Home   /   Hondenrassen

Franse Buldog

Laatste update: 28 mei 2022
Franse buldog

De Franse Buldog is een hondenras dat je in Nederland geregeld tegenkomt. Wat hem zo populair maakt? Zijn grappige kopje en clownsacties natuurlijk! De bolle oogjes en typische wipneus laat menig hondenliefhebber door zijn knieën gaan. Maar pas op: deze kleine dog weet van geen ophouden en slurpt het liefst 24/7 je aandacht op. Lief, maar intensief!

Las daarom rustpauzes in en zorg voor een consequente, duidelijke opvoeding. Maar is dit hondenras eigenlijk wel gezond? En wat kun je het beste met de Franse Buldog ondernemen? Lees hier alles over dit vrolijke hondenras.

Achtergrond

De Franse Buldog wordt van origine gerekend tot de Franse hondenrassen, zoals zijn naam al doet vermoeden. Maar anders dan bij de meeste rassen, is er over deze kleine dog weinig opgetekend tijdens het verstrijken van de tijd. Daarom tasten we over zijn precieze ontstaan veelal in het duister.

Momenteel wordt er vanuit gegaan, dat de Engelse Buldog een sterke invloed om zijn Franse neefje gehad heeft. Nadat het gruwelijke stiervechten (‘Bull baiting’) aan het begin van de 19e eeuw verboden werd, ging de fokkerij zich vooral richten op de plaats van de Buldog als huishond.

Mogelijk werden deze honden gekruist met terriërs, waardoor een kleiner, ranker type ontstond. Maar de Engelse economie veranderde, en veel werkende Britten werden genoodzaakt uit te wijken overzee om hun maandelijkse lasten te kunnen dragen.

Hierbij reisden de ‘Toy’-achtige Buldogjes met hen mee.

In Frankrijk werden deze honden verder gekruist met rassen zoals Mopshonden. Aan het einde van de 19e eeuw werd deze zogenoemde Franse Buldog immens populair. Met zijn olijke kopje en eeuwig vrolijke inborst ging het ras al snel internationaal, waarbij ook Amerikaanse fokkers een grote rol hebben gespeeld bij het type dat wij vandaag de dag kennen.

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Franse Buldog een kleine, krachtige hond met een compacte en gedrongen bouw. Toch zijn ze actief en zeer levendig van aard.

De kop is vierkant van vorm en breed, met symmetrische plooien in de huid. De snuit is erg kort en breed met voorop een typische wipneus. De ogen zijn tamelijk groot, rond en donker gekleurd.

De oren zijn hoog op het hoofd geplaatst en worden rechtopstaand gedragen.

De hals is kort en licht gebogen, uitlopend in brede schouders en diepe, tonvormige borst. De rug is breed en gespierd, de achterhand is gespierd en ligt iets hoger dan de voorhand. De staart is hoog aangezet, kort en wordt altijd laag gedragen.

De dekharen zijn zacht, glad en glanzend, zonder onderwol. Deze komt voor in de kleuren reebruin (Fawn, van licht-tot donkergekleurd) met eventueel een zwart masker en eventuele witte vlekken. Ook kan Fawn gestroomd voorkomen, waardoor de vacht door donkere strepen een ‘getijgerd’ effect krijgt.

Ook de bont varianten van Fawn en gestroomd zijn toegestaan. Geheel witgekleurde individuen vallen hier ook onder.

Reuen zijn doorgaans 27 tot 35 centimeter aan de schoft en wegen zo’n 9 tot 14 kilo. Teven zijn iets kleiner, met 24 tot 32 centimeter en 8 tot 13 kilo. De Franse Buldog wordt doorgaans zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen

Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijkheid, jolige buien en loyaliteit naar het baasje. Het zijn echte gezelschapsdieren, waardoor ze mensenvrienden pur sang zijn.

Daarom zijn Franse Buldoggen met andere huisdieren, visite en kinderen vaak een goede combinatie, mits correct gesocialiseerd. Laat echter nooit een kind met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hiernaast kan dit ras wat onstuimig zijn in hun joligheid.

De Dogjes zijn zeer baasgericht, en kunnen nog wel eens jaloers uit de hoek komen wanneer er in hun ogen niet voldoende tijd aan hen wordt besteed. Hierbij kunnen ze fel en volhardend zijn, dus werk goed aan de gezamenlijke communicatie met je hond.

Van een tikkeltje waaksheid is dit ras ook niet vies. Ze zijn ontzettend moedig en laten zich niet op de kop zitten, ook niet door veel grotere honden of andere dieren. Hiernaast hebben ze een natuurlijke nieuwsgierigheid die hen op de gekste plekken brengt.

Verzorging en gezondheid

De korte, gladde vacht van de Franse Buldog heeft weinig verzorging nodig. Eens per week lekker doorborstelen met een rubberen borstel en afnemen met een zeemleren lap, dan is je dogje weer als nieuw!

