Lintwormen bij de hond

Laatste update: 28 juli 2019
hond rolt in de modder

Lintwormen bij de hond worden veroorzaakt door vlooien. Daarom is een goede hygiëne en bescherming belangrijk. Deze worm kan namelijk flink wat jaren in het hondenlichaam meereizen.

Hoe loopt je hond een lintwormbesmetting op?

Hoe kun je de lintworm bestrijden?

En hoe voorkom je zo’n infectie?

Lees hier alles over lintwormbesmetting bij honden.

Oorzaken van een lintwormbesmetting

De lintworm is een parasiet die niet zo heel vaak meer voorkomt bij onze Nederlandse honden. Het zijn lange, dunne wormen die zich met haken aan de darmwand vastzetten. Ze zien er nogal smerig uit en de meeste baasjes hebben hier dus een gezonde weerzin tegen.

De besmetting kan veroorzaakt worden door verschillende type wormen.

De meest voorkomende lintworm bij de hond en kat is Dipylidium Caninum. Deze kan ook op mensen overgebracht worden. Doorgaans wordt de worm zo’n 20 à 80 cm lang en besmet de gastheer via vlooien.

De vlo is een tussengastheer van de lintworm, en draagt de eitjes van de parasiet met zich mee. De hond slikt deze vervolgens in, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen van zijn vacht. Hierdoor kan de lintworm zich in de dunne darm  nestelen.

De lintworm bestaat gedeeltelijk uit rechthoekige segmentjes, die eieren bevatten. Deze segmentjes worden proglottiden genoemd en laten geregeld los van de worm. Zo worden de eitjes uitgescheiden via de ontlasting en besmet de hond zijn omgeving.

We zien echter ook besmetting door de wormen Taenia ovisTaenia hydatigenaTaenia pisiformisTaenia multiceps, Taenia serialis en de Echinococcus granulosis.

Lees ook: Verschillende wormen bij honden herkennen en bestrijden

Symptomen van lintwormen bij de hond

lintwormen bij honden

Een lintwormbesmetting is eigenlijk een beetje vreemd. De hond kan een enorme parasiet in zijn darmen hebben, en dat jarenlang. Toch zul je bij de meeste besmettingen niet veel symptomen of signalen zien.

De afgebroken deeltjes van de lintworm werken zich echter een weg naar buiten, via de anus. Vaak veroorzaakt dit erge jeuk bij je hond. En aan hun poepertje krabben, doen honden niet zo één-twee-drie.

Daarom zie je ze vaak met hun achterste over de grond schuiven (sleetje rijden) om gehoor te geven aan de nare jeuk. Ook kunnen ze gaan bijten of likken bij de anus.

Hiernaast zie je de uitgescheiden segmentjes vaak terug in de ontlasting. Dit ziet er een beetje uit als rijstkorrels.

Ook zie je de segmentjes vaak rond de anus in de vacht hangen of in de mand van je hond liggen.

Verspreid de lintworminfectie zich naar de maag, dan kan je hond gaan overgeven. Vaak zie je de witte segmentjes hierbij terug in het braaksel. Deze migratie komt echter niet vaak voor.

Is de worm ontzettend groot geworden? Dan kan hij veel voedingstoffen van je hond stelen. Hierdoor kan je hond vermageren en een slechtere lichaamsconditie krijgen.

Lees ook: Spoelwormen en zweepwormen bij honden

Zijn deze lintwormen besmettelijk voor mensen?

De lintworm die zich in je hond bevindt kan zich wel eens verspreiden naar de mens. Doorgaans komt dit voor omdat een mens ook een besmette vlo inslikt. Dit komt echter vaker bij kinderen voor dan bij volwassenen.

Was dus altijd goed de handen na het buitenspelen of het aaien van een onbekende of niet ontwormde, ontvlooide hond om besmetting te voorkomen.

Behandeling van lintworminfecties

De dierenarts zal eerst je hond en zijn ontlasting goed onderzoeken, voordat de juiste diagnose gesteld kan worden. Hierbij kijken ze naar de lintworm-segmentjes aan de achterhand van je hond en in de ontlasting.

De segmentjes worden echter niet altijd uitgescheiden in de poep, dus soms moet er een aantal keer een ontlastingsmonster genomen worden.

Zijn ze aanwezig, dan zijn de eitjes en segmentjes echter onder de microscoop goed te herkennen.

Vervolgens kan de dierenarts ervoor kiezen om je hond een ontwormmiddel te geven, door een prik of tablet. Bij een besmetting met Echinococcus moet ook de achterhand van de hond gewassen worden. Vaag hiernaar bij de dierenarts.

Voorkomen van lintwormen

Het voorkomen van een lintwormbesmetting is dus erg belangrijk. Hiervoor zijn vier punten van belang.

1. Bescherming tegen vlooien

Omdat lintwormen vaak overgebracht worden via besmette vlooien, is het belangrijk om je hond goed te beschermen tegen deze parasiet. Er wordt geadviseerd je hond eenmaal in de vier weken te behandelen met een antivlooien middel. Dit kan door druppels, tabletten of een antivlooien-halsband.

2. Hygiëne

Een ander onmisbaar punt in de bescherming tegen ongewenste gasten is algehele hygiëne. Houd de omgeving van je hond schoon en laat je viervoeter niet in aanraking komen met honden die een vlooien- of wormenbesmetting hebben.

Maak hiernaast het verblijf regelmatig goed schoon en stop spullen en speeltjes in de was. Kennels kun je reinigen met de hoge drukspuit en chloor of bleek. Spoel het schoonmaakmiddel goed weg en laat de ruimte een halve dag luchten voordat je de hond weer zijn verblijf binnen laat. Bleek en chloor kan de ogen, slijmvliezen en luchtwegen irriteren.

3. Verspreiding

Ruim altijd de ontlasting van je hond op en zorg ervoor dat je deze niet met je blote handen aanraakt. Zo kunnen andere honden (en jijzelf) beschermd worden tegen verspreiding van de worm.

Laat hiernaast nooit je hond van kadavers of ontlasting van andere dieren eten. Door te eten en zelfs te snuffelen (bij lichte aanraking) kan je viervoeter besmet raken. Hiernaast weet je niet of een dier medicatie toegediend heeft gekregen, dit kan (gedeeltelijk) achterblijven in de poep.

4. Rauw vlees

Voer je rauw vlees? Kook dit dan eerst voordat je het aan je hond voert. Ook invriezen bij minimaal -20 °C voor minimaal 3 dagen zal de parasiet kunnen vernietigen.