Mijn hond eet te snel
Laatste update: 30 mei 2022Je hond eet te snel of schrokt, waardoor zijn maaltijd binnen een mum van tijd op is. Het lijkt misschien onschuldig, maar dit is geen gedrag dat genegeerd mag worden. Het kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je viervoeter.
Waarom schrokt een hond? Welke gevolgen kan dit hebben? En als het zo slecht voor hem is, hoe kun je dit heftige gedrag dan oplossen? In dit artikel vertellen we je alles over gehaast eetgedrag bij honden.
Help, mijn hond schrokt
Je hond eet te snel, waardoor zijn voertijd nogal heftig verloopt. Je viervoeter toont geen geduld terwijl je zijn voer klaarmaakt, het wordt bijna uit je handen getrokken en staat het eindelijk voor zijn neus?
Dan is het binnen 10 seconden op.
Lekker makkelijk, kun je denken. Dat is toch beter dan een hond die overal zijn neus voor op trekt? Of minutenlang op één brokje kauwt?
Natuurlijk spreken we in deze gevallen van extreem gedrag aan het andere uiterste. Je wilt gewoon, dat je hond goed eet. Maar eet een hond goed, als hij binnen recordtijd zijn voerbak leegt ?
Helaas moeten we je hierbij teleurstellen. Schrokken tijdens de maaltijd is geen gedrag dat je simpel weg mag wuiven. Het brengt namelijk vervelende risico’s met zich mee.
Risico’s van gehaast eten bij de hond
Wanneer je hond zo snel mogelijk zijn voer naar binnen probeert te werken, gaan er een aantal belangrijke dingen mis. Hierdoor kan je hond het risico lopen om zijn gezondheid in gevaar te brengen.
Hoe zit dit?
1. Lucht inslikken
Wanneer een hond te snel eet, slikt hij tijdens het wegwerken van de happen relatief veel lucht mee naar binnen. Deze lucht komt in de maag terecht, maar zal toch eens het lichaam weer moeten verlaten. Dit gebeurt vaak in de vorm van een boer of wind.
Geloof ons maar, dat is vaak niet erg smakelijk.
Maar nog veel belangrijker dan het plagen van het baasjes reukorgaan, is het verhoogde risico op een maagtorsie (maagkanteling). Veel beweging na het eten, teveel eten en lucht inslikken zijn drie bekende factoren die dit noodgeval kunnen veroorzaken.
En een noodgeval, dat is een maagtorsie altijd. Hierbij draait de maag om in de borstkas, waardoor de in- en uitgang afgesloten worden. De gassen in de maag hopen zich op en het weefsel wordt afgekneld.
Dit kan binnen zeer korte tijd fataal zijn. Zie je een opgezwollen buik bij je hond, of herhaaldelijk loos braken, algehele onrust of pijnsignalen? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.
2. Niet kauwen
Een ander vervelend neveneffect van schrokken is het feit, dat je hond niet kauwt. Nu valt er op de meeste brokken niet ontzettend veel te kauwen, al wordt hier de laatste jaren wel meer aandacht aan besteed vanuit de voedingsindustrie.
Maar als jouw hond geen extra aandacht heeft voor zijn maaltijd, zal hij ook geen geduld hebben voor kauwattributen zoals pens of gedroogde huid snacks. En juist dit kauwen, zorgt ervoor dat zijn gebit schoon en gezond blijft!
Zo zie je in het wild, dat wolven na hun vleesmaaltijd een tijd lang op een stuk huid van hun prooi liggen te kauwen. Dit haalt achtergebleven resten van de tanden en is goed voor de doorbloeding van het tandvlees.
3. Weinig tijdsverstrijk
Doordat je hond in recordtijd het eten naar zijn maag tovert, heeft het lichaam geen tijd om op de vulling hiervan te anticiperen. In de maag wordt namelijk informatie verzameld over de samenstelling van het eten en de hoeveelheid.
Zo wordt bepaald of je viervoeter verzadigd is, en dat hij dus genoeg gegeten heeft.
Maar schrokt je hond het eten naar binnen, dan is er niet genoeg tijd om dit te meten én de informatie door te spelen naar de hersenen. Zo heb je kans dat je dier teveel binnenkrijgt of de maag van streek raakt. Dit kan tot braken of diarree leiden.
Ook geeft dit kans op overgewicht, wat een serieus probleem is onder onze moderne huisdieren. Dit tast de kwaliteit van leven ernstig aan en brengt allerlei secundaire problemen met zich mee, dus wees je hiervan bewust.
4. Weinig aandacht voor het voer
Het maakt je hond niet uit wat hij krijgt, als hij het maar zo snel mogelijk in zijn maag geeft zitten. Dit tekort aan aandacht voor het eten, neemt echter ook de kans op verslikken met zich mee.
Van nature is de voorouder van de hond, de wolf, gewend om stukken vlees van een prooi te scheuren. Deze worden zonder al te veel te kauwen doorgeslikt, waarna de hoge zuurgraad van de maag dit weefsel afbreekt voor vertering.
Maar de wolf heeft de stukken vlees vaak niet kant en klaar voor zijn neus liggen. Onze moderne huishond mag zich dus in zijn pootjes knijpen met deze luxe in zijn voerbak. Maar let je niet goed op, dan schiet het eten al snel in het verkeerde keelgat.
Blijven er etensresten achter in de luchtwegen, dat kan dit voor nare irritatie en zelfs ernstige infecties zorgen.
Je hond eet te snel, wat dus belangrijke problemen met zich meebrengt. Maar hoe komt hij eigenlijk aan dit gedrag?
