Zweepwormen bij de hond

Laatste update: 28 juli 2019
zweepwormen bij de hond

Zweepwormen bij de hond kunnen een serieus gezondheidsrisico vormen.

Deze parasieten nestelen zich in de dikke darm, waar ze voor flinke ontstekingen kunnen zorgen. Het is dus belangrijk om je dier hiertegen te beschermen.

Maar hoe voorkom je dat een hond besmet raakt? Wat is een zweepworm eigenlijk?

En hoe wordt een geïnfecteerde hond behandeld?

Lees hier alles over de besmetting met zweepwormen.

Wat zijn zweepwormen?

Zweepwormen bij honden zijn één van de meest voorkomende parasietensoort. De besmetting wordt aangericht door de worm Trichuris vulpis. Deze nestelt zich in de dikke darm en kan zo’n 4 tot 8 centimeter groot worden.

Maar om te zorgen dat hij de darm niet uitgewerkt wordt, moet de worm zich stevig vasthouden. Met zijn stevige voorkant boort hij zich stevig in het slijmvlies dat de darmwand beschermt. Hierdoor ontstaat er schade en irritatie in het orgaan.

De wormpjes hebben dus een dikke voorkant, maar een lange en dunne achterkant. Dit lijkt wel een beetje op een zweep. Zo heeft deze wormensoort dan ook zijn benaming verkregen.

De wormen die zich succesvol in de darm gevestigd hebben, zullen eitjes gaan produceren. Deze eitjes verlaten samen met de ontlasting het lichaam. Eenmaal buiten zijn de eitjes tussen de 10 en 60 dagen later klaar om een nieuwe gastheer te infecteren.

Is dit gelukt? Dan boren zij zich net als hun ouders vast in de darmwand en begint de cirkel opnieuw.

Maar hoe komt je hond eigenlijk aan zweepwormen?

Lees ook: Soorten wormen bij honden

Oorzaken van zweepwormen bij de hond

Je hond kan besmet raken met zweepwormen door contact met geïnfecteerd voedsel en water, maar ook via de grond. Als een dood dier geïnfecteerd was of er lag besmette ontlasting op de grond, dan kan de bodem wormeneitjes bevatten.

Deze zijn absoluut minuscuul en dus niet zichtbaar voor ons oog. Hier heb je echt een microscoop voor nodig.

Op deze manier kan je hond de eitjes oplopen, door bijvoorbeeld van een kadaver, ontlasting of besmette bodem te eten. Ook eraan snuffelen en licht contact maken, kan al genoeg zijn.

Lees ook: Hartwormen bij honden

Symptomen van zweepwormen

Bij het beginstadium van de infectie of met een lichte variant, kan de hond symptoomloos door het leven gaan. De besmetting is dan lastig om te achterhalen voor de eigenaar. Daarom is het belangrijk je hond regelmatig te laten controleren bij de dierenarts.

Heeft je hond een heftigere besmetting? Dan zul je de volgende symptomen zien.

  • Bloedarmoede
  • Bloed bij de ontlasting (soms)
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Uitdroging

Elke hond kan een zweepwormeninfectie oplopen. Hierdoor kunnen heftige klachten ontstaan, al zal een gezond individu zich langer staande kunnen houden. Extra risico bestaat echter voor pupjes, oudere honden en dieren met gezondheidsproblemen.

De uitdroging kan ontstaan, wanneer de hond veel diarree heeft. Zorg er daarom altijd voor dat je hond voldoende drinkt.

Twijfel je of je hond uitgedroogd is? Doe dan het volgende testje:

  1. Pak van bovenaf de nekhuid van de hond tussen duim en wijsvinger
  2. Knijp in de huid en trek deze een stukje omhoog
  3. Laat los en observeer hoe lang de huid erover doet om terug in zijn originele positiete komen

Wanneer je hond niet uitgedroogd is, zal zijn huid elastisch zijn. Daardoor zakt de huid gelijk weer op z’n plek.

