Met je hond naar de dierenarts: 9 tips

Laatste update: 2 juli 2019
hond bij de dierenarts

Als hondeneigenaar ga je minimaal ééns per jaar met je hond naar de dierenarts.

Soms voor een prikje of testje, soms voor ingewikkelder zaken.

Zo’n bezoek kan hierdoor best spannend zijn.

Hoe zorg je ervoor, dat een dierenartsbezoek zo goed mogelijk uitpakt?

En wat is belangrijk, om te weten voor ná je bezoek?

In dit artikel geven we je 9 tips voor een goed dierenartsbezoek.

Met je hond naar de dierenarts

Om met je hond naar de dierenarts te moeten kan best spannend zijn. Voor je hond, omdat er onbekende dieren en geuren zijn.

Hiernaast speelt de reden van bezoek ook een rol: je hond voelt zich (soms) niet goed. Maar ook voor jou als eigenaar, je weet immers niet altijd hoe het bezoek zal uitpakken?

Al deze onzekerheid kan voor onrust zorgen. Moet je hond naar de dierenarts? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. We kunnen ons allemaal voorstellen, hoe vervelend een chaotisch, gespannen bezoek kan zijn.

Met deze 9 handige tip kun je het dierenartsbezoek zo positief mogelijk laten verlopen.

Hond naar de dierenarts Tip 1: Aan de lijn

Wanneer je de dierenartspraktijk binnenloopt, is het belangrijk om je hond ten alle tijden onder controle te hebben. Sommige honden zijn perfect onder appèl en kunnen heel goed loslopen. Toch is deze situatie niet te vergelijken met lopen op straat, in het bos of op visite gaan.

Bij de dierenarts hangt toch een andere sfeer: de verwachting, de onzekerheid. Hiernaast heb je met andere bezoekers te maken, die van streek kunnen zijn. Houd daarom altijd je hond aangelijnd, wanneer je in de praktijk bent.

Hiermee zorg je niet alleen dat je onverwacht gedrag van je eigen hond kunt opvangen. Je geeft ook aan dat je de persoonlijke ruimte van de andere bezoekers en hun dieren respecteert. Hiermee is de algemene sfeer meer ontspannen en verloopt het bezoek voor iedereen fijner.

Hond naar de dierenarts Tip 2: Agressie

De meeste agressie bij honden, komt voort uit angst. Als eigenaar, is het belangrijk om te weten in welke situaties je hond angstig wordt. Hiernaast is essentieel, dat je weet hoe hij doorgaans op deze angst reageert.

Waarom is dit punt belangrijk? Soms vind je het als eigenaar lastig om iets aan het gedrag van je hond te doen, zoals vaak bij angst-agressie. Daarom is het heel belangrijk, dat de dierenarts weet dat je hond agressief kan zijn.

Wanneer de dierenarts op de hoogte is, kan hij maatregelen nemen om het bezoek zo veilig en rustig mogelijk te laten verlopen. Dit kan betekenen dat je hond een roesje krijgt of even een snuitje om. Hiervan raakt je hond minder van streek, dan wanneer de angst de overhand neemt en er iemand gewond raakt.

Ook al is je hond nog zo vriendelijk, houd altijd zijn houding in de gaten. Bij de dierenarts kunnen ze meer gespannen zijn dan normaal!

Hond naar de dierenarts Tip 3: Sociaal

Je hebt niet alleen maar angstige of agressieve honden bij de dierenarts. Is jouw hond een sociale pretmaker? En vindt hij een dierenartsbezoek een mooie kans om nieuwe vriendjes te maken?

Let dan goed op. Je hond kan het nog zo goed bedoelen, niet iedereen zit te wachten op drukte, interactie of spel. Sommige dieren hebben pijn of voelen zich slecht en kunnen daardoor fel uit de hoek komen.

Dit betekent niet dat je hond iets verkeerd doet. Straffen voor zijn positieve energie, kan een dierenartsbezoek laten omslaan in een ‘groot’ en ‘serieus’ ding. Hierdoor kan het bezoek toch spannend worden met alle gevolgen van dien.

Leid je hond af en houd hem bezig tot jullie aan de beurt zijn. Houd wederom rekening met persoonlijke ruimte. Sommige dieren kan je pijn doen door ze aan te stoten of ze op te laten schuiven.

Hond naar de dierenarts Tip 4: Op tijd

Ga je met je hond naar de dierenarts, dan is het belangrijk dat jullie op tijd zijn. Iedereen in de wachtkamer heeft de dierenarts nodig, meestal hoe eerder hoe beter. Hiernaast komen er soms spoedgevallen tussendoor, waardoor men wat langer moet wachten. Maar langer wachten, betekent vaak meer spanning.

Iedereen maakt wel eens mee dat je te laat komt. Laat dit altijd, zodra je het vermoed, aan de dierenartsassistent weten. Anderen kunnen hierdoor eerder geholpen worden en voor jullie is er tijd nadat je gearriveerd bent.

