Diarree bij honden stoppen en behandelen

Laatste update: 24 februari 2023
diarree hond

Hoe diarree bij honden eruit ziet is voor niemand een mysterie. En hoe het ruikt al helemaal niet! Toch geeft deze onplezierige viezigheid je waardevolle informatie over de gezondheid van je hond.

Hoe komt je trouwe viervoeter aan diarree? En nog belangrijker: hoe komt hij er weer vanaf?

Knijpers op de neus! In dit artikel roeren we dieper in de materie.

Help! Mijn hond heeft diarree

Diarree bij honden is een veel geziene gezondheidsklacht. Vaak komt het plotseling opzetten, om ineens weer te verdwijnen.

Maar soms duurt het weken of zelfs maanden voort.

Diarree heet ook wel buikloop, en kun je herkennen als dunne of waterige ontlasting. Je hond kan vaker zijn behoefte doen dan normaal of gaat het juist enorm ophouden.

In sommige gevallen zit er bloed of slijm in de uitwerpselen. Ook kan je hond last hebben van winderigheid (flatulentie).

Hiernaast zijn lethargie (slaapzucht), uitdroging, koorts, overgeven, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen die vaak met diarree gepaard gaan.

Soms oogt je hond kiplekker als hij diarree heeft. Vaker zie je, dat er toch wat dingen afwijken van de normale gang van zaken. Helaas kunnen onze dieren dit héél goed verbergen, als ze dat willen.

Weet jij of je hond ziek is? Zo kun je een zieke hond herkennen.

Op zich is een klein beetje diarree geen reden om aan de bel te trekken. Maar wanneer het langer dan 24 uur duurt, ligt een verhoogde kans op infectie en uitdroging op de loer. Net als bij ons!

Hoe komt je hond eigenlijk aan diarree?

Oorzaken van diarree bij honden

Om deze vervelende klachten op te lossen, moeten je weten waar ze vandaan komen. De oorzaak kan iets simpels zijn, zoals de introductie van een nieuw soort voer. Maar ook verschillende (ernstige) ziekten hebben diarree als symptoom.

Mogelijke oorzaken van diarree bij honden, zijn:

Ziekten, zoals

  • Kanker of tumoren in het verteringsstelsel
  • Darmontstekingen
  • Nier- of leverziekten
  • Hemorragische Gastro-Enteritis (HGE) syndroom

Wanneer naar een dierenarts?

Heeft je hond korte tijd wat waterige ontlasting? Dan is er niet gelijk man overboord.

Maar bij de volgende symptomen of situaties raden we je altijd aan een dierenarts te bezoeken:

1. Hond heeft diarree met bloed

Bloed in de ontlasting kan op een interne bloeding wijzen. Zit er veel bloed in de uitwerpselen, dan kan deze een typische, zwartachtige kleur hebben.

2. Chronische diarree

Chronische diarree verdient zijn naam, wanneer de hond het langer dan een week aan één stuk door heeft. Wij adviseren echter altijd de dierenarts te raadplegen, wanneer de klacht niet binnen 24 uur over is.

Wanneer het lichaam zich niet binnen een dag herstelt, heeft de gezondheid van je hond mogelijk wat hulp nodig.

3. Niet drinken

Drinken is van levensbelang. Helemaal, wanneer het lichaam veel meer vocht verliest dan normaal, zoals bij diarree het geval is. Wil je hond niet meer drinken, en heeft hij diarree?

Raadpleeg dan ook snel een dierenarts.

4. Lethargie of apathie

Honden zijn enorm goed in het verbergen van hun klachten. Merk je dat je hond geen interesse heeft voor zijn omgeving? En is hij slomer of slaperiger dan normaal?

Dan is het wijs om hem even na te laten kijken.

5. Overgeven

Herhaaldelijk overgeven of een poging daartoe kan wijzen op het inslikken van (te grote) objecten, giftige producten of planten. Hiernaast kan het een symptoom van een ziekte of aandoening zijn.

6. Koorts

Verhoging (lichaamstemperatuur boven de 39,2 °C) wijst erop dat het lichaam een lichaamsvreemde stof bestrijdt. Of dit nu een virus, bacterie of vergif is. Mogelijk heeft het afweersysteem een steuntje in de rug nodig.

Lees hier hoe je de temperatuur van je hond opneemt.

7. Verstopping

Niet willen of kunnen ontlasten kan een serieus probleem vormen. Mogelijk zijn de darmen verstopt of doet het teveel pijn.

