Kong hondenspeelgoed

Laatste update: 2 juli 2019
hond met kong hondenspeelgoed

Kong hondenspeelgoed is ongekend populair.

Vulbare speeltjes worden steeds vaker gekocht en net zoals onze honden zelf, komen ze voor in allerlei soorten en maten.

Wat voor soort hondenspeelgoed is de Kong eigenlijk?

En voor welke honden is dit geschikt?

Gelukkige Honden verdiept zich in de wereld van de Kong.

Lees ook: Dogfrisbee

Wat is Kong hondenspeelgoed?

Wanneer we het hebben over de “Kong”, spreken we doorgaans over het vulbare hondenspeeltje dat onze huishoudens langzaamaan veroverd heeft. Het merk Kong heeft meerdere dierenproducten, maar het rubberen vulspeeltje is door zijn succes het boegbeeld geworden.

De Kong is gemaakt van een speciaal soort rubber, wat voor de meeste honden maar lastig kapot te maken is. Je kunt het speeltje vullen met allerlei lekkers, waardoor je hond wordt aangemoedigd alles uit de kast te halen. Want kies je de juiste Kong, dan is de heerlijke vulling niet zo 1-2-3 bemachtigd!

Als bezigheid, vermaak of afleiding is zo’n vulspeeltje een tijdloze uitkomst. Hiernaast blijkt de Kong heel praktisch: je wast hem makkelijk af met wat zeepsop of spoelt hem een rondje mee in de vaatwasser. Daar bovenop zijn er ook nog eens meerdere typen: voor puppy’s, senioren of de doorgewinterde kauwers.

Met welke recepten kun je een Kong vullen?

Het kauwen op een Kong is goed geschikt als beloning of afleiding van je hond.  Hiernaast is het kauwen en frutsen met de mond goed voor de kaakspieren en ondersteunt het een schoon hondengebit.

Maar waarmee vul je dit hondenspeeltje eigenlijk?

Koude recepten

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het in een Kong stoppen. Brokjes, blikvoer, soep, maar ook kaas of worst. Koude recepten zijn het meeste in trek.

Niet alleen hondenbrokjes of blikvlees kan erin. Ook kun je lekkere combinaties maken van bijvoorbeeld vis (tonijn, witvis), rauwe groenten (erwten, courgette), ei, brinta (pap), koude kip, lam, rund (ongekruid!), afgekoelde rijst, pasta, brood of lekkers zoals zoutloze pindakaas!

En wat dacht je van een Kong-ijsje? Hierbij kan je zoutloze soep, bouillon of brinta als basis nemen. Vullen, in de vriezer en smullen maar. Spoel het vulspeeltje wel even af met warm water, zo vriest de tong van je hond niet vast.

Warme recepten

Van de meeste ingrediënten van de koude Kong recepten, kun je ook een warme variant maken. Even 30 seconden in de magnetron, en klaar!

Met ei is gemakkelijk een mengsel te maken dat in alle hoeken en gaten zal zitten van de Kong. Ook kaas, pasta en rijst zijn een goede basis hiervoor. Geef de Kong altijd pas als deze koel aanvoelt, zo voorkom je brandplekjes in de mond van je viervoeter.

Kong vullen met speciale recepten

De koude en warme Kong recepten zijn het meest bekend. Maar wist je, dat er ook leuke recepten voor zoete en hartige vullingen bestaan?

Zoete recepten

Een veilig, zoet ingrediënt is fruit. Denk aan appel, sinaasappel, ananas, kiwi, peer, meloen, pruim en banaan, maar ook aan groenten zoals wortel, pompoen of radijs voor een heerlijke combinatie.

Banaan is perfect als vulmiddel van de Kong. Snijd het overige fruit in kleine stukjes en meng dit door de geprakte banaan. Zo blijft de vulling goed zitten!

Hartige recepten

Probeer uit te vinden wat je hond het lekkerst vindt. Houd hij juist van plakrijst met vlees, of brood met gesmolten kaas? Deze hartige recepten zijn goede basis voor allerlei variaties: rijst en pasta blijven goed in de Kong zitten. Brood heeft wat hulp nodig van een kaas- of vlees gebaseerd smeermiddel.

Ook een leuke: combineer hartig met zoet, zoals brinta met stukjes appel, rijst met ananas of banaan met brokjes!

Welke Kong is geschikt voor mijn hond?

Geen hond is hetzelfde. Daarom zijn er verschillende typen vulspeeltjes waarvoor je kunt kiezen.

1. Kong Classic

De Kong classic is gemaakt van stevig rubber en verkrijgbaar in 5 verschillende maten: XS, S, M, L en XL. Dit type is geschikt voor alle (jong)volwassen honden met normale of gemiddelde bijtkracht.

2. Puppy Kong

De Puppy Kong is gemaakt voor jonge honden en rassen die geen grote bijtkracht hebben. Zo krijgt de hond de beloning wel uit het hondenspeeltje gefrommeld, maar bezeren ze zich niet. De puppy variant is namelijk van zachter rubber gemaakt dan de rest van het assortiment.

2. Senior Kong

Heb je een hond van 7 jaar of ouder? Dan is het Senior vulspeeltje misschien iets voor hem. Deze is gemaakt van zachter rubber, maar is groter dan de puppy variant.

3. Kong Extreme

De Extreme Kong is gemaakt voor de echte kauw- en frutsfanaten met bovengemiddelde bijtkracht. Deze is gemaakt van sterker rubber dan de Classic. Er bestaat echter geen garantie dat je viervoeter hem ècht niet stuk kan krijgen.

Veilig omgaan met vulspeeltjes

Wanneer je de juiste Kong aanschaft voor je hond en hier verantwoordelijk mee omgaat, zit er weinig tot geen risico aan het gebruiken van een vulspeeltje.

Toch geven we hier wat veiligheids- en gebruikerstips:

  • Laat je hond wennen aan het gebruik van de Kong: begin met goed bereikbare vulling. Krijg je hond er maar weinig uit, maar zit het vulspeeltje nog vol? Dan is het rommelen niet leuk, maar frustrerend.
  • Maak de Kong voor en na gebruik goed schoon. Achtergebleven vulresten of vuil van de grond kan allerlei naars met zich meebrengen, zoals parasitaire infecties of maag-darmklachten.
  • Laat je hond niet alleen met een vulspeeltje: je hebt nooit garantie dat ze hem niet kapot krijgen. Losse stukken rubber kunnen de ademhalingswegen blokkeren of voor verstoppingen zorgen.