Hoe voorkom je dat je te laat komt? Plan altijd dat je 15 tot 30 minuten van te voren aanwezig bent, zo kun je de uitloop van tegenzittend verkeer of andere factoren opvangen. Zet altijd het nummer van de dierenartspraktijk in je telefoon en zorg voor genoeg beltegoed.

Hond naar de dierenarts Tip 5: Aandacht

Spanning kan zich op veel manieren uiten. Sommige mensen willen bewegen om spanning kwijt te kunnen, anderen friemelen liever met iets in hun handen. Maar door deze afleiding, kun je ook belangrijke informatie missen.

Vertel het altijd aan je dierenarts, wanneer je erg bezorgd of gespannen bent. Zij houden hier rekening mee tijdens de behandeling. Er komt een extra assistent om te helpen en men kan belangrijke informatie voor je opschrijven. Zo kun je op het moment zelf de dierenarts zoveel mogelijk werkruimte geven.

Tijdens het dierenartsbezoek geeft jouw betrokkenheid emotionele steun aan je hond. Huisdieren nemen onze emoties over, dus blijf zo ontspannen mogelijk. Adem rustig en praat op een positieve, duidelijke manier tegen je hond.

Vind je een bepaalde ingreep of verwonding eng om te zien? Laat het helpen over aan de dierenartsassistente, maar blijf bij je hond voor steun.

Hond naar de dierenarts Tip 6: Waarheid

Soms vertellen we wel eens een leugentje. Je hebt maar kort gewandeld, omdat je niet in de regen wilde lopen. Of je hebt de drol op de stoep niet opgeruimd, omdat niemand jullie gezien had.

Maar bij de dierenarts is het belangrijk, om altijd zo eerlijk mogelijk te zijn. Soms hangt een diagnose af van kleine details, waar jij je niet van bewust bent. Dit zien we ook bij de behandeling van mensen en kan het verschil zijn tussen leven en dood.

Voel je niet bezwaard: iedereen maakt fouten. Wat bij de dierenarts telt, is dat je hond zo snel en goed mogelijk beter gemaakt wordt. En dat kunnen ze alleen met jouw hulp!

Hond naar de dierenarts Tip 7: Details

Wanneer je met je hond naar de dierenarts gaat, is het belangrijk dat je beseft dat de arts er zelf niet bij geweest is. Deel daarom alle details rondom de klachten van je hond.

Dit betekent niet alleen het bespreken van algemene informatie en medische feiten rond je hond. Neem altijd de medische papieren en het paspoort van je hond mee. Vertel hiernaast wat je hond precies gegeten heeft, wat je opviel en welke situaties hij in geweest is.

Vaak stellen dierenartsen zelf vragen, om zo goed mogelijk te achterhalen wat er gebeurd is. Maar vaak blijken juist de ogenschijnlijk onbelangrijke details onmisbaar voor een goede diagnose.

Wanneer je hiervan bewust bent, heb je grotere kans de oorzaak van het probleem te achterhalen. Onthoud: de dierenarts en jij maken samen je hond weer beter.

Hond naar de dierenarts Tip 8: Nazorg

Soms is er naast de zorg van de dierenarts, nazorg voor thuis nodig. Je hond moet een nieuw verband, prikjes, pillen of pipetjes. Maar kun je dat eigenlijk wel?

Het kan voorkomen dat je als eigenaar moeite hebt met de nazorg. Niet elke hond neemt zonder morren zijn pillen, niet iedereen durft een prikje te geven. Bespreek de verschillende opties waarop je nazorg kunt geven met je dierenarts.

Soms kunnen prikjes vervangen worden door bijvoorbeeld een pil of kun je terugkomen voor het vervangen van een verband. Geef je dierenarts altijd de kans om mee te denken, om uit te zoeken hoe de hond zo goed mogelijk nazorg ontvangt.

Kun je helemaal geen nazorg bieden? Dan kan je hond soms bij de dierenarts blijven. Zij hebben hier veel extra werk aan, dus accepteer dat hier altijd kosten bij komen kijken.

Hond naar de dierenarts Tip 9: Doorvragen

Het liefst wil je de hond snel weer in opperbeste gezondheid krijgen. Om dit te kunnen doen, moet je goed begrijpen in welke situatie je hond zich bevindt. Wat zijn punten van aandacht, wat is onmisbaar en hoe voorkom je herhaling?

Daarom mag je als eigenaar altijd doorvragen bij de dierenarts. Vragen om (herhaaldelijke) uitleg, voorbeelden, informatie: het staat allemaal vrij. De dierenarts kan je dier zo goed mogelijk helpen, maar de nazorg en veiligheid ligt vaak bij jou.

Bereid je zo goed mogelijk voor op wat komen gaat. Lees je in en vraag aan je dierenarts om goede websites, informatieboekjes of folders. Voorkomen is beter dan genezen!