Zijn zweepwormen gevaarlijk voor mensen?

De zweepworm is een ontzettend besmettelijke parasiet voor honden onderling. De eitjes kunnen in de jusite omgeving wel 5 jaar klaar voor herinfectie blijven. Dit is enorm, waardoor verspreiding lastig de kop in te drukken is.

Maar voor mensen is de hondenvariant van de zweepworm gelukkig zo goed als onschuldig. Wij hebben onze ‘eigen’ variant van de zweepworm, de Trichuris trichiura. Dee heeft met onze hondenpopulatie echter niets te maken.

Een zweepworminfectie behandelen

Een diagnose stellen is onmisbaar voor het bepalen van de juiste behandeling bij een ziek dier. Bij de dierenarts zal je hond dus eerst lichamelijk onderzocht worden.

Bereid je daarom goed voor. De dierenarts zal informatie willen hebben over de specifieke klachten van je hond en wanneer deze ontstaan zijn. Ook zullen ze in de praktijk een lichamelijke check doen bij je hond.

Hierna wordt doorgaans een monster van de ontlasting genomen. Dit wordt onder de microscoop bekeken, voor de aanwezigheid van (zweep)wormen.

De behandeling bestaat uit het toedienen van een wormenkuur. Hiernaast dient de leefomgeving van de hond erg goed schoongemaakt te worden, zodat de kans op herbesmetting geminimaliseerd wordt. Indien nodig kan de dierenarts adviseren de wormenkuur (enkele keren) te herhalen.

Zelfs met de juiste medicatie is een zweepwormeninfectie erg hardnekkig. Het zal daarom even duren, voordat de dierenarts kan concluderen dat je hond worm-vrij is. Hiervoor zal de arts elke keer de ontlasting van je hond opnieuw moeten bekijken.

Is de infectie erg groot en heeft de hond aanzienlijke darmschade opgelopen? Dan is in sommige gevallen een operatie nodig. Dit gebeurt echter zelden.

Besmetting met zweepwormen voorkomen

Omdat er tegenwoordig goede medicatie is om wormbesmetting in toom te houden, komen deze veel minder voor dan vroeger. Toch is het belangrijk om een aantal punten in de gaten te houden.

1. Op tijd ontwormen

Zorg er altijd voor dat je dier op tijd ontwormd is. Doorgaans wordt geadviseerd dit viermaal in het jaar, dus eens in de 3 maanden te doen. Op deze manier verwijder je eventuele parasieten in het lichaam en voorkom je verspreiding.

Schaf je ontwormingsmiddelen altijd aan bij een dierenarts of gespecialiseerde dierenwinkel. Concerns die niet specialistisch op diergezondheid gericht zijn, zoals tuincentra, budget-winkels, supermarkten of algemene drogisterijen, hebben niet de kennis in huis om veilige producten te creëren.

Helaas zijn er maar al te veel voorbeelden bekend van dieren die aan verkeerde anti-parasiet medicatie overlijden.

2. Hygiëne

Om de besmettingskans te verminderen, is het belangrijk dat de leefomgeving van je hond goed schoon gehouden worden. Maak kennels geregeld schoon met de hoge drukspuit en bleek of chloor. Verwijder het schoonmaakmiddel vervolgens goed en laat het geheel een halve dag luchten voordat je de hond weer in zijn verblijf laat.

3. Verspreiding voorkomen

Minimaliseer de kans dat een andere hond besmet raakt door jouw dier. Ruim daarom altijd ontlasting gelijk op en voorkom dat je hier zelf met je vingers aan zit.

Laat je hond hiernaast nooit van poep of een kadaver eten, hierdoor kunnen ze besmet raken. Hiernaast kunnen ze ook andere ziekten of vergiftigingen oplopen. Er kunnen bijvoorbeeld resten van medicatie in de poep zijn achtergebleven.