Goede hondenschool vinden: waar zoeken? En waar moet ik op letten?

Laatste update: 25 mei 2022
goede hondenschool vinden

Een goed hondenschool vinden kan een flinke uitdaging zijn.

Want waar moet een goede hondenschool aan voldoen?

En op welke manier kun je een goede hondenschool vinden?

Om tot een juiste beslissing te komen, moet je gerichte vragen gaan stellen.

Wat verwacht ik van een goede hondenschool?

En wat wil ik eigenlijk met mijn hond bereiken?

In dit artikel vertellen we je alles over een goede hondenschool vinden.

Hondenschool vinden: je doel

Je hebt besloten met je hond op cursus te gaan. Jippie, je hebt er nu al zin in! Lekker samen bezig zijn en dingen leren, kan het leukste zijn wat er is. Daarnaast is het ook goed voor jullie onderlinge band.

Maar waar te beginnen?

Vraag jezelf eerst eens af: met welk doel willen wij een cursus volgen? Willen we een speciale techniek leren? Of willen we meedoen aan een sport?

Misschien wil je wel de communicatie tussen hond en baasje verbeteren. Zoveel mensen, zoveel wensen. En laat nu net voor (bijna) ál die wensen een aansluitende cursus zijn.

Cursussen worden vaak gegeven bij een hondenschool of door een zelfstandig instructeur. Maar de ene hondenschool is de andere niet, en dit geldt ook voor de trainers.

Hoe vind je een weg in de wereld van ongelimiteerd aanbod en zelf-benoemde experts?

Hierbij zijn vier punten erg belangrijk:

1) Betrouwbare informatie verzamelen

2) De gegeven training en instructeurs beoordelen

3) Het gevoel en de wensen van het baasje

4) Het gevoel en de wensen van de hond

Wanneer het met deze punten snor zit, heb je grote kans dat je succesvol een goede hondenschool vindt. Wat betekent dit concreet gezien? Allereerst dat je eerlijk gaat kijken naar jezelf en je hond.

Hondenschool vinden: het baasje

hondenbaasje traint hond op hondenschool

Dat klinkt spannend, gaan we eerst een cursus zelfreflectie doen? Dat is gelukkig niet nodig. Maar wel nodig, is goed op een rijtje zetten wat je wenst en verwacht.

Wensen

Wat vind jij nu leuk om te doen met je hond? Is dat samen sporten? Eindeloos trucjes leren? Of misschien opdrachten uitvoeren, zoals bij speuren? Let hierbij ook op je voorkeuren in je vrije tijd.

Ben je iemand die uren een boek kan lezen? Of start je het ene creatieve project na de ander? Zo zorg je ervoor, dat de cursus die je uitkiest boeiend voor je blijft.

Hiernaast kun je ook specifieke wensen over de hondenschool zelf hebben. Wil je binnen-faciliteiten, of neem je genoegen met een hondenveldje?

Is er een toilet? En hoe vaak per week wil je op cursus? Wil je dan ’s ochtends of ’s avonds? En hoeveel mag het kosten? Denk hierbij ook aan cursusbenodigdheden, reistijd en reiskosten.

Lichamelijk

Sluit je lichamelijke gezondheid aan bij je cursus-wensen? Het klinkt natuurlijk een beetje flauw, maar je wilt niet voor nare verrassingen komen te staan.

Misschien houd je het heen en weer rennen bij Behendigheid niet vol, of gaat je versleten knie opspelen bij Flyball. Het gaat erom, dat jullie het leuk hebben!

Geestelijk

Ga eens na hoe makkelijk je vroeger op de middelbare school leerde voor een toets. Of hoe makkelijk je de aandacht bij de les kon houden. Ben jij iemand die eindeloos door kan gaan, of heb je na een half uur oefenen pauze nodig?

Wanneer de cursus te lang duurt, heb je er op een gegeven moment geen plezier meer in. En dan geldt: je hond ook niet. Bedenk dus goed wat jouw ideale les inhoudt wat betreft tijdsduur, theoriegedeelte en praktijk.

Hondenschool vinden: je hond

golden retriever buiten trainen

Naast jouw specifieke wensen en kunnen, komt natuurlijk ook je maatje aan bod. Wat vindt hij leuk om te doen, en hoe is zijn gezondheid er aan toe?

Wensen

De wensen van je hond hangen meestal nauw samen met het doel waarmee hij gefokt is. Bij bepaalde rastypen horen specifieke kenmerken, die zich ook uiten in natuurlijke voorkeuren.

Is jouw hond een echte snuffelaar? Of doet hij alles voor een koekje? Misschien vindt jouw hond het wel super om te zwemmen, of eindeloos balletjes op te halen.

Bedenk hierbij dat niet alleen de cursus, maar ook het niveau geschikt moet zijn voor je hond. De één verveelt zich meteen na het leren van een kunstje, terwijl de ander het eindeloos wil herhalen.

Als je in kaart brengt hoe je de hond positief kunt prikkelen, kun je makkelijker de leukste cursus voor jullie uitkiezen.

