Hartwormen bij de hond

Laatste update: 28 juli 2019
hartwormen bij de hond

Hartwormen bij de hond: het doet de meeste hondeneigenaren gruwelen van ellende.

Deze aandoening heeft dan ook vaak een dodelijke afloop.

Wat is een hartwormen infectie eigenlijk?

En hoe voorkom je dat je hond dit oploopt?

In dit artikel vertellen we je alles over hartworm problemen bij de hond.

Lees ook: wormen bij de hond

Hartwormen bij de hond

Van alle worminfecties die je hond kan oplopen, zijn hartwormen de meest levensbedreigende. Dit komt, omdat ze het lichaam infecteren op twee van de belangrijkste plekken: het hart en de longen.

Door de infiltratie van de wormen in het weefsel zal het hart minder goed kunnen werken en uiteindelijk kapot gaan. Maar wat veroorzaakt zo’n hartworm infectie nu eigenlijk?

Het begint allemaal met de larven van de hartworm, die in besmette muskieten aanwezig zijn. Deze besmette muggen zijn vooral in de warmere, zuidelijke Europese landen te vinden, zoals Spanje, Portugal, Italië of het zuidelijke deel van Frankrijk.

Ook in Amerika komt de besmetting veel voor.

Prikt deze mug een hond, dan laat hij larven van de hartworm achter in de bloedsomloop. Na een maand of 3 zijn de larven genesteld in de aderen van het hart en de longen, waar ze vervolgens in 7 maanden uitgroeien tot volwassen wormen.

Deze wormen worden zo’n 15 à 30 cm lang en zijn extreem dun: zo’n 1mm breed. De volwassen wormen kunnen wel 5 tot 7 jaar oud worden.

Nu ze volwassen zijn, gaan de wormen zelf larven produceren. Ook deze larven kunnen wel een paar jaar in leven blijven in de aderen!

Prikt een gezonde muskiet een besmette hond? Dan zuigt hij de larven mee op en na een korte incubatie periode verspreid de besmetting zich verder.

Lees ook: Hartproblemen bij honden herkennen

Hartwormen bij de hond: Symptomen

Het vervelende aan een hartwormen infectie is, dat je pas een aantal jaren na besmetting symptomen gaat zien. Bovendien zijn deze in het begin vaag en moeilijk te specificeren.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, duurt het namelijk een aantal maanden voordat de hond succesvol besmet is. Hiernaast verloopt het vernietigende proces langzaam. Pas na een aantal jaren (zo’n 3 tot 5) is een infectie erg genoeg om duidelijke symptomen waar te nemen.

Na succesvolle infiltratie in het weefsel, zullen de aderwanden gaan ontsteken en opzwellen. Hierdoor moet het hart harder pompen om het bloed rond te krijgen. Vervolgens krijgt de hond last van de volgende symptomen:

Beginnende infectie

  • Benauwdheid
  • Gewichtsverlies
  • Herhaaldelijk hoesten
  • Uitdroging
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verminderde eetlust
  • Vermoeidheid na inspanning

Gevorderde infectie

  • Chronische hoest
  • Opzwellen van de buik door vocht (ascites)
  • Totale instorting, met bewusteloosheid
  • Totale lethargie en lusteloosheid, vaak na inspanning
  • Zwelling in de kop, voor- en achter poten

Hartwormen bij de hond behandelen

Bij een hartworm infectie is behandeling noodzakelijk. De infectie zal namelijk nooit vanzelf overgaan.

Helaas kent de kuur veel risico. De hond moet zoveel mogelijk rusten en nauwgezet geobserveerd worden. Wanneer de volwassen wormen en hun larven sterven, kan dit namelijk tot shock of totale afsluiting van belangrijke aders (embolie) leiden.

Dit komt, omdat de medicatie een sterk gif is tegen de wormen. Wanneer de wormen doodgaan, vallen ze uit elkaar. Deze stukjes kunnen de aderen blokkeren, waardoor er geen bloed meer rondgepompt kan worden en de hond sterft.

De hoogste kans op fataliteit bestaat, wanneer de hond teveel activiteit krijgt tijdens de behandeling. Er moet namelijk meer bloed rondgepompt worden dan bij een lichaam in rust. Hierdoor ontstaan sneller blokkades of vormen reeds ontstane blokkades een groter probleem.

Helaas kan de ontstane schade in het weefsel niet meer ongedaan gemaakt worden. Daarom zal een hond na een hartworm infectie nooit meer de oude zijn, zelfs niet na een succesvolle behandeling.

Hartwormen bij de hond voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen, is een hartworm infectie ontzettend gevaarlijk. Hiernaast is het relatief eenvoudig opgelopen: één beet van een geïnfecteerde mug is voldoende.

Gelukkig is het voorkomen van een hartworm infectie gemakkelijk. Allereerst moet de hond bij de dierenarts getest worden op een reeds aanwezige worminfectie.

Is je hond schoon verklaard, en hoeft hij niet behandeld te worden voor infectie? Dan kun je maandelijks een pipetje of pil geven die specifiek tegen worminfecties beschermt. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of dierspeciaalzaak.

Je kunt ervoor kiezen het preventiemiddel niet het hele jaar rond te geven. Alleen een maand vóór de start van het muggenseizoen tot een maand na afloop. Of natuurlijk, wanneer je met je hond één van de warme landen bezoekt waar de kans op besmetting het hoogst is.

Echter, er bestaat altijd kans op besmetting. Hiernaast loopt je hond altijd risico, ook als hij al eerder besmet is geweest!

Laat je voor een feilloze preventie adviseren door een dierenarts.