De huidplooien hebben echter extra aandacht nodig. Zorg ervoor dat deze altijd goed schoon en droog zijn, om broeiplekken en huidirritatie (huidplooi dermatitis) te voorkomen.

Helaas kent de gezondheid van dit ras nog meer aandachtspunten.

De meest bekende hiervan is het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS). Hierbij lijdt de hond aan een reeks problemen in het ademhalingssysteem, zoals vernauwde neusgaten, te lang of dik gehemelte, grote amandelen, smalle luchtpijp of afwijkingen in het strottenhoofd (larynx).

Dit heeft grote gevolgen voor het welzijn van de hond. Soms is dan ook ingrijpende chirurgie nodig om het dier beter te laten ademhalen. Hierdoor kan dit ras ook zijn warmte slecht kwijt, waardoor men erg op moet passen met warm weer en te intense activiteit.

De vernauwing limiteert zichzelf niet alleen tot het ademhalingssysteem. Ook kan dit voorkomen bij de longslagaderkleppen, zodat de hond te weinig bloed en dus te weinig zuurstof krijgt. Dit noemt men Pulmonalis stenose en kan tot plotselinge sterfte leiden.

Door de afwijkende, korte vorm van de staart kunnen er ook afwijkingen in de ruggengraat voorkomen. Dit noemen we hermivertebrae en kan voor neurologische klachten zorgen. Ook hernia’s en andere ernstige rugklachten kunnen voorkomen.

Bij een hernia scheurt het bindweefsel van de tussenwervelschijf in de rug of nek. De gel-achtige kern komt dan naar buiten, wat vervolgens op het ruggenmerg of een zenuw kan drukken. Dit kan heel veel pijn doen en verlamming veroorzaken.

Door het korte, afwijkende staartpuntje kan deze in de huid gaan prikken en eczeem veroorzaken.

Ook de afwijkende stand van de kaak en kop kan problemen veroorzaken. Hierbij kunnen de kaken slecht aansluiten, tanden teveel of te weinig ruimte hebben en soms zelfs in te hoge of lage aantallen voorkomen.

Hiernaast zien we problemen aan het voortplantingsorgaan zoals Dystocia. Hierbij verloopt de bevalling zeer slepend of zelfs stagneert geheel. Soms wordt dit extra bemoeilijkt door een aandoening genaamd Anasarca. Hierbij hebben de pups last van huidoedeem, waardoor ze nog moeilijker geboren worden en ze zeer vermindert levensvatbaar zijn.

Het gestel heeft soms ook te lijden onder Patella luxatie. Dit wordt ook wel ‘losse knieschijven’ genoemd. Hierbij schiet de knieschijf uit de knieholte, waardoor de hond mank gaat lopen en pijn heeft. Soms moet de knieschijf door de dierenarts teruggezet worden op de juiste plek.

Ook de ogen kennen twee gevoeligheden: entropion en cherry eye. Bij entropion krult het buitenste ooglid naar binnen, waardoor irritatie en schade in het oog kan optreden. Bij cherry eye wordt de klier van het derde ooglid vergroot, waardoor hij uit de binnenste hoek van het oog puilt. Dit trekt vanzelf weer bij of kan hersteld worden door de dierenarts.

Opvoeding

Je zult wat af lachen met deze vrolijke clown in huis. De Franse Buldog weet je binnen mum van tijd in te pakken met zijn grappige kopje en clownachtige acties. Maar in het verkrijgen van aandacht, kan dit Dogje behoorlijk dwingend en zelfs jaloers worden.

Wil je even wat zonder de hond ondernemen, dan gooit hij lekker zijn kont in de krib. Besteed dus in de opvoeding veel aandacht aan gezamenlijke communicatie. Dit ras is namelijk zeer baasgericht, wat je in je voordeel kunt gebruiken!

Wees consequent en duidelijk, maar zacht en vriendelijk. De Franse Buldog is erg gevoelig en kan absoluut niet tegen een onvriendelijke of oneerlijke behandeling. Wanneer hij dit laat merken, zul je nog verbaasd staan van zijn wil en volharding.

Door zijn aanhankelijkheid vindt de Franse Buldog het meestal maar niks om lang alleen thuis te zijn. Besteed dus in de socialisatie ook hier voldoende aandacht aan, en bouw het rustig op.

Beweging

Door zijn actieve houding en goede humeur is de Franse Buldog altijd in voor een spelletje. Flyball, behendigheid, balletjes halen. Als het maar samen met de baas kan!

Pas echter op met scherpe bochten, traplopen en springen om de blessuregevoelige rug te ontzien. Ook samen lang wandelen zullen ze heerlijk vinden. Pas op voor te intense activiteit bij warm weer, om oververhitting te voorkomen.

Houd ook de ademhaling van je hond goed in de gaten.

Hiernaast heeft hun mentale gesteldheid voldoende aandacht nodig. Ze zijn ontzettend pienter, dus verstop-spelletjes en puzzels kunnen ze erg leuk vinden. Houd het uitdagend, ook in de training, want ze leren snel en vinden het daardoor snel saai.