hond met bloedarmoede bij dierenarts

Bloedarmoede hond: oorzaken, symptomen en behandeling

Je hond lijkt suf, buiten adem en de klachten blijven verergeren.

Je piekert je groen en geel: wat is er toch aan de hand?

Heb je wel eens gehoord van bloedarmoede bij honden?

Niet alleen wij, maar ook onze honden kunnen dit krijgen.

Waaraan herken je een hond met bloedarmoede en wat betekent dit voor jullie?

In dit artikel lees je alles over bloedarmoede bij je hond.

Wat is bloedarmoede bij de hond?

Het bloed in een hondenlichaam is, net als bij ons, opgebouwd uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Deze zweven gezamenlijk in het bloedplasma, ook wel “serum” genoemd. Van deze samenstelling is zo’n 40 tot 60 procent rode bloedcellen.

Dit percentage is erg belangrijk. Een hond met bloedarmoede heeft vaak te weinig rode bloedcellen. En wanneer hij minder dan 30% rode bloedcellen in het plasma heeft, kan dit tot klachten leiden.

Toch verschilt dit erg per individu. Sommige dieren vertonen met minder dan 10 procent nog amper klachten. Maar waardoor ontstaan deze klachten eigenlijk?

Rode bloedcellen vervoeren zuurstof. Bij bloedarmoede heeft de hond minder rode bloedcellen dan normaal. Hierdoor krijgen het spierweefsel en de organen minder zuurstof, waarna een gebrek optreedt.

Maar waardoor krijgt een dier een tekort aan rode bloedcellen?

Oorzaken van bloedarmoede bij de hond

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen bloedingen in het maag-darmstelsel veroorzaken. Lees goed de bijsluiter en vraag informatie aan de dierenarts. Heeft je hond een gevoelig maag-darmstelsel? Blijf dan ver weg van deze medicijnen.

Hiernaast mag je hond nooit medicatie voor mensen krijgen. Paracetamol en ibuprofen kunnen levensgevaarlijk zijn, en onder andere resulteren in bloedarmoede.

Parasieten

Allerlei parasieten, zoals teken en haakwormen, kunnen voor bloedarmoede zorgen. Bij puppy’s kan dit snel levensbedreigend zijn! Vaccineer, ontvlooi en ontworm je honden dus altijd goed en op tijd.

Ben je in Zuid of Oost Europa geweest? Hier komt de parasiet Babesia Canis voor, die rode bloedcellen kapot maakt. De hond krijgt koorts en bruine urine, door al het geoxideerde ijzer wat verloren gaat. De aandoening is goed te behandelen, wanneer deze op tijd gediagnosticeerd wordt.

Genetisch

Sommige honden hebben een aangeboren aandoening, waardoor rode bloedcellen afgebroken worden.

Kanker of immuunziekten

Door kanker of immuunziekten kunnen het beenmerg of de bloedvaten aangetast zijn. Hierdoor kunnen er minder rode bloedcellen aangemaakt of vervoerd worden. Soms vernietigen de witte bloedcellen zelfs de rode, omdat ze in de war zijn gebracht.

Nierfalen

Wanneer de nier niet goed kan functioneren, wordt minder erytropoëtine aangemaakt. Normaal stimuleert dit stofje de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Stolling-stoornissen

De hond kan een stoornis hebben waardoor het bloed minder goed stolt. Een wond blijft langer open, waardoor er bloed verloren blijft gaan. Dit komt voor bij hemofilie, maar ook bij de ziekte Von Willebrand en sommige vergiftigingen.

Verwonding

Wanneer een hond een grote verwonding heeft, kan bloedverlies optreden. Een interne bloeding is minder snel opgemerkt, maar zeker niet ongevaarlijk. De hond heeft hierdoor een verlaagd bloedvolume en dus minder rode bloedcellen.

Ook door bloederige ontlasting, zoals bij een heftige maag-darmontsteking, kan de hond ongemerkt veel bloed verliezen.