8. Afnemende eetlust en plotseling gewichtsverlies

Je hond voelt zich om de een of andere reden niet goed genoeg om te eten. Dit is toch wel één van de laatste dingen die ze van hun to-do lijstje schrappen.

Houdt dit langer dan 24 uur aan? Bezoek dan een dierenarts.

Dierenartsbezoek met je hond

hond wordt onderzocht door dierenarts

Wanneer je bij de dierenarts bent aangekomen, worden er gelijk een paar belangrijke vragen gesteld.

“Is de diarree acuut (korter dan een week)?

Of is de diarree chronisch (langer dan een week)?”

Ook zal de dierenarts naar aanwijzingen zoeken, om de locatie van de irritatie te achterhalen. Bij een geïrriteerde dunne darm, heeft de hond geen bloed in de ontlasting, normale aandrang om zijn behoefte te doen en is de ontlasting waterdun.

Bij een dikke darmprobleem, moet de hond vaker ontlasten dan normaal, vinden er ongelukjes binnenshuis plaats en bevat de diarree vaak slijm en bloed.

Hiernaast is het altijd raadzaam de dierenarts te vertellen over recentelijke veranderingen, zowel in dieet als omgeving en leefwijze van de hond.

Bij het onderzoeken van je hond zal de dierenarts eerst een optische check voor uitdroging en mogelijke ziekten uitvoeren.

Daarna wordt meestal een monster van de ontlasting genomen om op interne parasieten te testen. Soms tapt de arts ook wat bloed af, om meer diepliggende oorzaken op te kunnen sporen.

Wanneer bovenstaand onderzoek niets uitwijst of de arts speciale vermoedens heeft over de oorzaak, worden meer geavanceerde methoden gebruikt.

Tijdens een radiografie wordt met röntgenstralen een foto van het inwendige lichaam gemaakt. Op deze manier worden lichaamsvreemde objecten opgespoord. Ook een echo of endoscopie (kijkonderzoek) wordt gebruikt om het lichaam van binnen te bekijken.

Soms neemt de arts een biopsie (kleine weefselafname) van bijvoorbeeld de darmwand of zet hij wat ontlasting op kweek. Zo kan hij onderzoeken of er afwijkende structuren aanwezig zijn en opzoeken waardoor deze veroorzaakt worden.

Diarree bij je hond behandelen

hond met diarree behandelen

De behandeling van diarree heeft alles te maken met de veroorzakende factor. Soms is er een antibioticakuur of remmende medicatie nodig, in andere gevallen zelfs een operatie. Dit zal de dierenarts na het onderzoek met jou als eigenaar bespreken.

Vaak echter, kan de diarree zonder heftige ingrepen vanzelf overgaan. Wel zijn er enkele maatregelen belangrijk. Zo knapt je viervoeter namelijk sneller op!

Wanneer je hond diarree heeft, is het belangrijk om hem 12 tot 24 uur even geen eten te geven. Zo kan zijn verteringsstelsel wat tot rust komen.

Het gegeven voer zal namelijk net zo snel door de darmen vervoerd worden als het vorige, waardoor de diarree zal aanhouden.

Verhongert mijn hond dan niet?

Welnee.

Honden zijn ontzettend efficiënt. Ze kunnen daarom prima enkele dagen zonder voeding, als het echt moet.

Wanneer je stopt met voeren, kun je goed zien hoe het ziektebeeld verloopt. Knapt je hond wat op? Of gaat hij zich nog ellendiger voelen?

Hetzelfde geldt voor overgeven. Weet jij wat je hierbij wel en niet moet doen? Lees het in Overgeven bij de hond.

Één van de belangrijkste maatregelen bij diarree is vers water aanbieden. Bij diarree is het vochtgehalte in de ontlasting veel hoger dan normaal. Hierdoor is de kans op uitdroging sterk aanwezig.

Je hond wordt bij uitdroging alleen maar zieker, dus wees hierop bedacht. Om uitdroging te voorkomen kun je elektrolyten aan het water toevoegen, waardoor je hond vocht beter vasthoudt.

Heeft je hond ook niet zo’n zin om te drinken? Dan kun je zijn water iets aantrekkelijker maken door hier wat vleessap doorheen te mengen voor de smaak.

Geef het drinken altijd lauw, om de maag te ontzien.

Mag een hond Norit tegen de diarree?

