Vergiftiging bij honden

Laatste update: 2 juli 2019
vergiftiging bij honden

Heb jij wel eens een vergiftiging bij honden meegemaakt?

Bij vergiftiging van je hond moet je vaak snel in actie komen.

Gelukkig lopen niet alle vergiftigingen verkeerd af.

Toch is voorzichtigheid geboden: honden kunnen vergiftigd worden door dingen die voor ons heel veilig zijn!

Welke vergiftigingen komen eigenlijk voor bij honden?

Wat moet je doen, wanneer je een vergiftiging bij je hond vermoedt?

En welke maatregelen kun je het beste nemen om vergiftiging te voorkomen?

In dit artikel vertellen we je alles over vergiftiging bij honden.

Welke stoffen zijn giftig voor honden?

Je kunt het zo gek niet bedenken, of een hond heeft het wel eens naar binnen gewerkt.

Naast het feit dat veel on-eetbare objecten of stoffen voor verstopping en irritatie in het hondenlichaam kunnen zorgen, kan de samenstelling je hond ook vergiftigen.

Bij vergiftiging hoef je niet alleen te denken aan boosdoeners zoals bijtende stoffen, giftige planten of bijvoorbeeld kussenvulling.

Ook producten die voor mensen (of andere diersoorten) ongevaarlijk zijn, kunnen de bron van de vergiftiging blijken.

Vergiftiging kan optreden wanneer een hond de schadelijke stof binnenkrijgt. Dit kan gebeuren door directe inname (opeten), maar ook door inhalatie of door direct huidcontact.

Welke stoffen zijn nu giftig voor je hond?

Irriterende stoffen

In principe is het vrij eenvoudig deze vraag te beantwoorden. De meeste stoffen waar de mens niet tegen kan, zijn namelijk ook niet goed voor je hond. Denk aan irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddel of wasbenzine, maar ook aan insecten- of ongedierte bestrijders.

Medicatie (mensen)

Hiernaast is alle medicatie voor mensen, van ‘onschuldig’ hoestsiroop tot hartmedicatie, levensgevaarlijk voor dieren. Dit heeft niet alleen met de werkzame stoffen in het medicijn te maken, maar ook met de samenstelling.

Bewaar deze dus op een veilige, afgesloten plaats en dien ze nooit toe aan je huisdieren.

Medicatie (dieren)

Medicatie voor dieren wordt altijd per individu voorgeschreven. Overschrijd daarom nooit de voorgeschreven dosis. Ook bepaalde anti vlooien- en tekenmiddelen brengen risico’s met zich mee.

Haal altijd je product bij een dierenarts of gerenommeerde dierenwinkel, en laat je adviseren over de toepassing bij je individuele huisdieren. Koop deze middelen nooit bij ongerelateerde ketens of winkels.

Deze concerns hebben te weinig expertise op het gebied van diergezondheid om veilige producten op de markt te brengen. Helaas zijn al teveel onnodige sterfgevallen bekend, door toedoen van deze middelen.

Vertrouw je het gedrag van je dier niet, na het toedienen van een voorgeschreven medicijn? Ga dan zo snel mogelijk terug naar de dierenarts. Mogelijk heeft je hond een allergische reactie op een bestanddeel van het medicijn.

Een allergische reactie kan ook voor ‘vergiftiging’ van je hond zorgen.

Planten en kruiden

Wat zien ze er mooi uit in de huiskamer of tuin! Maar pas op: veel tuin- of kamerplanten zijn giftig voor huisdieren. Volwassen mensen zullen nooit op een blad gaan zitten kauwen, toch?

Maar heeft je hond die alarmbel ook? Denk aan een Kamperfoelie aan de schutting, je bloeiende Rodondendron of opfleurend Vingerhoedskruid.

Deze tuin-flora kan allemaal voor vergiftiging zorgen bij je hond. En wist je, dat ook de kerstboom giftig is?

Dagelijkse mensenkost

Als je erbij nadenkt, komt bovenstaande best logisch over. Wij vinden het ook geen goed idee om een fles bleekmiddel leeg te drinken, of nachtschade in de salade te doen.