Symptomen van een hond met bloedarmoede

Maar bloedarmoede is geen aandoening die één, twee drie te herkennen is. Vaak is het een combinatie van vage klachten, die over langere tijd steeds erger worden.  Hierdoor trek je niet snel de conclusie, dat je hond wellicht bloedarmoede heeft.

Op welke symptomen kun je letten voor een hond met bloedarmoede?

Lethargie

Je hond kan suf overkomen, zonder de wil om iets te ondernemen. Ook heeft hij geen energie, wat je aan hem kunt zien tijdens het lopen of eten.

Versnelde ademhaling

Door het verlaagde aantal rode bloedcellen met zuurstof, kan je hond gaan hijgen. Hij is snel buiten adem en dit verbetert niet naarmate de tijd verstrijkt.

Flauwvallen

Ontstaat de bloedarmoede binnen korte tijd? Dan kan je hond flauwvallen door het gebrek aan zuurstof.

Bleke slijmvliezen

Door het tekort aan rode bloedcellen in het lichaam kunnen de slijmvliezen bleek kleuren. Je ziet dit bij het tandvlees, maar ook bij het dunne huidje van de geslachtsdelen.

Geelzucht

Wanneer de nier niet goed werkt, kan het oogwit, de huid en de slijmvliezen geel kleuren. Dit noemen we geelzucht.

Overgeven

Sommige oorzaken van bloedarmoede resulteren in overgeven. De eetlust vermindert en het overgeven blijft regelmatig terugkomen.

Welke behandeling voor een hond met bloedarmoede?

Wanneer je hond met bloedarmoede gediagnosticeerd is, zijn er verschillende opties.

Geen behandeling

Bij een milde vorm van bloedarmoede is soms geen behandeling nodig. De bloedarmoede mag echter niet onbehandeld verergeren. Daarom wordt de hond regelmatig gecontroleerd bij de dierenarts.

Medicatie

Is de bloedarmoede resultaat van een bepaald medicijn, dan wordt er doorgaans voor gekozen om de medicatie stop te zetten. Komt de bloedarmoede voort uit het doorslikken van menselijke pijnstillers, zoals ibuprofen? Dan wordt een middel gegeven waardoor de hond gaat braken, om zoveel mogelijk van het middel uit het lichaam te krijgen.

Hiernaast kan de dierenarts kiezen voor een behandeling met corticosteroïden of antibiotica. Ook een infuus kan bijdragen, om de circulatie op gang te houden.

Bloedtransfusie

Om erachter te komen of je hond bloedtransfusie nodig heeft, meet de dierenarts het percentage rode bloedcellen in het bloedplasma. Dit noemen we het hematocriet. Bij minder dan 15 procent rode bloedcellen is vaak een bloedtransfusie nodig.

Net als bij mensen, kun je de hond niet zomaar ieder bloed geven. Er wordt bloedonderzoek gedaan, waaruit de passende bloedgroep wordt gehaald. Krijgt een hond vaker bloed uit een verkeerde bloedgroep toegediend, dan maakt hij hier antistoffen tegen aan.

Kun je bloedarmoede voorkomen?

Als je dit zo leest, kan bloedarmoede een aandoening zijn wat je geen enkel dier toewenst. Het liefste wil je de viervoeters in huis zo goed mogelijk beschermen. Maar hoe voorkom je een hond met bloedarmoede?

Wij geven je hiervoor 3 tips:

  1. Ontworm, ontvlooi en vaccineer al je dieren volledig en op tijd.
  2. Berg jullie eigen medicatie goed op: het liefst hoog en achter slot en grendel!
  3. Fok niet met rassen of individuen waarbij een erfelijke vorm van bloedarmoede voorkomt.

Houd hiernaast altijd de veiligheid, maar ook de gezondheid van je hond in de gaten. Komt hij energiek over, en wat is zijn eetgedrag? Welke kleur zijn de slijmvliezen, en hoe ziet zijn ontlasting eruit?

Wanneer je het gedrag en gezonde voorkomen van je dier goed kent, zal de kleinste verandering je kunnen opvallen. En hoe eerder je erbij bent, hoe beter!