook huiduitslag en een stinkende adem krijgen.
Heeft je hond na het eten van een klein beetje zuivel diarree of maagklachten? Geef hem dan licht verteerbaar voedsel zoals witte gekookte rijst met gekookte kip of gekookte witvis. Ook kleine beetjes witbrood met vleessap (zoutloos!) kunnen de boel tot rust brengen.
Zorg er hiernaast voor dat je hond voldoende drinkt. Geef hierbij lauw, schoon drinkwater en maak het eventueel aantrekkelijker door er wat (zout- en kruidloos) vleessap doorheen te mengen.