Dogfrisbee

Laatste update: 2 juli 2019
dogfrisbee

Doen jullie al aan dogfrisbee?

Hierbij gooit het baasje een schijfvormig speeltje door de lucht, dat door de hond opgevangen moet worden.

Wat houdt dogfrisbee nog meer in?

En is dit leuke spel geschikt voor elk type hond?

Gelukkige Honden vertelt jullie alles over frisbeeën met je hond.

Dogfrisbee

Dogfrisbee wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Van origine is het een Amerikaans spel, en wordt al bijna 20 jaar beoefend in Nederland.

Veel mensen kennen de ronde, platte schijf wel, die recht door de lucht zoeft wanneer men er op de juiste manier mee gooit. Maar dit spel is niet alleen leuk voor mensen!

Heb je een hond die van springen, rennen en apporteren houdt? Dan zou frisbeeën met je hond wel eens het spel voor jullie kunnen zijn. Wanneer jullie het echte spel gaan leren, zul je zien dat er vele manieren zijn om met een frisbee te gooien.

Maar kun je dogfrisbee met elke hond spelen?

Dogfrisbee: welke honden zijn geschikt?

In theorie zou je dogfrisbee met elke hond kunnen spelen. Maar in praktijk moet je hond hier niet alleen fysiek, maar ook mentaal geschikt voor zijn. Wat houdt dit in?

Fysieke gesteldheid

Om te kunnen frisbeeën, heeft je hond een bepaalde lichamelijke gesteldheid nodig. Het wilde springen en plotselinge stoppen bij frisbee legt namelijk nogal druk op de gewrichten.

Hiernaast heeft je hond een redelijke soepelheid nodig om het rennend vangen in goede banen te kunnen leiden.

Zorg ervoor dat jullie altijd frisbee spelen op een egale ondergrond, om blessures te voorkomen.

Heeft jouw hond dus overgewicht, slijtage of gewrichtsontstekingen? Dan is het beter om het echte frisbeeën (nog) even achterwege te laten.

Ook voor grote hondenrassen kan de belasting te groot zijn, evenals rassen met Brachycephaal Obstructief Syndroom. Door de korte snuit wordt de ademhaling bemoeilijkt, maar helaas ook het vangen van de schijf.

Mentale gesteldheid

De ene hond heeft meer behoefte aan spel dan de ander. Hiernaast vindt niet elke hond het leuk om te vangen of apporteren.

Toch zit het plezier van het spel vaak in het snappen en het beloningselement. De hond en baas werken nauw samen en de hond kan gericht zijn energie kwijt.

Geef dus niet op bij de eerste poging, misschien heeft je hond wat meer oefening of een andersoortige beloning nodig?

Dogfrisbee: Het spel

Dogfrisbee speel je doorgaans niet met de harde plastic disc die we zelf gebruiken. Deze is scherp en hard in de hondenmond, gelukkig bestaan er ook zachte kunststof versies waar men goed mee kan gooien.

Wanneer je een frisbee training volgt bij een hondenclub, zijn er twee verschillende disciplines: Freestyle en Distance Only.

Freestyle

Bij Freestyle gaat er in de eerste twee ronden om, dat de hond en baas op muziek zo goed mogelijk verschillende trucjes uitvoeren met de frisbees. Want misschien zul je het niet denken, maar een frisbee kun je wel op honderd verschillende manieren gooien!

Freestyle kan worden gespeeld met 1 óf 2 personen die de frisbee voor de hond gooien.

Vervolgens volgt een Distance (afstand) ronde. Hierbij moet een hond zoveel mogelijk punten bij elkaar krijgen door de frisbee op afstand te vangen.

Distance only of Toss and Fetch

We hebben hierboven al kort uitgelegd wat het Distance gedeelte inhoudt. Dit onderdeel wordt ook wel “Toss and Fetch” oftwel “Gooien en vangen” genoemd.

Deze tak van dogfrisbee bestaat uit het verzamelen van punten door afstand-vangen. Het veld is ingedeeld in vakken, waarbij verschillende punten behaald kunnen worden. Het baasje gooit de frisbee, die vervolgens gevangen en teruggebracht wordt door de hond.

Staat je hond in een bepaald vak tijdens het vangen, dan verkrijgen jullie de bijbehorende punten.

Verder zijn er nog twee Distance varianten: Quadrupped en Dogdartbee. De eerste, Quadrupped, is een afvalrace met frisbees vangen over grote afstanden. Dogdartbee draait om een groot “dartboard” op het veld, waar de hond zo dicht mogelijk bij het midden van de cirkels (de “bullseye”) de frisbee moet vangen.

Dogfrisbee: Training en wedstrijden

Dogfrisbee kun je thuis spelen of via een cursus op de hondenclub. Hierbij kun je kiezen: ga je voor lekker trainen of gaan jullie ook wedstrijden lopen?

Tijdens de training hoort altijd de veiligheid centraal te staan. Natuurlijk maak je wel eens brokken bij het onder de knie krijgen van iets nieuws. Maar om ongelukken te voorkomen en het spel zo goed mogelijk te leren, gelden de volgende regels:

  • Oefen eerst het gooien van de frisbee zelf, zonder hond
  • Gooi in het begin van de training nooit erg hoog of ver, bouw het rustig op
  • Gooi nooit recht op je hond af: hij moet het vangen nog leren

Wanneer de training succesvol gaat, kun je ervoor kiezen om wedstrijden te gaan spelen. Bij wedstrijden wordt op verschillende onderdelen gelet. Niet alleen is het belangrijk hoeveel punten je verzamelt, ook de techniek en creativiteit van de choreografie (bij Freestyle) wordt beoordeeld.

Wedstrijden worden vaak onderling of open op clubs gehouden. Hiernaast zijn de grotere, landelijke wedstrijden die men vaak op evenementen ziet.

Het belangrijkste bij wedstrijden lopen, is dat je op het juist niveau speelt. Zo blijft het leuk en leerzaam, voor jou én je hond!