Chocoladevergiftiging bij honden

Laatste update: 28 mei 2022
chocolade giftig honden

Is chocolade giftig voor honden? Ook al zijn wij mensen er dol op, chocolade is voor veel huisdieren giftig. In chocolade zitten stofjes die in kleine hoeveelheden al dodelijk kunnen zijn voor honden.

Hoe kan dit heerlijke goedje zo levensgevaarlijk zijn voor je hond? En is elke soort chocolade even giftig? En wat te doen als je hond chocolade heeft gegeten? In dit artikel vertellen we je alles over: chocolade en huisdieren.

Honden en chocolade

Hondenbaasjes zijn vaak dol op het eten van chocolade. En terecht: in chocolade zitten stoffen die, bij kleine hoeveelheden, goed voor ons zijn.

Het verlaagt cholesterol en bloeddruk, het beschermt tegen ontstekingen en je wordt er blij van. Die blijheid komt niet alleen van de lekkere snack…

Chocolade bevat fenylethylamine, waardoor je een soort verliefdheid-gevoelens krijgt. Ook maak je door de lekkere smaak endorfines aan, die voor een geluksgevoel zorgen.

Dus waarom zou je deze lekkernij niet met je favoriete viervoeter delen?

Hmmm, chocolade! Maar mag je viervoeter dit ook denken?

Chocolade is grotendeels gemaakt van cacao, een goedje dat uit gemalen en geroosterde cacaobonen komt. Hierin zitten stoffen die we alkaloïden noemen.

Één van deze alkaloïden is belangrijk: theobromine. Waar mensen deze stof prima kunnen afbreken in ons lichaam, loopt dat voor de hond niet zo soepel.

Wanneer het hondenlichaam de theobromine wil uitscheiden, nemen de darmen en blaas de stof grotendeels weer op. Dit leidt ertoe, dat de theobromine zich opstapelt in het lichaam en je hond ziek maakt.

Lees ook: Vergiftiging bij honden

Chocoladevergiftiging bij honden

Wordt je hond meteen ziek na het eten van chocolade?

Belangrijk is hoeveel je hond weegt, welke chocolade je hond naar binnen heeft gewerkt en de hoeveelheid daarvan.

Zwaardere honden kunnen meer chocolade tolereren, voordat de situatie levensgevaarlijk wordt. Hiernaast is de ene chocolade de andere niet.

Pure chocolade bevat veruit de meeste theobromine. Dit kan oplopen tot wel 16 milligram theobromine per gram chocolade.

Bij melk- en witte chocolade is dit aanzienlijk minder. Deze producten bevatten veel melk en suiker, en minder cacao.

Lees ook: Mag een hond melk drinken?

Bij pure chocolade kan de hoeveelheid theobromine per merk en type verschillen. Zo heb je pure chocolades met verschillende percentages cacao. Hoe meer cacao, hoe meer theobromine.

Denk je dat je hond chocolade heeft gegeten? Houd hem 24 uur lang goed in de gaten.

Als het zo gevaarlijk is, waarom eet je hond dan chocolade?

Veel honden hebben een lekkernij al van de tafel gegrist, voordat ze bedacht hebben welke lekkernij het überhaupt was. Ze kunnen zichzelf simpelweg niet inhouden: eten!

Hiernaast hebben sommige rassen eeuwige trek. Geef een Labrador Retriever een 20 kilo zak brokken, en hij eet hem helemaal leeg.

Maar niet alle grabbel- en grisserijen hebben te maken met honger of trek.

Wij mensen gebruiken vanaf een bepaalde leeftijd onze handen om objecten te verkennen. Je hond gebruikt hiervoor zijn mond. En vermoedt hij dat het eetbaar is? Hap, slik, weg.

Hond heeft chocolade gegeten

chocoladevergiftiging hond

Wanneer je hond chocolade heeft gegeten, kan er een hoop mis gaan. De theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel, het hart en het ademhalingssysteem. Ook de spieren van je hond gaan samentrekken.

De symptomen van een theobromine vergiftiging kunnen binnen 4 en 24 uur zichtbaar worden, en kunnen wel drie dagen aanhouden!

Welke symptomen zie je bij een algemene theobromine vergiftiging?

  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde speeksel aanmaak
  • Veel drinken en plassen
  • Braken, eventueel met bloed
  • Algemene onrust
  • Verstoorde coördinatie

Vermoed je dat je hond chocolade heeft gegeten? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts, en neem de verpakking van de chocolade mee!

Welke symptomen zie je bij een heftige theobromine vergiftiging?

Heeft je hond meer dan 20 gram chocolade per kilo lichaamsgewicht gegeten? Dan moet hij sowieso behandeld worden door de dierenarts.

Zoals we zeiden, heeft het risico te maken met het gewicht van de hond en het type chocolade. Weegt je hondje 2 kilogram, en heeft hij 15 gram donkere chocolade gegeten?

Dan is dit al levensgevaarlijk.

Maar weegt je hond 60 kilo? Dan heeft hij zo’n 450 gram pure chocolade nodig om hetzelfde, gevaarlijke effect te verkrijgen.

Uitzonderingen zijn oudere en zwangere honden. Oudere honden lopen een hoger risico, omdat zij de theobromine nog slechter kwijt kunnen.

Hierdoor stapelt de stof zich sneller op dan bij een jonge hond. Zwangere honden kunnen via de placenta theobromine doorgeven aan de ongeboren pups.

Zoals je zult begrijpen, kunnen pupjes hier erg slecht tegen. Een kleine, onschadelijke dosis voor de moeder, heeft een levensgevaarlijke situatie voor de ongeboren pup als gevolg.

Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts, en houd je hond na het eten van chocolade 24 uur lang goed in de gaten.

It goes without saying: laat chocolade nooit onbeheerd achter wanneer je huisdieren hebt. Katten kunnen hier namelijk ook niet tegen.

Geniet er lekker van, maar daarna mag het achter slot en grendel!