Lichamelijk

Hoe gezond is je hond eigenlijk? Wanneer je een cursus gaat volgen, is het waardevol om te bekijken wat dit fysiek van je hond zal vragen.

Dit kan betekenen dat hij meer conditie moet kweken, maar ook dat hij voor bepaalde cursussen niet geschikt is. Kijk goed naar de huidige gezondheidsklachten van je hond, en naar wat je bij zijn type ziet voorkomen.

Hierbij kun je denken aan gewrichtsklachten, maar ook aan ademhalingsproblemen of maagtorsies.

Geestelijk

Om een cursus te kunnen volgen, moet je hond zijn koppie erbij kunnen houden. Dat is voor de één wat makkelijker dan de ander. Is jouw hond een dromer of een doener? Een denker of een blinde sprinter?

Uitdaging houdt het voor elke hond leuk. Wanneer de lat echter te hoog ligt, ontstaat er verwarring en verliest de hond zijn interesse. Belangrijk is dus: hoe houd je het interessant voor je hond?

Nu zijn jullie georiënteerd en hebben in kaart gebracht wat jullie willen en kunnen. Maar waar kun je dit gaan doen? En hoe kom je aan de juiste informatie, om je keuze op te baseren?

Hondenschool vinden: informatie verzamelen

De eerste stap bij het vinden van een goede hondenschool, is informatie inwinnen. Welke hondenscholen bestaan er, welke cursussen worden gegeven en hoe tevreden zijn hun cursisten?

Om dit te weten te komen, duiken veel mensen het Internet op. Heeft de school een website? En staan er recensies online?

Het gevaar hiermee, is dat je ongemerkt een vertekend beeld kan krijgen. Een hondenschool kan een rommelige website hebben, maar leuke, gestructureerde trainingen geven.

Hiernaast zeggen mensen soms lelijke dingen op Internet, die soms niet waar zijn. Als nietsvermoedende internetsurfer weet je hier niets van, maar word je wel beïnvloed.

Hoe krijg je op een goede manier je informatie bij elkaar? Het antwoord ligt misschien dichterbij dan je denkt.

Vragen!

Misschien ken je wat aardige mensen van jullie wandelingen of van de hondenspeeltuin. Weten je vrienden of kennissen nog een leuk adres? En wat doen zij eigenlijk met hun honden op cursus?

Vervolgens kun je zelf gaan kijken bij de voorgestelde hondenscholen. Hoe vind je de algemene sfeer? En neemt de eigenaar of instructeur voldoende tijd om je vragen te beantwoorden?

Kijk rond en praat met mensen, zodat je een beeld kan vormen van de hondenschool als bedrijf.

Vraag ook naar de achtergrond van de instructeurs. Hondentrainer of gedragsinstructeur (kynologisch instructeur) is een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zich zo mag noemen.

Al hebben de beste trainers niet per definitie veel papieren behaald, het geeft je wel een basis. Hiernaast is er niks mis met hobbyisten, maar is het wel fijn dat je zo goed mogelijk begeleid wordt.

En daar heeft een instructeur specifieke kennis en ervaring voor nodig.

Hondenschool vinden: de training

hondenschool training

Nu je de hondenschool een beetje gezien hebt, kun je bij een training gaan kijken. Hierbij is weer de algemene sfeer van belang.

Hoe staan de cursisten erbij? En de honden? Is er een dialoog gaande tussen de instructeur en cursisten, en is er tijd voor individuele begeleiding?

Ook is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop de training gegeven wordt. Staat de instructeur open voor het meedenken van de cursisten? Heeft hij alles onder controle?

En kan hij de training aanpassen voor verschillende trainingsmethoden en type honden? De ene hond is de andere niet. Wat bij de één werkt, kan de ander tegendraads of angstig maken.

Een goede instructeur is op de hoogte van verschillende trainingsopties, maar ook de kwaliteiten en zwakke punten van verschillende type honden.

Het is dus van groot belang dat je een beeld vormt van de instructeur, en hoe hij of zij tot zijn trainingsprogramma gekomen is.

Het is namelijk niet belangrijk dat je leert dát jullie iets op een bepaalde manier moeten doen, maar waaróm.

Hierbij geven we wel de aanvulling, dat hardhandige training natuurlijk sterk achterhaald is. Ook al houdt de trainer nog zo’n goed verhaal.

Kijk hiernaast ook naar hoe de les is opgebouwd. Werken de cursisten zichtbaar ergens naartoe? En is bekend waar verschillende oefeningen toe leiden?

Je kunt ook kijken naar de cursisten en hun honden. Hoeveel zitten er in één les? En wordt de aandacht van de instructeur(s) gelijk verdeeld?

En natuurlijk, de last but not least: voelen jij en de hond je welkom en ontspannen hier? Wanneer de school jullie aanstaat en de cursus jullie leuk lijkt, heb je grote kans dat dit de school voor jullie is!

Veel plezier!