De oren van je hond schoonmaken

Laatste update: 3 juli 2019
oren hond schoonmaken

De oren van je hond schoonmaken is erg belangrijk.

Om je dier gezond te houden moet je controleren op vuil, wondjes of infecties.

Maar niet elke hond vindt het fijn, dat gewriemel in zijn oor.

Waarom is reiniging van het oor zo belangrijk? En hoe komen jullie hier zonder kleerscheuren doorheen?

In dit artikel geven we alle Do’s en Don’t bij het schoonmaken van de oren.

Waarom de oren van je hond schoonmaken?

De oren van je hond schoonmaken kan een lastig werkje zijn. Niet elke hond ondergaat dit zonder verzet. Toch is het belangrijk dat de oren geregeld gecontroleerd en gereinigd worden.

Oorontsteking is namelijk één van de meest geziene klachten bij een dierenartsbezoek. Oorontsteking ontstaat wanneer vuil of vocht zich ophoopt op de tere huid van het oor. Op deze manier wordt een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels gecreëerd.

Wanneer de huid week wordt of kapot gaat, kunnen kwaadwillende micro-organismen hierin binnendringen. Ze zorgen voor schade in het weefsel, wat een reactie van het immuunsysteem op gang zet.

Maar het immuunsysteem kan niet alle boosdoeners zelf verwijderen. Soms zijn deze gewoonweg te sterk, te slim of te veel aanwezig. Het oor kan hierdoor ernstig of chronisch geïnfecteerd raken. Als het lichaam niet geholpen wordt, kan dit blijvende schade aanrichten.

Ook kan het zijn, dat er haren de gehoorgang in groeien die voor irritatie zorgen. Deze haren dienen weg getrimd te worden, voordat ze de gehoorgang kapot maken en voor open wondjes en ontstekingen zorgen.

Lees ook: Oorontsteking en oorpijn bij hond

Hoe maak je de oren van je hond schoon?

Maar het schoonmaken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel honden vinden het maar niks wanneer de eigenaar aan het oor zit. Het is natuurlijk ook een vreemd, onprettig gevoel.

Maar de eigenaar is natuurlijk verantwoordelijk voor de gezondheid van de hond. Deze kun je niet garanderen wanneer je hem niet over het hele lijf kunt verzorgen of behandelen.

Daarom is het belangrijk dat je de hond vanaf pup leert dat hij overal aangeraakt wordt. Oren, ogen, bek, pootjes, staart, liezen. Overal moet het baasje bij kunnen komen.

Daarom bestaat het schoonmaken van de oren uit twee onderdelen: aanraken en schoonmaken.

1. Oren van je hond aanraken

Begin bij het aanraken van de oren altijd met de houding alsof dit ‘per ongeluk’ gebeurt. Leg er geen nadruk op, maar neem ze een paar keer mee tijdens het knuffelen of stoeien. Besteed geen aandacht aan de reactie die erop volgt, er is toch immers niets aan de hand?

Zowel bij pupjes als volwassen honden is het van belang dat ze eerst aan hun nieuwe woonplek kunnen wennen, voordat je dit soort aanrakingen introduceert. Anders kan de ongewenste aandacht aan hun lijf net wat teveel worden.

Wanneer je hond wat meer gewend is, aan zijn nieuwe omgeving en jouw aanraking, kun je het aanraken van de oren gaan oppakken. Beloon voor ontspanning en beloon direct.

2. Oren van je hond schoonmaken

Wanneer je hond de aanraking verdraagt, kun je dit uitbreiden naar het optillen van de oorflap. Dit is bij hangende oren natuurlijk essentieel tijdens het schoonmaken. Vervolgens kun je de binnenkant van het oor gaan aanraken, begin met korte, rustige aanrakingen.

Het is hierbij belangrijk dat jouw gezicht uit de buurt blijft van de hondenkop. Sommigen kunnen van schrik uithalen!

Bij voldoende rust kun je beginnen met het schoonmaken. Let hierbij op dat je in de buitenste oorschelp blijft en nooit de gehooringang in gaat. Verwijder vuil en oorsmeer en controleer de huid op beschadigingen.

Waarmee de oren van je hond schoonmaken?

Nu je in de oren van je hond toegelaten wordt, kan het schoonmaken beginnen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits je het met de juiste instrumenten doet.

De oren kunnen gereinigd worden met wattenschijfjes en afgekoeld, gekookt water. Door het koken wordt het water steriel, zodat het infectierisico verminderd wordt. Een wattenschijfje is voldoende ruw om vuil te verwijderen, maar beschadigt de huid niet.

Gebruik voor het schoonmaken nooit wattenstaafjes of wees hier zeer voorzichtig mee. Je loopt namelijk kans te ver in de gehoorgang te belanden, waar het blijvende schade aan kan richten.

Neem de oren na reiniging rustig af met een schoon, droog doekje. Wanneer er vocht achterblijft, stijgt de kans op infecties.

Reinigingsmiddel

Naast lauw, gekookt water zijn er verschillende reinigingsproducten op de markt. Belangrijk is dat deze de huid niet uitdrogen, plakken of een laagje op de huid achterlaten. Wanneer de huid schoon is en kan ademen, is de kans op infecties het kleinst.

Zit het vuil erg vast? Week het plekje een paar minuten met een watje doordrenkt in reinigingsmiddel of het afgekoelde water.

Hoe vaak de oren van je hond schoonmaken?

De oren van je hond schoonmaken dient eens per week te gebeuren. Niet elke hond heeft iedere week viezigheid in de oren, maar een controle is onmisbaar.

Vooral honden met hangende oren en veel beharing hebben de controle hard nodig. Ingroeiende haren en vocht kunnen snel tot irritatie leiden.

Hiernaast is oorsmeer verwijderen belangrijk, maar het heeft ook een functie. Oorsmeer beschermt de huid van het oor en de gehoorgang tegen vocht en beschadigingen. Verwijder daarom alleen overtollig oorsmeer en blijf weg van de gehoorgang.