Kennelhoest bij de hond behandelen en voorkomen

Laatste update: 3 juli 2019
hond met kennelhoest

Kennelhoest behandelen is onmisbaar om verspreiding te voorkomen. En verspreiden, dat doet het zeer gemakkelijk.

Deze infectie van de voorste luchtwegen kan bij honden van alle rassen en leeftijden voorkomen. En heeft de één het, dan kucht de ander binnen korte tijd ook.

Daarom is het belangrijk om deze infectie snel te herkennen.

Hoe wordt kennelhoest eigenlijk behandeld? En wat kan je doen om besmetting te voorkomen?

In dit artikel vertellen we jullie alles over de hoestende hond.

Hond heeft kennelhoest

Kennelhoest behandelen en voorkomen is belangrijk, omdat dit een zeer besmettelijke infectie betreft. Een hoestende hond besmet zijn soortgenoten binnen korte tijd, via het opgehoeste slijm.

Bevinden zich veel honden op een klein oppervlak, zoals bij een dierenartspraktijk, hondenshow of pension/kennel? Dan kan de infectie snel om zich heen grijpen. Om deze reden heeft de infectie zijn specifieke naam gekregen.

Hiernaast hebben dierenarts-patiënten vaak een verlaagde weerstand, met verhoogd risico op besmetting als gevolg.

Toch pakt het doorgaans niet zo dramatisch uit als het klinkt.

Men kan de infectie vergelijken met een normale verkoudheid, die echter langer aanhoudt. Vrijwel elke gezonde hond zal hier na 10 tot 14 dagen van herstellen.

Kennelhoest bij puppy’s en senior honden

Maar het virus kan hardnekkig zijn, vooral bij een lage weerstand en zeer jonge of oude individuen. In dit geval kan het overgaan in bronchitis of een longontsteking, met al het risico van dien.

Kennelhoest kenmerkt zich door een infectie in de voorste luchtwegen (keel en luchtpijp). In veruit de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door het para influenza virus, adenovirus of de Bordetella bronchiseptica bacterie.

De bacterie kan op andere huisdieren overgebracht worden, soms zelfs op mensen! Het is dus ontzettend besmettelijk en het duurt een tijd voordat iedereen weer gezond is.

Daarom is het belangrijk om deze infectie te kunnen herkennen. Wat zien we aan een hond met kennelhoest?

Symptomen van hond met kennelhoest

De symptomen van kennelhoest kunnen sterk variëren. Vaak heeft dit directe verbintenis met de weerstand en gezondheid van de besmette hond.

Doorgaans worden de signalen van infectie binnen 2 tot 14 dagen na besmetting zichtbaar. De viervoeters zijn actief met een goede eetlust, maar zijn toch niet helemaal fit.

Bij gezonde honden, zien we doorgaans de volgende symptomen

  • Droge hoest, licht tot zeer sterk aanwezig
  • Ophoesten van wit slijm
  • Ontstoken oog
  • Kokhalzen of overgeven van het hoesten
  • Snotneus

Bij de volgende symptomen neemt de kennelhoest een ernstigere vorm aan

  • Koorts
  • Sterk verminderd energieniveau
  • Verminderd eten en drinken

Zoals eerder genoemd, behoren pups, senioren en honden met een lage weerstand tot een risicogroep. Bij de drie bovengenoemde symptomen dient dan ook een dierenarts bezocht te worden.

Omdat bij deze risicogroep de symptomen sterk op die van hondenziekte (ziekte van Carré) en hondengriep lijken, wordt de diagnose vaak bevestigt door middel van immunologisch onderzoek.

Hiernaast krijgt een hond een lagere weerstand bij stress. Ook tocht, kou, slechte ventilatie, (sigaretten)rook en een rauwe keel door veel blaffen kan de kans op infectie verhogen.

Soms kan de hoest klinken alsof er iets vastzit in de keel. Kan de hond wel gewoon wat eten doorslikken? Dan heeft hij vast iets anders onder de leden dan een blokkerend takje of botje.

Kennelhoest behandelen

Kennelhoest behandelen wordt meestal succesvol gedaan met goed uitzieken. Hierbij zijn voldoende slaap en warmte onmisbaar.

