Mijn hond hijgt veel of ademt zwaar

Laatste update: 3 juli 2019
hond hijgt veel

De hond hijgt veel of ademt zwaar, is dit wel normaal? Iedereen weet dat honden hijgen. Zo raken ze nu eenmaal hun warmte kwijt, omdat ze niet kunnen zweten.

Maar een hond kan ook te snel gaan ademhalen. Ook diepte van de ademteug en de moeite die het de hond kost, kan aangeven dat er iets afwijkt.

Ademt jouw hond zwaar?

Lees dan hier wat er aan de hand kan zijn.

Hond ademt zwaar en snel

Je hond hijgt veel en je vraagt je af waar dit vandaan komt.

Hijgen is heel natuurlijk gedrag. Honden doen het immers allemaal.

Grotendeels wordt dit gebruikt om het lichaam af te koelen en oververhitting te voorkomen. Omdat een hond niet kan zweten, zorgen de voetzolen en tong voor de excretie van vocht. Door de verdamping hiervan, verliest de hond warmte en koelt het lichaam af.

Hijgen kan ook een gedragsfunctie hebben. Veel honden gaan meer hijgen wanneer ze nerveus of enthousiast raken. Denk aan het vooruitzicht van een lekkere bak eten of een leuke wandeling, maar ook iets spannends zoals een dierenartsbezoek.

Maar hijgen is niet altijd onschuldig. Zeker niet als de ademhaling onverminderd versneld, oppervlakkig of moeizaam is.

Wat ligt hieraan ten grondslag?

Hond hijgt veel zonder inspanning

Je hond hijgt veel wanneer hij (net) beweging heeft gehad of deel heeft genomen aan een activiteit. De energie die de hond gebruikt om te bewegen genereert warmte in het lichaam. Om oververhitting te voorkomen, gaat de hond hijgen.

Maar sommige honden hijgen of ademen zichtbaar moeilijk zonder extra beweging. En dat is, wanneer er een belletje moet gaan rinkelen bij het baasje.

Hijgen bij overgewicht

Overgewicht, officieel obesitas genaamd, treft bijna de helft van onze huisdieren. Als welvaartsziekte nummer één in onze moderne maatschappij heeft dus niet alleen de mens hier last van.

Door het teveel aan kilo’s kost het de hond meer moeite om zichzelf voort te bewegen. Dit betekent meer energie en dus meer warmteproductie. De vetlaag zorgt voor een extra isolerend laagje, wat extra redenen om te hijgen geeft.

Hijgen met oververhitting

Veel honden kunnen prima tegen warm weer. In een plekje uit de zon, met koele ondergrond en water komen ze de dag wel door. Maar dit verandert, als er teveel met de hond ondernomen wordt.

Wandelen naast de fiets, mee in de auto, wild ravotten op het uitgestrekte veld. Veel honden maak je hier ontzettend blij mee. Maar niet, als het buiten boven de 20 °C is!

Voor ons is 20 °C een heerlijk temperatuurtje. Zonnebril op, korte broek aan en lekker naar buiten.

Maar veel van onze honden hebben lange haren of een ondervacht. En omdat ze niet kunnen zweten, hoopt de warmte zich al snel op in het lichaam.

Voor poolhonden zoals Husky’s en Samojeeds geldt dit zelfs voor boven de 15 °C.

De hond gaat veel hijgen om zijn warmte kwijt te kunnen. Maar wordt deze warmte teveel, dan kan er onherstelbare schade in het lichaam optreden.

Maar vaak zoeken honden de zon zelfs op om lekker in te liggen. Hoe zit dat?

Dit is over het algemeen geen probleem. Maar bij activiteit of afgesloten ruimtes, zoals een auto, kan de temperatuur schrikbarend oplopen.

Hijgen bij zuurstoftekort

Een hond kan ook veel gaan hijgen, omdat hij ergens in het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Soms zien we hierbij een blauwe kleur van de slijmvliezen.

Dit kan door een obstructie van de hogere luchtwegen zijn, door een voorwerp, tumor of ingezakte luchtpijp. Vaak hoor je hierbij een ander geluid dan normaal tijdens het inademen. Denk hierbij aan piepen, fluiten of snurken.

Ook een ontsteking aan de luchtwegen kan zuurstoftekort veroorzaken.

Hiernaast geven hartproblemen vaak problematiek rond de ademhaling. Doordat het hart minder bloed kan rondpompen, wordt er minder zuurstof door het lichaam vervoerd. Dit probleem zien we ook bij bloedarmoede, waarbij er te weinig zuurstof wordt getransporteerd door het bloed zelf.

Bij een hartprobleem echter wordt het bloed ook minder krachtig rondgezonden. Zo kan er vocht achterblijven onderin de longblaasjes, zodat deze minder zuurstof kunnen ontvangen.

De hond gaat hierdoor niet alleen sneller, maar ook oppervlakkiger ademen.

Overige problematiek rond veel hijgen

Een verhoogde of moeizame ademhaling hoort helaas bij sommige honden. Rassen zoals de Boxer, Mopshond en Franse Buldog en Engelse Buldog zijn kortsnuitig gefokt. Dit wordt Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) genoemd.

Hiernaast zien we veel hijgen als een symptoom van de ziekte van Cushing (Pituitary Pars Intermedia Disfunction, PPID) terugkomen. Ook iets ernstigs als een vergiftiging zorgt voor hijgen.

Zeldzaam, maar niet minder gevaarlijk is hijgen bij melkkoorts. Dit is een aandoening bij zogende moederhonden, waarbij het calciumgehalte in het bloed sterk verlaagd is. Het dier is hierdoor zeer zwak en heeft met spoed een dierenarts nodig.

Vaker zien we echter hijgen als indicatie van pijn. Het snelle ademen maakt het lichaam wakker en alert, om de situatie onder controle te kunnen houden.

Zo ook met spanning. Wanneer je hond stress ervaart, wordt de ademhaling verhoogd. Dit maakt de hond alert, om meteen te kunnen reageren als er iets onverwachts gebeurt.

Voor korte tijd een beetje pijn of spanning is niet erg. Fijn is het niet, maar het zorgt niet voor onherroepelijke schade. Wordt het echter chronisch, dan kan dit op den duur het hele lichaam aantasten.

Ook bij allergie of irritatie van de luchtwegen kan een hond hoorbare problemen met de ademhaling krijgen. Dit is ook een bijwerking van sommige medicatie. Laat je dus goed informeren voor gebruik.

Raadpleeg bij aanhoudende ademhalingsproblemen dus altijd een dierenarts voor controle. Hoe eerder de oorzaak achterhaald is, hoe meer de schade kan worden beperkt.