Er zijn echter producten die wij mensen (soms) dagelijks gebruiken, maar levensgevaarlijk zijn voor de hond.

giftige voedingsmiddelen honden

Een paar voorbeelden:

  • Alcohol
  • Chocolade
  • Cafeïne (bijvoorbeeld in koffie of energie drankjes)
  • Fruit, zoals druiven, citrusvruchten en de pitten. Ook rozijnen zijn gevaarlijk
  • Hasj (cannabis)
  • Noten, zoals macadamianoten
  • Sigaretten (tabak)
  • Xylitol, bijvoorbeeld uit kauwgum
  • Uien en knoflook
  • Avocado’s

Lees ook: Chocoladevergiftiging bij honden

Symptomen van vergiftiging bij honden

Hoe kun je vergiftiging bij honden herkennen?

Verandering in gedrag kan oneindig veel oorzaken hebben. Wanneer je hond niet wil eten of lusteloos is, ga je er niet meteen van uit dat hij vergiftigd is.

Vaak geven de symptomen individueel niet onomstotelijk vergiftiging aan, maar kunnen gecombineerd wel tot deze conclusie leiden. Weet je zeker dat je hond iets giftigs heeft binnengekregen?

Dan maken de symptomen vaak het onderscheid tussen benodigde controle of levensbelangrijke spoed.

We maken bij vergiftiging onderscheid tussen lichte, middelmatige en zware symptomen.

Lichte vergiftiging-symptomen

Bij lichte vergiftigingssymptomen is je hond niet direct in levensgevaar. Toch is het wijs hem na te laten kijken door een dierenarts: misschien zijn jullie er vroeg bij of kan het lichaam de vergiftiging zelf niet onschadelijk maken.

  • Braken, eenmalig
  • Diarree, eenmalig
  • Drinken, veel maar eenmalig
  • Lusteloosheid
  • Misselijkheid, soms gepaard met kwijlen en hijgen
  • Prikkelbaarheid

Middelmatige vergiftiging-symptomen

Bij middelmatige symptomen zal de twijfel om een dierenarts te bezoeken iets minder zijn: er is overduidelijk iets niet goed met je hond.

Bij deze symptomen heb je niet direct spoed, maar moet je hond wel binnen een paar uur gecontroleerd en behandeld worden.

  • Braken, herhaaldelijk
  • Diarree, herhaaldelijk
  • Drinken, veel en herhaaldelijk, of juist helemaal niet
  • Ontsteking van de huid
  • Sloomheid, acuut

Twijfel je of je hond aan vergiftiging lijdt? Laat hem nakijken door een dierenarts: better safe than sorry!

Zware vergiftiging-symptomen

Bij vertoning van de zware of heftige symptomen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dierenarts raadpleegt. Kun je zelf niet snel je hond naar de dierenarts brengen?

Bel de dierenambulance, daar gaan spoedgevallen altijd voor!

  • Benauwdheid, acuut
  • Braken, met bloed
  • Bewustzijnsverlies
  • Coördinatiestoornis
  • Diarree, met bloed
  • Epileptische aanval
  • Geelzucht, gele slijmvliezen en oogwit
  • Loos braken, herhaaldelijk
  • Spierkrampen

Vergiftiging bij je hond behandelen

vergiftigde hond wordt behandeld door dierenarts

Hoe een geval van vergiftiging behandeld wordt, hangt af van de mate en stof waarmee het dier vergiftigd is. De boosdoener valt, indien onbekend, doorgaans niet met een bloedtest terug te vinden.

Weet men wel waardoor de hond vergiftigd is? Dan is er helaas niet altijd een antigif beschikbaar.

Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de giftige stof uit het lichaam te verdrijven. Bij heftige gevallen wordt de maag leeggepompt en is de dierenarts vooral bezig de lever en nieren weer op gang te krijgen.