Om de geïrriteerde luchtwegen tot rust te brengen heeft je hond frisse lucht nodig. Zorg daarom voor een stof- en rookvrije omgeving.

Een frisse wandeling doet een dier goed, ook als de weerstand wat minder is. Houd het echter zeer kort en vermijd plekken waar andere dieren komen, met het oog op besmettingsgevaar.

Voelt je hond zich niet goed genoeg? Laat hem dan lekker liggen.

Maak hiernaast geen lange wandelingen en voorkom hoge inspanning om de luchtwegen te sparen. De hond heeft zijn energie nodig om te herstellen.

Heeft je hond koorts of stopt hij met eten of drinken? Bezoek dan een dierenarts

Regent het pijpenstelen of is het guur en koud? Laat dan je hond snel buiten zijn behoefte doen en keer terug naar de warmte binnen. Volgende keer beter!

Gebruik tijdens het wandelen geen tuig dat de luchtwegen in de weg kan zitten, zoals een halsband, slipketting, snuitje of anti-trekband. De hond kan het benauwd hebben en de luchtwegen moeten zo vrij mogelijk blijven om verdere irritatie te voorkomen.

Gebruik in plaats hiervan een harnas of borsttuig.

Geef je hond nooit mensenmedicatie! De dosering, concentratie van werkzame stoffen en werking kan zeer verschillend uitpakken en tot gevaarlijke situaties leiden

Wanneer de hoest langer dan 2 dagen aanhoudt, kun je de hond laten controleren bij de dierenarts. Vermeld bij het maken van de afspraak dat je kennelhoest vermoedt. Zo kan de praktijk maatregelen treffen om de besmetting van andere patiënten te voorkomen.

Vervolgens bekijkt de dierenarts het lichamelijk gestel van de hond. Hierna wordt bepaald of het nodig is om iets voor te schrijven.

Doorgaans is dit niet aan de orde. Kennelhoest behandelen met hoestprikkel dempende middelen of antibiotica ondersteunt de hond vaak niet op de juiste manier. Deze medicatie wordt alleen bij heftige infecties toegepast.

Vaccinatie tegen kennelhoest

Om fikse kennelhoest bij je hond te voorkomen, is een vaccinatie de belangrijkste beschermer. Deze vaccinatie is niet alleen belangrijk voor honden die naar een hondenschool of pension gaan. Ook op het eigen speelveld kan de infectiedruk hoog zijn.

Deze infectie heeft maar weinig nodig om zich te verspreiden!

De vaccinatie kan op twee manieren ontvangen worden. Via een prik en via een neusdruppel.

De prikvaccinatie geeft na 2 à 3 weken bescherming en moet jaarlijks herhaald worden. Doorgaans wordt deze gecombineerd met de enting tegen de ziekte van Weil (Leptospirose).

De neusdruppels werken binnen een midweek en zijn uitermate geschikt voor pupjes. Deze spray heeft meestal de voorkeur, omdat het gelijk op de plek van de infectie aanwezig is.

Raakt de hond na de vaccinatie besmet? Dan krijgt hij wel kennelhoest, maar wordt hij minder ziek. Het immuunsysteem is namelijk voorbereid op het virus of de bacterie.

Zo wordt de boosdoener snel aangepakt en uitgeschakeld.

Kennelhoest voorkomen

Kennelhoest behandelen is niet nodig, wanneer je hond dit niet oploopt. Deze infectie kan erg lang duren en je hond kan er goed ziek van zijn. Gelukkig brengt het alleen in speciale gevallen veel risico met zich mee.

Toch is het fijn om je huishouden zo’n epidemie te besparen. Vooral wanneer er huisgenoten met een lage(re) weerstand aanwezig zijn!

Daarom geeft Gelukkige Honden je 5 adviezen om kennelhoest te voorkomen.

1. Vermijd alle contact met besmette dieren

2. Houd je kleren en hondenspullen goed schoon

3. Laat je dier op tijd vaccineren

4. Houd de weerstand van je dier op peil door voldoende beweging, goede voeding en een gezonde omgeving

5. Informeer diereneigenaren om je heen wanneer je dier toch ziek is geworden

Beterschap!