Mijn hond stinkt (heel erg) uit bek, vacht of oren

Laatste update: 2 juli 2019
hond stinkt

Help! Mijn hond stinkt!

Mens of dier, we hebben allemaal ons eigen geurtje.

Maar krijgen medepassagiers in de trein een acute bronchitis aanval wanneer je met de hond binnenkomt?

En ruikt het huis van je nicht nog een week lang naar jouw hond?

Dan is het geurtje wat om hem heen hangt toch opvallend sterk. We spreken hier niet over zijn favoriete eau de parfum, nee: ook lichaamsgeur kan overweldigend zijn.

De één ruikt van zichzelf wat sterker dan de ander, en op zich is hier niets mis mee. Maar ruikt het zo erg dat het écht stinkt, dan is er meestal iets mis.

Gezonde honden hebben wat we noemen een ‘typische’ hondengeur.

Het ene ras wasemt deze sterker uit dan het andere: windhonden en poedels ruiken bijvoorbeeld minder sterk dan herdershonden of retrievers. Dit heeft te maken met de samenstelling van de vacht, maar ook leeftijd en lichamelijke gezondheid spelen een rol.

In dit artikel hebben we het over: stank bij honden.

Stinkende hondenrassen

De mate waarin een hond ruikt hangt onder andere af van het ras waar hij toe behoort.

Rassen met een wollige of dichte vacht, zoals de Chow Chow of Poedel, hebben het snel warm. Door de warmte gaat de lucht broeien en zullen ze meer geur gaan afgeven.

Wanneer de hond op leeftijd komt, werken ook zijn organen minder goed. Met name de nieren en lever doen een tandje terug, waardoor de hond zijn huid gaat gebruiken voor het afvoeren van afvalstoffen. Hierdoor kan een sterkere hondenlucht gecreëerd worden.

Types zoals retrievers en spaniëls hebben een waterdichte vacht met een olielaagje, wat bijdraagt aan de vettige hondengeur.

Hiernaast hebben rassen zoals de Shar Pei grote velrimpels over hun gehele lijf: een perfecte bron voor vuil en bacteriën om zich eens lekker te vermenigvuldigen.

Wanneer dit niet goed schoongehouden wordt, kan het broeien voor een vieze geur zorgen.

Gezondheid van de stinkende hond

Niet alleen het vacht- of veltype van de hond bepaalt hoe erg je zijn lichaamsgeur ruikt. Vaak heeft dit ook zijn oorzaak bij de lichamelijke gezondheid liggen.

De ernst hiervan kan sterk variëren, en zo ook de geur: van een sterke hondenlucht naar regelrechte stank.

Maar hoe kom je erachter wat gewoon vervelend of pure ernst is? Door te kijken waar de vieze lucht vandaan komt!

Vermoed je dat de hond in de afgelopen weken sterker is gaan ruiken? Dan is het wijs om hem te laten controleren door een dierenarts.

Hond stinkt uit bek

hond stinkt uit zijn bek

Begint iedereen te kolkhalzen zodra je hond zijn mond open doet?

Dan heb je grote kans dat een gebitsprobleem de oorzaak hiervan is. Dierenartsen bekronen dit namelijk als meest voorkomend probleem in de hondenmond.

Wat zij hierbij het meeste tegenkomen is tandsteen en tandplaque, waar zich bacteriën in nestelen. Dit zorgt voor ontstoken tandvlees, rotte tanden en geïrriteerde wortels.

Helaas komen tumoren of onschuldige vleeswoekeringen (epuliden) ook voor, zij het veel minder vaak. Bij rassen met hangende lippen blijft soms vuil en vocht achter in de lipplooi, wat ook tot ontstekingen en eczeem kan leiden.

Deze aandoeningen zijn vaak alleen chirurgisch of met antibiotica-kuren op te lossen, dus wacht niet te lang af!

Door medicijngebruik kan je de hond ook meer gaan ruiken. Vraag je dierenarts altijd naar eventuele bijwerkingen!

Om dit te voorkomen, is het juist voeren van je maatje een prioriteit. Sommige droogvoer-brokken vallen bij aanraking met speeksel al snel uit elkaar, zodat je hond amper hoeft te kauwen.

Kauwen zorgt er echter voor dat er weinig voedselresten om de tand ophopen en tandplaque geven. Geef daarom je hond vuile pens om op te kauwen, of kauwsnacks zoals gedroogde varkensoren.

Lees ook: tandenpoetsen bij honden

Hondenvacht stinkt

stinkende hondenvacht

Naast temperatuur en vachttype, kan ook de vochtigheid een rol spelen in de sterkte van hondengeuren.

Honden met een dikke vacht die vaak zwemmen, kunnen de welbekende muffe ‘natte hond’-geur een imposant aantal uren om zich heen hebben hangen.

Het kan dus helpen de hond na te spoelen met schoon water, wanneer hij lekker in de drab-sloot heeft gedreven. Hiernaast kan het droogföhnen of -wrijven van de vacht de mate van hondengeur in huis verminderen.