Zodra de giftige stof in concentratie afneemt, moet het lichaam zelf de schade gaan herstellen. Dit is bij zware gevallen niet altijd meer mogelijk. Bezoek dus bij vergiftiging zo snel mogelijk een dierenarts.

Probeer altijd de verpakking en/ of een exemplaar van de vergiftiging-boosdoener mee te nemen naar de dierenarts.

Wat kun je zelf doen, wanneer je een vergiftiging bij honden meemaakt?

  1. Heeft je hond een bijtende stof naar binnen gewerkt, zoals schoonmaakmiddel of benzine? Laat hem dan nooit braken, dit beschadigt de slokdarm alleen maar.
  2. Laat je hond water drinken, behalve in het geval van producten op oliebasis, schuimende middelen (bijvoorbeeld shampoo) of bij verminderd bewustzijn.
  3. Probeer je hond nooit te laten braken door hem een lepel zout te geven, dit is een fabel en kan levensgevaarlijk zijn. De dierenarts kan je hond, indien nodig, laten braken d.m.v. een injectie.
  4. Bij het inslikken van giftige planten, kunstmestproducten, tabak, lucht- of wc verfrissers kun je je hond Norit toedienen, alvorens naar de dierenarts te vertrekken. Geef een paar tabletten, altijd samen met water in te nemen. Voor kleine honden geldt een maximum van 2 tabletten, grote berghonden hebben een maximum van 8 tabletten. Hierbij geldt altijd: beter te weinig tabletten, dan te veel.

Deze tips vervangen nooit de specialistische zorg van een dierenarts.

Voorzorgsmaatregelen tegen vergiftiging van je hond

Honden zijn eigenlijk net kleine kinderen. Wanneer je dit artikel leest, zou je hen bijna niet meer alleen thuis durven laten.

Gelukkig valt het allemaal wel mee, zo ongelooflijk snel raakt je hond niet vergiftigd. Maar, de ene hond is de andere niet.

De één onderzoekt tot hoge leeftijd alles via zijn mond, terwijl de ander er na zijn puppytijd helemaal overheen is.

Hoe kun je vergiftiging bij honden zo goed mogelijk voorkomen?

Achter slot en grendel

Het grootste gevaar kun je voorkomen door alle gevaarlijke stoffen achter slot en grendel te zetten. Het liefst in een afsluitbare kast, op de bovenste planken. Zo kan je dier niet gemakkelijk een schadelijk middel te pakken krijgen.

Informeer jezelf

Lees je goed in over welke (ogenschijnlijk ongevaarlijke) stoffen gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier. Denk hier aan tijdens het aanschaffen van nieuwe spullen, bijvoorbeeld kamerplanten.

Krijg je toch een gevaarlijke plant cadeau? Dan weet je vast wel iemand die er heel blij mee zou zijn! Misschien kun je de gevaarlijke plant zelfs nog ruilen?

Opruimen is het grootste goed

Je huis hoeft echt niet kraakhelder te zijn om vergiftiging te voorkomen. Maar zorg ervoor dat eventuele schadelijke stoffen niet rondslingeren.

Het gevaar zit ‘m meestal in het ogenschijnlijk ongevaarlijke: gevallen stripjes medicijnen, losse kauwgompjes of schaaltjes met chocolade (tijdens Pasen of de Kerst, bijvoorbeeld).

Socialisatie

Het fijnste is natuurlijk, wanneer je hond geleerd heeft niet alles wat hij tegenkomt in zijn mond te stoppen. Dit is niet alleen onderdeel van de vroege basis-opvoeding, maar ook van de socialisatie.

Namelijk; niet alles wat onbekend is, hoeft via de mond verkend te worden.

Sommige honden vinden eten nu nèt iets belangrijker dan anderen. Zorg ervoor dat je jouw hond verleidt het ongewenste eetgedrag te veranderen in iets anders.

Wat jij hem aanbiedt, is toch veel leuker of lekkerder? Houdt het positief, wanneer je boos wordt heb je kans dat je hond het stiekem of vaker gaat doen.

Geef hem een goed alternatief, wees duidelijk en consequent.