oormijt bij honden

Oormijt bij honden behandelen en bestrijden

Oormijt bij honden is een vervelende aandoening.

Het komt relatief vaak voor en is erg besmettelijk.

Hoe komt je hond aan oormijt?

En is dit jeukende beestje gemakkelijk te bestrijden?

Lees hier alles over de symptomen, behandeling en het voorkomen van oormijt bij je hond.

Wat is oormijt bij honden

Oormijt bij honden is een parasitaire infectie die vrij vaak voorkomt. Deze infectie wordt veroorzaakt door de Otodectus cynotis parasiet, die zich in het externe oorkanaal en de haren rond het oor verschanst.

De mijt wordt vaak van dier op dier doorgegeven. Zowel honden als katten, konijnen, cavia’s, hamsters en ratten kunnen er last van hebben. Je hond kan het dus oplopen door sociaal contact met een ander dier of een besmette huisgenoot.

Deze parasiet lijkt een beetje op een spinnetje. Hij boort gangetjes in de huid van de gehoorgang en voedt zich met het weefsel in het oor (dode huidschilfers), oorsmeer en weefselvocht.

In en rondom het oor worden eitjes gelegd, die na uitkomst voor een nog heftigere infectie zorgen.

Oormijt klinkt dus hartstikke vervelend, maar hoe weet je nu of je viervoeter dit opgelopen heeft?

Lees ook: oorontsteking en oorpijn bij de hond

Oormijt bij honden: Symptomen

Elke hond krabt wel eens aan zijn oren. Maar wanneer dit de hele dag doorgaat of het oor er vies uitziet, is er misschien iets anders aan de hand dan een gewone kriebel.

Oormijt bij honden kan aan de volgende symptomen herkend worden:

  • Korstjes in de nek, op de rug en bij de staartaanzet
  • Krabben aan de oren, nek en kop
  • Roodbruine of zwarte korstjes in de oorschelpen en gehoorgang
  • Schudden met de kop
  • Stank uit het oor

Sommige honden schudden hun kop zo hard heen en weer, dat er een bloedvat in het oor kapot gaat. Hierdoor ontstaat een bloeduitstorting, oftewel hematoom. De oorpunt stroomt vol met bloed, waardoor een bolling of “zakje” aan het oor verschijnt.

Hoe komt je hond van die vervelende oormijt af?

Lees ook: Oren van hond schoonmaken

Oormijt bij honden behandelen

Het is van belang dat oormijt bij honden zo snel mogelijk behandeld wordt. Niet alleen is het ontzettend besmettelijk, ook kan de hond zijn gehoor beschadigen door het harde krabben.

Hiernaast kan de mijt zich uitbreiden, met kale plekken en jeuk over het hele lichaam als gevolg.

Daarom zal de dierenarts eerst een dermatologisch onderzoek uitvoeren voordat hij de behandeling begint. Huidklachten kunnen namelijk door meer factoren veroorzaakt worden dan alleen mijt.

Om oormijt succesvol uit te roeien, moeten alle huisdieren behandeld worden. Hiernaast moet het huis goed schoongemaakt worden. Gelukkig leven mijten niet erg lang wanneer ze zich niet op een dierenlijf bevinden.

Allereerst moeten de hondenoren schoongemaakt worden met een speciaal middeltje. Dit ontsmet en is speciaal gemaakt voor het hondenoor. Ook kan je hiervoor gekookt, afgekoeld lauw water gebruiken.

Maak alleen het externe deel van het oor schoon, ga nóóit te diep de gehoorgang in en gebruik geen plukken watten hiervoor! Deze kunnen het oor irriteren.

Daarnaast moet je hond zo’n 7 tot 10 dagen behandeld worden met een parasiticide, een middeltje dat parasieten doodt. Dit kan aangebracht worden als oordruppels en is bij de dierenarts verkrijgbaar.

Na twee weken dient deze behandeling herhaald te worden, zodat de infectie voorgoed uitgeroeid is. Na 4 weken voert de dierenarts doorgaans een afrondende controle uit.

Oormijt bij honden voorkomen

Oormijt is enorm vervelend voor je dier, helemaal als hij bijvoorbeeld allergisch blijkt voor mijten. In dat geval verschijnen nog hevigere klachten dan normaal. Hiernaast is het schoonmaken van het huis, alle spullen en het behandelen van alle aanwezige huisdieren een behoorlijke klus.

Daarom zul je begrijpen, dat een oormijt infectie beter voorkomen dan genezen kan worden.

Ten eerste, is dit mogelijk om met anti vlooien– en tekendruppels te bereiken. Wanneer de hond hier netjes elke maand tegen beschermt wordt, is de kans op oormijt heel klein. Dit middel pakt namelijk ook deze parasieten aan.

Ten tweede, is het goed om de oren van je hond te allen tijde schoon te houden. Vuil kan zich ophopen, gaan broeien en voor wondjes zorgen, waardoor de hond sneller infecties oploopt.