Agility (behendigheid) hondensport

Laatste update: 3 juli 2019
agility hondensport

Agility of behendigheid is tegenwoordig een populaire hondensport. Hond en baasje werken nauw samen om correct een parcours af te leggen. Tijd en foutloosheid is hierbij belangrijk, maar ook plezier!

En daar hebben de meeste honden geen tekort aan bij dit uitdagende spel.

Wat zijn de regels bij agility?

Kan elke hond deze sport uitoefenen?

En moet je hiervoor per se naar een hondenschool?

Lees hier alles over de populaire hondensport behendigheid.

Behendigheid met je hond

Agility wordt in het Nederlands ook wel ‘behendigheid’ genoemd en is een populaire tak van de hedendaagse hondensport. Het is hierbij de bedoeling dat de hond een bepaald parcours aflegt, zo snel en foutloos mogelijk.

Op de route staan allerlei hindernissen, kruiptunnels en andere obstakels waar de hond zich een weg over, tussen of onderdoor moet zien te vinden.

Maar zo’n parcours hoeft niet per se logisch opgesteld te zijn. En bij het ene obstakel moet de hond zigzaggen, bij de ander kruipen en later weer erg hoog springen. De uitdagingen volgen elkaar dus in hoog tempo op.

Daarom is het uitermate belangrijk dat baasje en hond hier nauw samenwerken. Het baasje kan zien wat de bedoeling is, aan de hand van nummers en het soort obstakel. De hond moet dit echter uitvoeren, waardoor hij snel en goed de signalen van het baasje op moet kunnen volgen.

Vaak is deze sport voor toeschouwers ontzettend leuk om te zien. Het is grappig, spannend en sommige combinaties hebben aan één blik of opgestoken vingertje genoeg. Je kunt je dus voorstellen, dat honden hier erg fanatiek in kunnen worden!

Maar geen spel, zonder regels. Hoe zit deze sport reglementair in elkaar?

Spelregels bij behendigheid

Tijd

Bij behendigheid dient de hond zo snel en goed mogelijk een obstakel parcours af te leggen. Hierbij worden de verschillende snelheden van de racende honden naast elkaar gelegd.

Soms staat er echter ook een maximum tijd voor het uitrennen van een parcours. Wordt deze overschreden, dan kan dit leiden tot strafpunten of diskwalificatie. Dit geldt ook voor weigeringen of het verkeerd nemen van een hindernis.

Obstakels

Een doorsnee parcours bestaat uit 14 tot 20 verschillende obstakels. Deze zijn genummerd, die de combinatie in oplopende wijze moet volgen. Hiernaast moeten de obstakels ook op de juiste manier genomen worden.

De aansturende rol van het baasje is dus erg belangrijk.

Hoe hoog de obstakels zijn, hangt af van de schofthoogte van je hond. Aan de hand hiervan worden jullie ingedeeld in één van de drie hoogteklassen.

Verder kunnen de obstakels uit allerlei verschillende objecten bestaan. Grote rubber banden, bankjes, picknicktafels, tunnels, wip-waps, slalom paaltjes en ga zo maar door.

Aanwijzingen

Tijdens een behendigheidsparcours werken baasje en hond samen als een team. De hond loopt echter los, en mag alleen aangestuurd worden door de stem en handgebaren van het baasje.

Niveaus

Hebben jullie de smaak te pakken gekregen? Dan kun je meedoen aan wedstrijden en doorgroeien naar hogere niveaus.

Er zijn 3 verschillende klassementen, verder zijn er ook speciale wedstrijden voor junioren, senioren en teams. Scoor je genoeg punten, dan mag je naar een hoger niveau.

Kan elke hond agility doen?

In principe kan je met iedere hond wel een agility obstakel nemen. Wel wordt geadviseerd om te wachten met dit soort capriolen tot de hond in ieder geval één jaar oud is. Vaak zijn de grootste groeispurten op deze leeftijd voorbij en kun je rustig aan beginnen met wat meer belastende activiteiten.

Maar is agility als sport geschikt voor elke hond?

Fysieke gesteldheid

Allereerst zul je moeten kijken naar de fysieke, ofwel lichamelijke gesteldheid van je dier. Wanneer je hond iets onder de leden heeft of gevoelig is voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld gewrichtsklachten, is het beter geen lichaamsbelastende activiteiten te ondernemen.

Ras en bouw

Dit geldt ook voor de bouw van je hond. Grote, zware rassen zullen meer moeite hebben met kruipen, bukken en springen dan de wat meer atletisch gebouwde, snelle rassen.

Training

Hiernaast kunnen sommige rassen sneller nieuwe dingen oppikken dan andere. Hierdoor willen ze vaak meer uitdaging in de training, anders raken ze verveeld. Agility kan helpen om je hond op een positieve manier te prikkelen en het samenwerken leuk en spannend te maken.

Maar niet elk ras of individu is hiervoor geschikt. Dit heeft onder andere te maken met persoonlijk interesse, will to please (de wil om het baasje te behagen en samen te werken) en energieniveau.

Moed

Ook vergt een sport als behendigheid een zekere moed en vertrouwen. De hond moet op commando over (soms bewegende) obstakels lopen of door nauwe tunnels kruipen waar je de uitgang niet van ziet.

Hiervoor heeft hij vertrouwen nodig in zijn baasje en in zichzelf. Enig doorzettingsvermogen is dus vereist, voor zo’n spannende situatie!

Gesteldheid van het baasje

Natuurlijk, bij behendigheid loopt de hond het parcours. Maar de route is niet uitgezet op een paar vierkante meter. De obstakels zijn groot, veel aanwezig en staan kriskras door elkaar heen.

Daarom is het baasje onmisbaar voor een snelle, foutloze ronde. Je zult hierbij goed op moeten letten en zelf ook vaart maken om je hond bij te houden. Ben je zelf langzaam, slecht ter been of futloos, dan kan behendigheid echt een zware sport voor je zijn.

Ook moet het baasje in staat zijn tijd en geduld te steken in de training. Niet elke hond pakt de bedoeling van zo’n parcours één-twee-drie op en beheersing van basis gehoorzaamheid is dan ook een must. Denk hierbij aan commando’s zoals zit, lig, blijf, volg en kom.

Ook moet je een goede, duidelijke communicatie met je hond opbouwen om op afstand aanwijzingen te kunnen geven. En heeft je hond geen aandacht voor jou? Dan rent hij zo het verkeerde parcours.

Oeps!

Agility set kopen voor je hond

Sommige mensen zijn echter niet zo van de wedstrijden. Gelukkig kun je ook een parcourtje lopen voor jullie plezier.

Er zijn namelijk allerlei sets te koop, waarmee je een eigen parcours kunt uitzetten. Ook kun je vragen of je af en toe gebruik mag maken van het trainingsveld van de dichtstbijzijnde hondenschool, tegen een kleine vergoeding.

En wat dacht je van een parkbank? Of laveren tussen bomen door?

Zelf iets bouwen met een bezem en twee emmers of slalom paaltjes in de grond prikken is net zo gemakkelijk opgezet. Zo oefen en sport je gemakkelijk thuis.

Wees inventief, zo houd je de hond én jezelf gemotiveerd. Nieuwsgierig geworden? Vraag meer informatie op een hondenschool of ga eens kijken bij een wedstrijd. Of lees meer over deze hondensport op Stichting Agilityclub.

Veel plezier!