Mag een hond brood eten?

Laatste update: 27 mei 2022
mag een hond brood eten

Een hond brood geven is voor veel hondeneigenaren de normaalste zaak van de wereld. In Nederland eten we ontzettend veel brood, vandaar dat onze viervoeter ook wel eens wat toegestopt krijgt. Toch kan dit heel anders uitpakken dan bij mensen.

Is brood wel goed voor je hond? Kan hij deze koolhydraten verteren? En kan je hond allergisch zijn voor brood? In dit artikel vertellen we jullie alles over de hond en brood.

Brood voeren aan je hond

Je hond brood geven voelt misschien als iets onschuldigs. Overal om ons heen worden broden en producten met granen gegeten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dus kan een sneetje brood aan je hond voeren toch geen kwaad?

Brood wordt gemaakt van granen. Bekende soorten hiervan zijn tarwe, gerst, rogge en spelt. Hier maken we niet alleen brood van, maar ook bijvoorbeeld pasta, koekjes en cake.

In Nederland is brood één van de meest gegeten producten. We eten het als ontbijt, lunch en verwerken het in allerlei gerechten. Voor mensen is dit meelproduct dan ook een onderdeel van een gevarieerd dieet.

Wij zijn namelijk alleseters. Dit betekent, dat we zowel dierlijk als plantaardig materiaal kunnen eten en verteren.

Maar hoe zit dat met je viervoeter?

Wat eet een hond?

Je hond is wat we noemen een ‘echte vleeseter’, ofwel carnivoor. Dit betekent, dat zijn hele lichaam erop ingesteld is om vlees te eten en te verwerken. Dit kun je zien aan zijn gebit, maar ook aan het maag-darmstelsel.

Herbivoren (ook wel planteneters) en omnivoren (alleseters) zoals wij, zijn heel anders ingericht dan de vleeseter. De hond heeft een relatief grote maag en een kort, stevig darmstelsel. Bij herbivoren en omnivoren is dit veel langer, omdat wij meer tijd en een groot scala aan darmbacteriën nodig hebben om het plantaardig materiaal af te kunnen breken.

Omdat plantaardig materiaal amper in het natuurlijke dieet van de hond (en wolf) voorkomt, is zijn darmtraject dus maar kort. Het vlees wordt afgebroken door enzymen, de nutriënten worden opgenomen en hup, de afvalstoffen worden uit het lichaam verwijderd.

Ook aan het gebit van de hond valt dit te zien. Herbivoren en omnivoren hebben veel kiezen om het plantaardige materiaal goed voor te kauwen. Carnivoren hebben meer snijtanden, om het vlees in stukken te rijten.

Dit wordt dan ook in relatief grote porties doorgeslikt.

Het is dus niet verwonderlijk, dat onze moderne hond niet goed met andere producten dan vlees kan omgaan. Hoe zit dat met brood?

Mag je een hond brood geven?

Het korte antwoord op de vraag of je een hond brood geven mag, is nee. Het is beter om je hond geen brood te geven.

Al duizenden jaren leeft de hond zij aan zij met de mens. Daarom is hij van de wolf, een echte carnivoor, ook een klein beetje gewend geraakt aan het dieet van de mens. Ze schooiden hier en daar wat bij elkaar, waardoor ze lichtjes van de wolf gingen afwijken.

Koolhydraten en zetmeel worden in het lichaam verteerd door het enzym amylase. De wolf echter, had maar heel, heel weinig informatie in zijn genen voor de aanmaak van deze stof.

Uit recent onderzoek (2013) blijkt, dat honden echter iets meer aangepast zijn dan de wolf. Zij hebben meer van deze informatie in de genen, al maakt dit de hond verre van een koolhydrateneter.

Ze kunnen brood dus ietsje beter verteren dan de wolf, maar nog steeds zien we maar weinig opname van voedingstoffen. Het kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden.

Wat betekent dit voor je hond?

Krijgt een hond jeuk van brood?

Veel honden krijgen dagelijks een boterhammetje, gewoon als lekkere snack. Maar ze zijn doorgaans niet zo groot, wat betekent dat een aanzienlijk deel van hun dieet wordt uitgemaakt door dat ene sneetje brood.

Doordat een hond de koolhydraten niet goed kan verwerken, leidt dit dus tot grote hopen poep. Het product wordt namelijk grotendeels onverteerd het lichaam weer uit gewerkt.

Prima toch, zul je denken. Dan kan het dus ook geen kwaad.

Helaas is dit niet waar. Producten waar het lichaam weinig tot niets mee kan, kunnen voor irritatie en andere problemen zorgen. Wanneer de darm aangetast raakt, kan deze minder goed zijn werk doen.

Het kan dus voorkomen, dat je hond ook zijn andere voedsel niet goed meer kan verwerken door de stoorzender van een dagelijks sneetje brood.

Hiernaast ontwikkelen sommige dieren een overgevoeligheid of allergie voor brood en soortgelijke producten. Het lichaam kan er niets mee en kan daardoor in verzet komen. Eruit!

Dit kan zorgen voor maagkrampen, een opgeblazen buik, flatulentie (scheten laten) en dunne ontlasting. Maar ook problemen zoals huiduitslag en jeuk komen voor.

Doorgaans volgen deze klachten vrij snel op het innemen van een specifiek product. De klachten kunnen binnen een uur zichtbaar zijn, soms duurt het langer (zo’n 6 à 12 uur). Het ligt er hierbij maar net aan, hoe heftig het afweergestel van je hond reageert.

Hierbij kunnen eerste reacties op graan milder zijn dan wanneer dit geregeld gegeten wordt. Let dus altijd goed op je hond en raadpleeg bij terugkerende klachten een dierenarts.

Neem tijdens dit consult altijd het dieet door met de arts. Relatief veel honden hebben last van een voedingsallergie of – overgevoeligheid.