Hond heeft een voorwerp ingeslikt: wat te doen?

Laatste update: 3 juli 2019
hond heeft een voorwerp ingeslikt

Je hond heeft een voorwerp ingeslikt. Onze viervoeters werken van alles naar binnen en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wat nu?

Wat kun je als eigenaar doen om de schade te beperken?

En wat mag je bij ingeslikt object juist wel en niet doen?

Gelukkige Honden vertelt je alles over Eerste Hulp bij ingeslikte voorwerpen.

Mijn hond heeft een voorwerp ingeslikt

Je hond heeft een voorwerp ingeslikt. Dit kan een serieuze bedreiging voor de gezondheid opleveren. Wat moet je nu doen?

Onze honden verkennen de wereld grotendeels met hun mond. Om deze reden verdwijnt er van alles naar binnen: speeltjes, stenen, kleding en zelfs barbecuespiezen! Helaas brengt dit grote risico’s met zich mee.

Echter, je hebt niet altijd in de gaten dat je hond onbestemde objecten naar binnen werkt. Vaak krijgt de hond klachten, waardoor het voorwerp gevonden wordt.

Het kan echter weken duren voordat deze symptomen zich openbaren. Dit hangt namelijk zeer van de grootte en het type object af.

Na het inslikken van een voorwerp kan een hond de volgende klachten vertonen:

 • Algehele onrust
 • Apathie (emotieloosheid)
 • Benauwdheid
 • (Loos) braken
 • Diarree
 • Hijgen
 • Koorts
 • Kwijlen
 • Lethargie (slaapzucht)
 • Piepen
 • Verminderd bewustzijn
 • Verminderde eetlust
 • Verstopping

Vertoont je hond ineens ander gedrag dan normaal? Raadpleeg dan een dierenarts.

Hond heeft voorwerp in keel

Wanneer een object vastzit in de keel van je hond, moet hij zo snel mogelijk naar de dierenarts. Bel het spoednummer en volg de instructies van de arts op.

Een object in de keel kan het interne weefsel beschadigen, in de longen terecht komen en de luchtpijp blokkeren. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Sommige objecten komen niet verder dan de mond, waar ze in de slijmvliezen kunnen blijven hangen of blokkeren tussen kaken en kiezen.

Kun je bij het object komen met je hand? Probeer het voorwerp dan zachtjes los te krijgen. Praat tegelijkertijd rustig tegen je hond.

Zet nooit veel kracht! Je kunt het ook erger maken, met alle gevolgen van dien.

Krijg je een object zelf niet voorzichtig los? Bezoek dan met spoed een dierenarts. Breng hen altijd telefonisch op de hoogte van je komst!

Hond heeft voorwerp in maag

Wanneer je hond een voorwerp heeft ingeslikt kan deze doorglijden naar de maag. Hierop kan een periode zonder klachten volgen, omdat de maag wat ruimer is. De klachten verschijnen vaak pas, wanneer het object de darmen betreedt en hier een blokkade vormt.

Braakt je hond en ruikt dit naar ontlasting? Dan moet je met spoed naar de dierenarts: de normale uitgang is namelijk geblokkeerd!

Je hond kan koorts krijgen, omdat bij voortdurende blokkade het darmweefsel wordt aangetast. Dit heeft ontsteking en vervolgens afsterving als gevolg. Bij een darmblokkade moet je dier altijd operatief geholpen worden.

Hond heeft scherp voorwerp gegeten

Scherpe objecten zijn ontzettend gevaarlijk in het lichaam van je hond. Iets kleins als een tandenstoker kan enorme schade aanrichten, daarom dient de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts vervoerd te worden.

Echter, hierbij is ontzettend belangrijk dat het dier zo min mogelijk beweegt of van lichaamshouding verandert. Hoe meer beweging, hoe meer de scherpe punten of randen interne schade aan kunnen richten.

Houd je hond in dezelfde houding. Til hem voor vervoer alleen op vlak achter de voorpoten en vlak voor de achterpoten, zodat je uit de buurt van zijn organen blijft.

Perforatie

Bij een heftige verstopping kan de darmwand scheuren. Ook kunnen weefsels en vliezen kapot gaan door scherpe randen en punten, men noemt dit stukgaan perforatie.

Hierbij loopt de inhoud van het kapotte orgaan de buikholte in. Het dier kan hierdoor in shock raken, wat men herkent aan een snel kelderende lichaamstemperatuur, bleke slijmvliezen en sloom, bijna slaperig gedrag tot comateuze toestand.

Wanneer een perforatie heeft plaatsgevonden dient de hond zo snel mogelijk geopereerd te worden. Men repareert het orgaan en maakt de buikholte schoon. Dit is een enorme klus, want elk achtergebleven spoor van lekkage zal ontsteking en afsterving in het weefsel betekenen.

Dus mis je iets in huis? Houd je hond dan de komende tijd goed in de gaten!