Infecties bij honden behandelen en voorkomen

Laatste update: 2 juli 2019
infecties bij honden

Er bestaan ontzettend veel verschillende infecties bij honden.

Sommigen zijn relatief onschadelijk, terwijl anderen levensbedreigend kunnen zijn.

Welke soorten infecties vindt men bij de hond?

En welke ziekten komen hieruit voort?

In dit artikel vind je alle informatie over infectieziekten bij honden.

Infecties bij de hond

Infecties bij honden komen relatief gemakkelijk voor en kennen vele vormen. Een infectie wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen. Dit zijn kleine virussen, bacteriën, parasieten en schimmels.

Deze micro-organismen dringen het weefsel binnen en richten daar schade aan. Als antwoord hierop, stuurt het immuunsysteem van de hond hier bestrijdingscellen op af.

Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie in het lichaam. Op deze manier worden de immuuncellen geholpen zo snel mogelijk bij de boosdoener te komen. Zij proberen deze zo snel en goed mogelijk onschadelijk te maken en op te ruimen.

In principe kan in elk deel van het lichaam een infectie optreden. Maar welke soorten infecties bestaan er eigenlijk?

Virale infecties bij honden

Ten eerste is daar de virale infectie, die veroorzaakt wordt door een virus. Een virus is een heel klein organisme dat zichzelf niet kan vermeerderen. Hiervoor heeft hij een gastheer nodig.

Je hond is daarvoor uitermate geschikt. Het virus dringt via voedsel, de lucht of fysiek contact het hondenlichaam binnen en neemt daar de cellen over. Hierdoor vermeerdert hij zichzelf en kan de ziekte zich verder verspreiden.

Bekende virale infecties bij honden, zijn:

  • Besmettelijke leverontsteking (Hepatitis Contagiosa Canis)
  • Corona Virus (Canine Coronavirus Infectie)
  • Herpes virus (Canine Herpes Virus)
  • Hondenziekte (Canine Distemper, ziekte van Carré)
  • Hondsdolheid (Rabiës)
  • Kennelhoest (Para-influenzavirus)
  • Parvovirose (Parvovirus)

Naast virussen, zijn ook bacteriën geregeld de aanstichter van een infectie.

Bacteriële infecties bij honden

Ook bacteriën kunnen infecties bij honden veroorzaken. Bacteriën zijn ééncellige micro-organismen, die zich onder de juiste omstandigheden razendsnel kunnen vermeerderen in het lichaam.

Bacteriën zijn niet altijd aanstichters van een verminderde gezondheid. Er bestaan ontzettend veel typen, veel daarvan heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.

Maar er zijn ook bacteriën die het minder goed voorhebben met je hond. Deze scheiden zogenaamde toxines (giftige stoffen) uit en produceren stofjes waardoor ze beter het hondenlichaam binnen kunnen dringen.

Hierdoor treedt schade op aan het weefsel, wat de infectie en bijbehorende immuunrespons in werking zet.

Bekende bacteriële infecties bij honden, zijn:

  • Brucellose (Brucella Canis)
  • Ehrlichiose (Ehrlichiosis Canis bacterie)
  • Kennelhoest (Bordetella Bronchisepta bacterie)
  • Ziekte van Weil (Leptospirose, door Leptospira bacterie)
  • Ziekte van Lyme (Borreliose, door Borrelia burgdorferi bacterie)

Zoals je kunt zien, kan Kennelhoest zowel door een virus als bacterie veroorzaakt worden. Welke boosdoeners zijn er nog meer?

Parasitaire infecties bij honden

Dit type infectie wordt veroorzaakt door een parasiet. Een parasiet is een organisme of virus, dat een gastheer nodig heeft om te overleven.

Wanneer we bij honden over parasitaire infecties spreken, zijn de boosdoeners vaak mijten, teken, vlooien of wormen. Deze kleine diertjes beschadigen met hun gedrag het lichaamsweefsel en zetten hiermee de ontsteking op gang. Hiernaast brengen ze vaak gevaarlijke ziekten met zich mee.

Bekende parasitaire infecties bij honden, zijn:

Schimmel infecties bij honden

Schimmels infecties worden, de naam zegt het al, veroorzaakt door schimmels of gisten die zich op de huid manifesteren. De schimmel is een micro-organisme dat op vochtige, warme plekjes floreert.

Een van de meest geziene schimmelinfecties is Dermatophytose, ook wel “ringworm” genoemd. Deze bijnaam verdient hij, omdat de hond vaak ronde, kale plekjes op de huid krijgt. Schimmels zijn over het algemeen moeilijk uit te roeien en erg besmettelijk.

Overige schimmelinfecties bij honden, zijn:

  • Aspergillose (Neusschimmel, door Aspergillus fumigatus)
  • Blastomycosis (door Blastomyces dermatitidis)
  • Cryptococcose (door Cruptocuccus neoformans)
  • Histoplasmosis (door Histoplasma capsulatum)
  • Sporotrychosis (door Sporothrix schenckii)

Infectieziekten behandelen

Behandeling virus

De belangrijkste behandelaar van een virus is het eigen immuunsysteem van de hond. Voor het bestrijden van virussen bestaan namelijk geen medicijnen. Vaccinaties kunnen het immuunsysteem succesvol voorbereiden.

Behandeling bacterie

Een infectie als gevolg van bacteriën wordt meestal behandeld via antibiotica. Er bestaan veel verschillende typen, daarom is het belangrijk dat de arts weet om welke specifieke bacterie het gaat. Daardoor kan er gericht behandeld worden.

Met antibiotica moet men voorzichtig omgaan. Bacteriën kunnen hier namelijk resistent (ongevoelig) voor worden, wat behandeling met antibiotica nutteloos maakt. De infectie is vervolgens moeilijker te bestrijden.

Behandeling parasiet

Er zijn verschillende soorten pillen en druppels die mijten, vlooien, teken en wormen doden. Het type en soort parasiet bepaalt welke medicatie het beste hiertegen werkt. Deze middelen zijn soms agressief en kunnen bij zware infecties een risico zijn voor de gezondheid.

Behandeling schimmel

Omdat een schimmel sporen produceert en overal achterlaat, is het uitermate belangrijk dat deze mogelijkheid geheel verwijderd wordt. De hond wordt geschoren en behandeld met schimmeldodende middelen.

Vervolgens moet de gehele leefomgeving behandeld worden met schimmeldodende bleek en een goede stofzuigbeurt.

Infecties voorkomen

Blootstelling

Om infecties bij honden te voorkomen, kun je als baasje proberen blootstelling aan geïnfecteerde individuen zo veel mogelijk te vermijden. Ook de omgeving van een eerder geïnfecteerd dier kan nog besmettelijk zijn!

Hygiëne

Voor een goede gezondheid staat hygiëne voorop. Houd je hond schoon, droog, goed in conditie en laat hem nooit van stilstaand water of bedorven eten snoepen.

Vaccineren en ontwormen

Door tijdig en volledig te vaccineren kan het lichaam op virussen voorbereid worden. Er wordt een onschadelijke versie van het virus toegediend, waardoor het immuunsysteem het virus bij besmetting zal herkennen.

Hierdoor maakt het sneller de boosdoener onschadelijk. Ook beschermt het vaccineren tegen bacteriële infecties.

Zorg er hiernaast voor dat je dier altijd op tijd ontwormd is en anti vlooien- en tekenmedicatie krijgt. Deze medicatie is verkrijgbaar bij de dierenarts en dierspeciaalzaak en voorkomt het overgrote deel van de mogelijke parasitaire infecties volledig.