Een bekende behandeling bij mensen, is het gebruik van actieve kool om diarree te laten stoppen. We kennen dit vooral onder de merknaam Norit.

Maar dit is toch mensenmedicatie?

Dat klopt. Maar Norit is ook volledig veilig voor je hond. De geactiveerde kool, wat een zwart goedje is, bindt zichzelf aan schadelijke stoffen.

Op deze manier kunnen ze gemakkelijk het lichaam uitgewerkt worden. De kool is verkrijgbaar als poeder en tabletjes bij de drogist en apotheek.

Wel belangrijk, is de hoeveelheid Norit die je toedient aan je viervoeter. Voor een algemene dosis gaan we uit van 2 gram Norit per kilo lichaamsgewicht van de hond. Deze kun je elke 4 uur toedienen.

Mag je een hond Imodium (diarreeremmers) geven?

Ook Imodium is een bekend medicijn tegen diarree. Geef dit echter nooit aan je hond. Waarom niet, zul je denken, het werkt toch als een kurk?

Bij mensen wel, ja! Maar deze pil kan gevaarlijk zijn voor je hond. En wil je eigenlijk wel een kurk voor zijn achterste?

Imodium is één van de bekendste medicijnen tegen diarree. Hup, pil erin en nergens meer last van. Maar eigenlijk werkt dit het herstel ontzettend tegen.

De naam van de medicatie zegt het al: diarreeremmer. Het remt de diarree, waardoor je er minder last van hebt. Maar de oorzaak hiervan, wordt niet verholpen.

Door de remmende medicatie, kan het lichaam zijn troep niet kwijt. Hierdoor blijven er schadelijke stoffen achter in het lichaam, die normaal via de achteruitgang geloosd worden. Zo blijft je hond ziek!

Een tweede reden, is dat er vaak gezegd wordt dat je de Imodium van de drogist voor je hond kunt gebruiken. Maar Imodium is heel ander spul dan het ongevaarlijke Norit. Hier zitten namelijk werkzame stoffen in, die samengesteld zijn voor de mens.

Voor een hond is zo’n dosis dus vaak veel te hoog! Geef daarom nooit mensenmedicatie aan je hond, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Een hond laten vasten na maagklachten

De behandeling van de dierenarts slaat aan. De diarree van je hond neemt af en verdwijnt vervolgens. Opgelucht halen we adem.

Maar kun je de hond nu weer op zijn normale dieet zetten?

Soms is het verteringsstelsel nog wat gevoelig, terwijl de directe klachten van de diarree verdwenen zijn. Daarom is het goed om de boel even tot rust te laten komen.

Heb je de dierenarts bezocht of om advies gevraagd? Vraag dan altijd even wat zij aanbevelen wat betreft het oppakken van de voeding.

Heb je geen dierenarts bezocht? Houd je hond dan goed in de gaten. Geeft hij zelf aan dat hij wil eten? Of lijkt hij nog geen interesse te hebben?

Geef je hond even de tijd. Keert de etenslust niet terug, raadpleeg dan de dierenarts voor advies. Maar wat geef je aan je viervoeter, als zijn eetlust terugkomt?

Geef je honden met diarree altijd gekookte witte rijst?

Voor je hond is het fijn om met voer te beginnen dat zacht voor de maag is en makkelijk te verteren valt.

Daarom geeft Gelukkige Honden je 5 tips voor geschikte voeding.

  1. Voer gekookte witte rijst, met stukjes gekookte witvis of kippenvlees (geen huid!). Ook babyvoeding of wit brood kan helpen. Let op: veel honden krijgen juist klachten van granen en zetmeel. Houd dit in de gaten.
  2. Gekookte aardappels of pasta kunnen ook in de smaak vallen. Dit valt echter wat zwaarder op de maag dan rijst. Kijk dit dus even aan.
  3. Vermijd vet eten en rood vlees.
  4. Vermijd zuivelproducten. Veel honden hebben een lactose allergie, waardoor het hele circus weer opnieuw begint.
  5. Maak je geen zorgen als de ontlasting van je hond wat bleek ziet. Wel belangrijk, is dat de stevigere structuur moet terugkeren.

Blijft de maag van je hond van streek? Vraag dan aan je dierenarts wat voor dieet zij voorschrijven. Er zijn verschillende merken hondenvoer op de markt die speciaal voor een gezonde maag samengesteld zijn.

Heeft je hond van zichzelf al een gevoelig verteringsstelsel? En heeft hij misschien allergieën of overgevoeligheden? Dan is het wijs om niet van zijn vertrouwde voer af te wijken.

