Winderigheid bij honden kan heel vies zijn. Het is misschien weinig fraai, maar het geeft je wel waardevolle informatie over de gezondheid van je hond.
Hoe ontstaat winderigheid?
En wat betekenen die scheetjes eigenlijk?
In dit artikel leren we jullie alles over hondenscheten!
Lees ook: Hond heeft diarree
Mijn hond laat veel scheten
De hond laat veel scheten en daar wordt het baasje niet erg blij van. Toch zijn veel eigenaren welbekend met dit fenomeen. Soms zijn het korte perioden, sommige honden hebben het hun hele leven.
Maar fijn is het niet.
Winderigheid wordt ook wel flatulentie genoemd. Dit ontstaat wanneer zich gas ophoopt in de darmen. Het gas ontstaat wanneer darmbacteriën het voedsel verwerken dat de hond heeft binnengekregen.
Tot zover is gasvorming heel normaal. Het gas moet ook een keer het lichaam verlaten. Dit gebeurt vaak in de vorm van een weinig fraai ruikende wind.
En laat onze hond hier nu helemaal geen problemen mee hebben!
Voor de eigenaar echter, kan dit behoorlijk onsmakelijk zijn. Maar het type en de frequentie van de scheten, geeft waardevolle informatie.
Wat vertelt een scheet je over het lichaam van je hond?
Oorzaak winderigheid bij honden
Af en toe een windje hier en daar is heel normaal. Zolang er voedsel in de darm verwerkt wordt, ontstaat er gas.
Maar èchte winderigheid bij honden, in de vorm van stinkende scheten en aanhoudende klachten? Dat kan aangeven dat er iets niet goed zit.
Allergie
Winderigheid kan aangeven dat je hond gevoelig is voor een bepaald type voedsel. Veel honden zijn allergisch voor rundereiwit, kippenvlees of zuivel.
Het maag-darmstelsel raakt van streek, met een borrelde buik, winderigheid en soms diarree als gevolg. Ook kan dit zich uiten in huidklachten, zoals jeuk en uitslag.
Hiernaast zijn veel van onze eigen maaltijden niet geschikt voor de hondenmaag. Ze zijn te gekruid, zoet, vet of zout. Wil je de hond toch verwennen? Kies dan voor een kauwstick van gedroogde buffelhuid, vuile pens of gedroogde vis.
Gezondheid
Helaas kan winderigheid ook een geïrriteerd of ontstoken darmstelsel aangeven. Houden de klachten meer dan een week aan? Of heeft je hond bloederige ontlasting? Raadpleeg dan een dierenarts.
Heeft je hond last van winderigheid gepaard met diarree? Laat hem onderzoeken door de dierenarts als dit langer dan 24 uur aanhoudt.
Leeftijd
Winderigheid kan ook met vorderende leeftijd ontstaan. Oudere honden hebben er vaker last van dan jonge. Hiernaast kan het een bijwerking zijn van medicatie.
Schrokken
Sommige honden eten erg snel en schrokken tijdens het eten lucht naar binnen. Deze luchtbellen reizen door de slokdarm, maag en darmen, om vervolgens als een mooie en stevige wind weer te vertrekken.
Voeding
Winderigheid heeft alles te maken met het voedsel dat verteerd wordt in de darm. Sommige typen voedsel zijn algemeen geaccepteerd om aan een hond te geven, maar hebben een lage voedingswaarde.
Denk hierbij aan brokken met veel zetmeel of graan. Onze moderne hond kan wel een beetje zetmeel afbreken, maar de rest zorgt alleen maar voor gisting, gasophoping en grote drollen.
Wil je meer lezen over hondenvoer? Lees dan ons artikel Beste hondenvoeding.
Winderigheid bij honden behandelen
Om langdurige winderigheid bij honden op te lossen, zul je als eerste het dieet moeten bekijken. Stel jezelf de volgende vragen:
- Is het voer van mijn hond gemakkelijk te verteren?