Hierbij voorkom je ook dat bepaalde delen van het lichaam, zoals oren, tussen de tenen en in de liezen, te lang vochtig blijven en een prima plekje voor gisten en bacteriën gaan vormen.

Helaas zijn gisten en bacteriën soms ook de boosdoeners van een stinkende vacht, ook al zijn ze van nature aanwezig op de huid. Omdat ze bij warmere temperaturen en een vochtige omgeving kunnen gaan woekeren,  zorgen ze voor een huidinfectie.

Deze kan alleen behandeld worden met behulp van een antibacteriële spray of shampoo.

Een huidinfectie kan ook door een voedselovergevoeligheid of allergie veroorzaakt worden. Raadpleeg altijd je dierenarts voor advies; mogelijk kan een eliminatiedieet duidelijkheid geven.

Heeft de hond een vettige vacht door zijn rastype? Dan kan het helpen om af en toe het ergste weg te wassen met een speciale hondenshampoo.

Was de hond niet te vaak; hierbij kan de pH en natuurlijke beschermlaag van de huid verstoord worden.

Hond stinkt bij zijn oren

Oren zijn vaak een heerlijk broedplekje voor bacteriën:  te lange haren en hangende oren zorgen voor een tochtvrij, vochtig klimaat.

Hierdoor kan de oormijt zich prima nestelen. Ook de binnenkant van de gehoorgang kan gaan ontsteken en voor pijnlijke, jeukende plekken zorgen.

Wanneer er veel pusvorming is, kan dit enorm gaan stinken. Denk niet dat dit gewoon bij de (over)productie van oorsmeer hoort: gezond oorsmeer is bruin (niet rood!) en geeft geen sterke geur af.

Ga hierbij niet zelf dokteren: in het slechtste geval is je lieve viervoeter zo meteen doof. Een succesvolle behandeling duurt lang en heeft niet de makkelijkste manier van medicatie toedienen. Voor je hondenvriendje echter, is dit gerommel rond zijn hoofd het meer dan waard.

Schud je hond veel met zijn hoofd en vindt hij het niet fijn als je aan zijn oren zit? Dan is de kans op een oorontsteking groot. Dit is door de dierenarts te verhelpen, met behulp van oordruppels of -zalf.

Hond stinkt bij achterste

hond stinkt bij achterste

Zoals de meeste baasjes weten, laten honden graag berichtjes achter voor andere honden, zoals ‘Hoi, ik ben Douwe en deze buurt is van mij!’.

De stof voor deze ‘geurvlaggen’ wordt gevormd in een set klieren bij de anus: de anaalklieren. Wanneer deze verstopt of ontstoken zijn, kan dit gaan stinken. Het spulletje is namelijk een erg geconcentreerde vloeistof of zelfs pasta.

De hond gaat dan veel met zijn achterste over de grond schuiven of likken aan het gebied onder de staart.

Dit is erg vervelend voor je hond, gelukkig weet iedere dierenarts hier wel raad mee. Zij knijpen de verstopte klier uit en behandelen de ontsteking, zodat je hond in mum van tijd weer blij is en niet meer zo stinkt!

Niet alleen het achterste zelf, maar ook úit het achterste van je hond kunnen minder heerlijke geuren komen. Wanneer je hond na het eten een windje laat, is er geen man overboord.

Maar kijkt iedereen in de woonkamer elkaar meer dan eens vragend aan? Of is je viervoeter aan de diarree?

Dan kan het zijn dat je hond wat onder de leden heeft: of dit nu om een virus, maag- of darminfectie of een voedselovergevoeligheid gaat. Houden de klachten langer dan een paar dagen aan, dan is het wijs een dierenarts te raadplegen.

Hond heeft wonden

Open wonden kunnen een nare, weeïge lucht verspreiden. Sommige honden krabben en bijten zichzelf helemaal open na een jeukprikkel, bijvoorbeeld van een vlooienbeet.

Dit kan resulteren in een haarloze, rode en mogelijk ontstoken plek op de huid. Dit noemen we een hotspot. Deze is vaak zeer gevoelig, de hond heeft echter doorlopend moeite om er vanaf te blijven.

Ontsteking van het weefsel steekt dan ook snel de kop op, omdat de huid nauwelijks tijd krijgt om te herstellen en er allerhande vuil aan de wond blijft kleven.

Helaas is hulp van de dierenarts noodzakelijk, om de plek schoon te maken, te behandelen en de jeuk te bestrijden.

Een ontsteking op het lichaam, zoals op de poten, buik of op de kop, kan een vieze lucht verspreiden. Gezond weefsel stinkt niet, dus bezoek met je hond de dierenarts voor behandeling.

Wanneer je hond een dikke vacht heeft, kan een wond of abces volledig aan het oog ontrokken blijven.

Ook vervilte stukken vacht kunnen voor het scheuren van de huid zorgen. Wees hier dus op bedacht bij de vachtverzorging en kijk een wond altijd grondig na op vuil en irritatie.