Hierdoor raakt de boel juist weer van slag! Voer dus kleine porties, op kamertemperatuur en voeg eventueel wat lauw water toe om het voedsel gemakkelijker naar binnen te laten slobberen.

Voer je rauw vlees? Giet hier dan wat kokend water overheen, zodat de bacteriepopulatie verminderd wordt. Dit helpt het verzwakte immuunsysteem van je hond.

Pas op! Het vlees mag je pas voeren wanneer dit terug op kamertemperatuur is gekomen.

Voertips voor diarree bij honden

Meteen je hond op het normale porties terugzetten kan een te zware belasting van het maag-darmstelsel zijn. Introduceer zijn oude dieet daarom stapsgewijs.

Geef op dag 1 alleen het licht verteerbare voedsel. Op dag 2 geef je twee derde deel zacht voedsel en één derde deel eigen dieet.

Op dag 3 geef je één derde deel zacht voedsel en twee derde eigen dieet. Hierdoor kan je op dag 4 weer geheel op het eigen dieet overgaan.

De gewenningstijd kan per hond verschillen, dus houd dit in de gaten.

Wil je meer weten over goed hondenvoer? Lees dan meer over de beste hondenvoeding.

Soms heeft je hond wat moeite om de vertering weer op gang krijgen. Probiotica kunnen helpen om de goede darmbacteriën aan te vullen, die tijdens de uitstoot van de diarree verloren zijn gegaan.

Overleg dit altijd eerst met een dierenarts.

Geef nooit menselijke geneesmiddelen aan je hond. Ook al werkten die tabletten geweldig na jullie barbecue van gisteren, voor je hond kan de dosis of de werkzame stof simpelweg levensgevaarlijk zijn.

Hygiëne bij diarree

Natuurlijk vind je de diarree van je hond niet heel aantrekkelijk. Gelukkig is er met je vingers aan zitten, ook niet zo’n goed idee. En wel om hygiënische redenen.

Een ongelukje in huis kan gebeuren, hoe vervelend ook. Zorg er echter altijd voor, dat je dit zo snel mogelijk opruimt. Er bestaat namelijk kans dat andere huisdieren of jijzelf besmet raakt!

Draag altijd huishoudhandschoenen bij het schoonmaken en gebruik ontsmettingsmiddel zoals Dettol na het verwijderen van de viezigheid. Haal de diarree weg met keukenpapier, doe deze in een plastic zak en deponeer het linea recta in de grijze afvalbak buiten.

Weg ermee!

Om de kans op ongelukjes binnen te voorkomen, zul je vaker met je hond naar buiten moeten gaan voor de behoefte. Ook kun je de achterdeur openzetten, zodat je hond altijd naar buiten kan.

Diarree bij je hond voorkomen

In het geval van diarree is voorkomen beter dan genezen. Dit lukt niet altijd, ook gezonde honden krijgen het wel eens.

Over het algemeen hebben puppy’s vaker dunne ontlasting dan volwassen honden. Pups zijn gevoeliger voor parasitaire of infectueuze diarree.

Wat kunnen wij als eigenaren doen om diarree te voorkomen? Gelukkige Honden geeft je 7 adviezen.

  1. Zorg ervoor dat je hond op tijd zijn vaccinaties krijgt, zodat hij kleinere kans heeft om iets onder de leden te krijgen.
  2. Houd je hond vrij van parasieten, gebruik hiervoor alleen producten die voorgeschreven zijn door de dierenarts.
  3. Zorg ervoor dat de hond geen toegang heeft tot afval en etensresten. Er zijn nu eenmaal etenswaren die (in verschillende mate) giftig zijn voor je hond, terwijl wij ze dagelijks kunnen eten. Denk aan chocolade, roomijs, tandpasta, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals broccoli, champignons, walnoten en kaas.Weet jij wat je moet doen tijdens een vergiftiging? Lees het nu in Vergiftiging bij honden.
  4. Laat de hond tijdens het wandelen niet uit stilstaand water drinken of dingen van de grond af schooien.
  5. Voorkom dat de hond ontlasting van andere dieren eet.
  6. Breng je veranderingen in het dieet aan? Introduceer dit dan geleidelijk.
  7. Beperk stress in het leven van je hond tot een minimum.

Succes! We hopen dat dit artikel je helpt de ontlasting van je hond te herstellen.