- Is dit voer compleet, met belangrijke vitaminen en mineralen?
- Bevat het voer veel zetmeel of granen?
- Heeft mijn hond ook winderigheid bij andere soorten voedsel?
- Is mijn hond misschien allergisch of overgevoelig?
- Schrokt mijn hond?
- Heeft mijn hond nog meer klachten?
Een goed gevoede hond heeft een gezond maag-darmstelsel en een sterk afweersysteem. Toch is geen hond hetzelfde als het op voeding aankomt.
De een vaart het best bij een bepaald type hoogwaardige brok, de ander voelt zich alleen goed bij vers vlees.
Wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten voer. Dat je hond overgevoelig reageert op een bepaalde brok, betekent niet gelijk dat hij aan de hypoallergene brokken moet.
Ook vers vlees kan in dit geval uitkomst bieden.
Verandering in dieet
Gaat je hond van dieet veranderen? Doe dit altijd geleidelijk, door steeds meer van het nieuwe voer te geven en steeds minder van het oude. Het maag-darmstelsel van je hond is gevoelig en heeft tijd nodig om te wennen.
Probeer nieuwe diëten of dieetonderdelen altijd ten minste twee weken uit voordat je conclusies trekt. Aanpassing heeft tijd nodig.
Worden de klachten te heftig? Keer dan gelijk terug naar het oude dieet.
Ook kun je een eliminatie dieet proberen. Hiermee begin je helemaal opnieuw met voeren. De eerste twee weken geef je één soort voer – tot de snacks aan toe.
Blijft je hond klachten vrij? Dan kan er een ander voer bijgevoegd worden. Zo niet, start dan opnieuw met één ander soort voer.
Wil je meer weten van voedingsallergieën? Lees dan Voedselallergie bij de hond.
Heeft de dierenarts toch een ontsteking gevonden? Dan wordt deze vaak behandeld met ontstekingsremmers en antibiotica. Ook kan je hond een specifiek dieet voorgeschreven krijgen.
Winderigheid bij honden voorkomen
Het voorkomen van winderigheid zit vooral in een passend dieet en goede observatie.
Geen dier is hetzelfde. Toch hebben we hier 5 tips voor je opgesteld.
1. Voorkom schrokken
Schrokt je hond? Geef hem dan kleinere, maar meer maaltijden op een dag. Doe dit op vaste tijden, zodat je stress en nog meer schrokken voorkomt.
Meet ook de hoeveelheid voedsel goed af. Krijgt je hond wel genoeg?
2. Geef altijd hondenvoer
Eten voor mensen is niet geschikt voor honden. Geef je hond zijn eigen voedsel en snacks, zonder kruiden, toegevoegde chemicaliën en al te veel vet.
3. Let op allergische reacties
Veel honden zijn gevoelig voor rundereiwit, kippen eiwit of zuivel. De eerste twee zitten in opvallend veel producten. Houd dit goed in de gaten!
4. Kies voor hoogwaardige voeding
Bij elk soort voer moet de basis bestaan uit vlees. Niet uit aftreksels van vlees, vleesachtige producten of dierlijke bijproducten.
5. Waak voor vullers in het voer
Mais, maismeel en granen worden in veel brokken gebruikt als vullers. Deze hebben een lage of geen voedingswaarde en zorgen dus alleen maar voor gasophoping en grote drollen.
Je hond kan hier namelijk niks mee.
6. Laat het dieet bij een specifieke energiebehoefte passen
Houd je senior hond in de gaten. Met de jaren wordt het lichaam ouder en inefficiënt. Hierdoor wordt de energiebehoefte verhoogd.
Het lichaam krijgt namelijk steeds minder verwerkt.
Voer je hond hoogwaardige, maar minder eiwitten naarmate de leeftijd vordert. Zorg voor een goede lichaamsconditie, verantwoorde snacks en makkelijk verteerbaar voedsel.
Wil je meer lezen over de zorg voor de oudere hond? Lees dan 5 Tips voor senior honden.