Haakwormen bij hond

Haakwormen bij de hond

Haakwormen bij de hond kunnen een aanzienlijk risico voor de gezondheid betekenen.

Hoe herken je een haakwormeninfectie?

Is er behandeling mogelijk?

En hoe voorkom je dat je hond besmet wordt?

Lees hier alles over haakwormen bij de hond.

Oorzaak van haakwormen bij de hond

Haakwormen bij de hond wordt veroorzaakt door de parasieten Ancylostoma canicum of Uncinaria stenocephala. Deze wormpjes zijn maar 3 millimeter lang, maar kunnen aanzienlijke schade aanrichten in het darmkanaal.

De haakworm haakt zich namelijk met zijn mond vast aan de darmwand. Hier neemt hij herhaaldelijk hapjes van, wat de bloedvaten en het weefsel beschadigt.

Je hond kan op verschillende manieren besmet raken met deze parasiet. Meestal bevinden de eitjes zich in de omgeving, wanneer er een ander dier besmet is geraakt. Dit kan een hond zijn, maar ook wilde dieren zoals vossen.

Het besmette dier verspreidt de eitjes van de worm door zijn ontlasting. De drollen maken contact met de grond, zodat de eitjes deze kunnen besmetten.

Komt je hond in contact met besmette grond? Of een kadaver van een geïnfecteerd dier? Dan loopt hij risico de parasiet op te lopen.

Dit kan door besmet materiaal in te slikken, maar ook puur door huidcontact. De eitjes zijn zo klein, dat ze zelfs door snuffelen opgepikt kunnen worden.

Hiernaast kunnen pupjes geïnfecteerd raken wanneer ze nog in de baarmoeder van hun moeder leven. Ook na de geboorte kunnen ze besmet worden, via de melk van de moeder.

Lees ook: Spoelwormen bij honden

Symptomen van een besmetting met haakwormen

De hapjes die de haakworm uit de darmwand neemt, geeft hen voeding door de kleine bloedvaatjes in het weefsel. Maar je hond heeft deze bloedvaten natuurlijk nodig, voor zijn eigen bloedtoevoer!

Wanneer de populatie haakwormen zich succesvol vestigt en voortplant, kan dit dus een behoorlijke druk leggen op het systeem van je hond.

Om deze reden zien we vaak klachten die te maken hebben met een tekort aan bloed(toevoer) in het lichaam, zoals:

  • Bloedarmoede
  • Bleke slijmvliezen
  • Flauwtes
  • Algehele zwakte
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Bloederige of zwarte ontlasting
  • Diarree
  • Constipatie
  • Hoesten
  • Verstoorde groei
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Apathie (emotieloosheid)

De vele minieme wondjes die de worm veroorzaakt voor een fikse ontsteking in de darm zorgen. Dit kan op den duur levensgevaarlijk zijn voor je hond, vooral bij pupjes.

Ook kunnen de wormen van de darm naar de longen migreren. Hierdoor zal je hond gaan hoesten en problemen met zijn luchtwegen krijgen.

Genoeg reden tot zorg dus. En hoe zit dat bij de baasjes van de hond?

Lees ook: Zweepwormen bij honden

Zijn haakwormen gevaarlijk voor mensen?

Helaas kunnen haakwormen bij de hond overlopen naar de mens. De volwassen wormen lopen niet over, maar de larven kunnen zich door onze mensenhuid een weg naar binnen dringen.

Dit veroorzaakt jeuk en irritatie op de huid. Vervolgens migreren de wormpjes naar onze organen, waar ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Zo kunnen ze zelfs in je oog belanden.

Getverderrie!

Gelukkig kunnen we een infectie voorkomen door goed onze handen te blijven reinigen, ook onder de nagels. Hiernaast wordt afgeraden om op vochtige, warme grond te liggen. Dit is namelijk een perfecte voedingsbodem voor de haakworm.

Behandelen van een haakworminfectie

Om haakwormen bij de hond te diagnosticeren, heeft de dierenarts een ontlastingsmonster nodig. Deze wordt onder de microscoop bekeken, omdat je de wormen niet met het blote oog kunt waarnemen.

Wanneer je hond gediagnosticeerd wordt met haakwormen, is er een behandeling nodig. Normaliter schrijft de dierenarts hierbij medicatie om te ontwormen voor. Dit wordt gegeven in de vorm van een pil.

De medicatie doodt de volwassen wormen die in het lichaam aanwezig zijn. Daarom is het vaak nodig om de behandeling na twee tot vier weken te herhalen. Op deze manier zijn alle eitjes en larven worden uitgegroeid tot volwassen wormen.

De tweede kuur ruimt ook hen uit de weg.

Heeft je hond ernstige bloedarmoede opgelopen, door de schade die de wormen in de darm hebben aangericht? Dan wordt soms ook een bloedtransfusie gegeven.

Voorkomen van een haakwormbesmetting

Ontwormen bij een gediagnosticeerde besmetting is dus belangrijk om je hond gezond te maken. Maar de belangrijkste manier om een heersende besmetting te genezen, is beschermen!

Hoe doe je dit?

Preventief ontwormen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ben je op de hoogte van een besmetting in de buurt? Of zijn bijvoorbeeld de speelkameraadjes van je hond besmet (geweest)? Dan raden wij aan je hond preventief een wormenkuur te geven.

Ga eventueel eerst te rade bij de dierenarts.

Periodiek ontwormen

Ontworm-middelen helpen een ernstige besmetting te voorkomen en verspreiding in te dammen. Daarom is het belangrijk je hond elke 3 maanden stipt een wormenkuur te geven. Op deze manier krijg een woekerende infectie minder kans.

Ook drachtige teefjes en jonge pups moeten correct ontwormd worden. Vraag hiervoor advies bij de dierenarts.

Geef je hond alleen ontworm-middelen die je bij de dierenarts of dierspeciaalzaak verkregen hebt. Er zijn namelijk allerhande producten op de markt tegen parasieten, wat ontzettend veel risico met zich meebrengt. Een niet-diergerelateerde keten heeft te weining kennis en middelen om een goed en veilig product te ontwikkelen.

Helaas zijn er meer dan genoeg voorbeelden van huisdieren die door deze producten ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood vonden.

Hygiëne

Om het risico op haakwormen te verlagen is een goede hygiëne essentieel. Houd je dier en zijn bezittingen goed schoon. Was zijn bakken af, doe zijn kussen eens in de kookwas.

Hiernaast is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden met wandelen. Laat hem niet aan dode dieren snuffelen en geen poep eten.

Ruim ook de poep van je hond gelijk op, om de verspreiding van eventuele wormbesmettingen te voorkomen. Soms merk je niet dat je dier geïnfecteerd is, maar is de worm wel degelijk aanwezig!

Heeft je hond toch een infectie opgelopen? Maak dan al zijn bezittingen en zijn verblijfplekken goed schoon. Kennels kunnen met de hogedrukspuit gereinigd worden en hierna geschrobd met bleek of chloor. Spoel alles vervolgens goed weg.

Laat het geheel een halve dag luchten voordat je de hond weer toegang geeft, dit voorkomt irritatie van de luchtwegen door het heftige schoonmaakmiddel.