Oorzaken van schrokken
Om het probleem op te kunnen lossen, is het belangrijk dat je begrijpt waarom je hond dit gedrag ontwikkeld heeft. Hoe komen honden eigenlijk aan dat opgefokte eetgedrag?
1. Kennelomgeving
We zien eetproblemen zoals voernijd en schrokgedrag vaak bij dieren die in een kennelomgeving gezeten hebben, zoals een asiel of opvang. Hoe hard de medewerkers en hun vrijwilligers ook hun best doen, vaak is deze omgeving relatief prikkelarm voor de individuele hond.
Door het aantal dieren dat opgevangen wordt, is er maar weinig tijd voor persoonlijke aandacht. Je ziet dan ook vaak, dat honden in deze situatie ontzettend veel reageren op relatief kleine gebeurtenissen.
Denk hierbij aan het schoonmaken van de kennels, een verzorger die even langsloopt, een vreemd geluid. Gelijk slaat het hele asiel aan en het duurt een tijd voordat de onrust weggeëbd is.
Zo ook met voertijd. Er is veel onrust in de tent en de hond heeft eindelijk iets om zich op te richten. Snel, snel die bak leeg!
Dit gedrag zie je vaak na een succesvolle plaatsing standhouden.
2. Strijd
Onze honden leven de eerste twaalf weken samen met hun moeder, broertjes en zusjes. Zijn ze met veel, dan moet de pup vaak knokken om een plek bij de tepel te bemachtigen.
En drinken ze niet meer bij mama, dan worden ze vaak tegelijk uit één grote bak gevoerd. Ook hier moet de hond strijd voeren om zijn portie te verkrijgen.
Deze instelling kunnen ze hun hele leven met zich meedragen.
3. Instinct
In het wild zeggen onze honden ook niet herhaaldelijk: “Na u, meneer”. De kleintjes mogen eten, maar een adolescent of volwassen hond moet zijn eigen maaltijd opeisen.
Voelt jouw hond zich bedreigd tijdens het eten of heeft hij dit in het verleden meegemaakt? Dan kan hij schrokken als strategie gebruiken om zijn portie te beschermen. Zo meteen gaat een ander ermee aan de haal!
Mijn hond eet te snel, kan ik dit afleren?
Schrokken is een hardnekkige neiging, die vol passie door de hond wordt uitgevoerd. Bemoeit het baasje zich ermee, door boos te worden of het eten af te pakken? Dan heb je al snel ruzie in de tent.
Dit heeft vaak als gevolg dat de hond voernijd (agressie), bezitterigheid en nog erger schrokgedrag ontwikkelt. Maar je hond eet te snel en nu je gelezen hebt welke risico’s dit met zich meebrengt, maak je je zorgen.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om het schrokken te verminderen, zonder dat je oorlog hoeft te voeren met je geliefde viervoeter.
Schrokken bij honden oplossen
Er zijn verschillende oplossingen voor schrokgedrag bij je viervoeter. Wees inventief, geef niet op en probeer wat anders als je eerste insteek niet werkt. Ook je viervoeter zal creatief worden om zijn gedrag toch voort te kunnen zetten.
Wees dus altijd flexibel, geduldig en wordt niet boos. Dit zal alleen maar averechts werken. Hieronder noemen we de vijf belangrijkste elementen van het oplossen van schrokgedrag.
1. Schrock-block
Je hond eet te snel en dit gedrag moet stoppen. Je kunt dit een halt toeroepen, door de mogelijkheid tot schrokken te blokkeren. Hoe doe je dit?
Neem een stevige etensbak die niet gemakkelijk omgegooid kan worden. Leg een flink grote steen of verzwaarde bal in de bak en deponeer het voer hier omheen. Zo zal je hond meer moeite moeten doen voor het verkrijgen van minder eten tegelijk.
Wees er altijd 100% zeker van dat je hond het grote blokkeer-object niet op kan eten!
2. Anti schrokbak
Er zijn verschillende voerbakken op de markt die de mogelijkheid tot te snel eten verkleinen. Vaak zijn er richels of vakjes in te vinden, zodat de hond geen grote happen kan nemen.
Wil je geen dure anti schrokbak kopen? Wees dan inventief en gebruik bijvoorbeeld een stevige, grote bakvorm voor muffins als voerbak.
Sommige honden hebben de truc al snel door en kiepen het block-object uit hun bak. Ook kunnen de ze bak in zijn geheel omgooien. In dit geval is het belangrijk om je management rond het voeren aan te pakken.
Dit is in alle situaties aan te bevelen, ook als de schrok-block of anti schrokbak wel werkt.
3. Rust
Geef iedere hond zijn eigen etensbak en zorg voor rust tijdens het eten. Dit betekent dat de omgeving zo prikkelarm mogelijk moet zijn, dus zonder andere honden, rennende kinderen of een loeiende stofzuiger.
Zet hiernaast de voerbakken van de honden zo ver mogelijk uit elkaar, zodat ze zich niet opgejaagd voelen tijdens het eten. Sommige honden houden de anderen vanuit hun ooghoeken nauwlettend in de gaten. Snel, voordat hij mijn kant op komt!
4. Vaste voertijden
Voorspelbaarheid geeft rust. Wanneer je hond weet wanneer het voertijd is, zal hij niet het gevoel hebben dat hij kans loopt om te verhongeren.
5. Kleinere porties
Voer je hond meerdere keren op een dag, zodat hij langer verzadigd blijft. Een stevig hongergevoel kan je hond een opgejaagd gevoel geven. Snel die bak leeg, want ik lust wel een paard!
Ook kun je de maaltijden in de voerbak verkleinen en je hond door de dag heen brokjes geven op een andere manier. Denk hierbij aan een Kong, een zoekspelletje of als beloning. Zo haal je de nadruk van het maaltijd-moment weg.