Mijn hond eet niet of wil niet eten

Laatste update: 20 mei 2022
hond eet niet

Je hond eet niet meer, dat is vreemd. Hij moet toch eten om te overleven? Elke hondeneigenaar maakt dit dilemma wel eens mee tijdens zijn hondencarrière.

Vaak geeft dit verschijnsel niet gelijk een noodgeval aan. Maar de verandering in gedrag moet wel serieus genomen worden.

Welke informatie geeft een verdwenen eetlust? En wanneer kan dit een serieuze dreiging zijn? Soms moet de dierenarts ingeschakeld worden voor hulp. In dit artikel vertellen we jullie alles over eetproblemen bij de hond.

Hond wil niet eten

hond wil niet eten

De hond eet niet en je trekt verbaasd je wenkbrauwen op. Niets voor jouw viervoeter om zijn maaltijd te laten staan. En dat geldt toch voor bijna alle honden?

Puur het verschijnsel zelf, geeft je belangrijke informatie over de ernst van de situatie. Je bekijkt hierbij namelijk de verandering ten opzichte van het normale gedrag van je hond.

Is je trouwe viervoeter de grootste slokop die je kent, maar kijkt hij opeens niet meer naar zijn maaltijd om?

Of was hij altijd wat kieskeurig en tuurt hij wederom meewarig in zijn bak?

Beide versies geven je informatie over wat er aan de hand kan zijn. Misschien was je hond al een tijdje niet zo enthousiast over zijn (nieuwe) dieet. Of heeft hij stiekem tijdens de wandeling een onverantwoord hapje genomen?

Soms is het moeilijk de oorzaak van een gedragsverandering te achterhalen. Wanneer is het tijd om de dierenarts te bezoeken? En wat kun je zelf doen?

Lees ook: Hond dikker maken »

Hond eet niet en is lusteloos

Je hond eet niet meer en je maakt je zorgen. Gelukkig is er meestal geen man overboord, wanneer je hond korter dan 24 uur niets eet. Dierenartspraktijken geven zelfs aan, dat dit één van de meest gehoorde klachten op hun spreekuur is.

Verhongert mijn hond dan niet?

Welnee.

Honden kunnen enorm efficiënt met hun energie omgaan. Hierdoor kunnen ze dagen, soms weken prima functioneren zonder te eten. Ook kunnen ze tijdelijk een verlaagde energiebehoefte hebben, zoals voorkomt tijdens warm weer.

Dus oogt je hond energiek, is hij attent en vertoont hij geen afwijkend gedrag? Dan kan hij best een maaltijd overslaan. Is je viervoeter echter lusteloos, trillerig of slaapt hij de hele dag? Dan kan er iets mis zijn.

Voor puppy’s gelden andere regels dan voor adolescente en volwassen honden. Zij hebben hun voeding hard nodig om te groeien en hebben nog weinig lichamelijke reserves. Hun overlevingsdrang zit evolutionair gezien sterk ingebakken.

Daarom is slecht of niet eten een teken aan de wand. Hier gaat iets mis!

Stopt je puppy ineens met eten? Dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Hond eet en drinkt niet

In tegenstelling tot eten, is voldoende drinken altijd onmisbaar voor je hond. De kans op uitdroging ligt al binnen 24 uur op de loer.

Zonder water kunnen allerlei belangrijke processen in het lichaam niet meer goed functioneren. Hierdoor kan blijvende schade optreden. Dit brengt je hond in gevaar.

Wil je hond niet eten, maar moet hij wel vocht binnenkrijgen? Geef hem dan kleine beetjes lauw water tegelijk om de maag niet (nog meer) van streek te maken.

Wil je weten hoeveel drinken jouw hond nodig heeft? Lees dan ons artikel Hoeveel water moet mijn hond drinken?

Waarom eet mijn hond niet?

Wat kun je zelf doen, wanneer je hond stopt met eten? Laat je gedachten eens over de dieetkeuze gaan. En wat onderneemt je hond overdag zoal aan activiteiten?

Stel jezelf hiernaast de volgende vragen:

  • Vindt mijn hond zijn voer misschien niet lekker (meer)?
  • Is hij toe aan een andere manier van voeren?
  • Voer ik mijn hond teveel?
  • Heeft mijn hond pijn?

Voer je de hond altijd hetzelfde? Dan kan verveling of overgewicht op de loer liggen. Verandering van spijs doet eten!

Ook jullie levensstijl kan plots veranderen. Wat voer je de hond, nu jullie niet meer naar behendigheidscursus kunnen door jouw gebroken enkel?

Hiernaast kunnen lichamelijke veranderingen zoals castratie of loopsheid de energiebehoefte beïnvloeden.

Net als bij mensen, gaan sommige honden slecht eten door spanning en stress. Een verhuizing, een nieuw huisgenootje, vuurwerk, alleen thuis zijn. Iedere hond heeft wel iets wat hem van zijn à propos brengt.

Hoe kan hij dan rustig eten? Vaak is dit een kwestie van gewenning en gaat het vanzelf weer over. Zo niet, raadpleeg dan een dierenarts of gedragsdeskundige.

Niet eten na operatie of narcose

Weigering van eten kan ook voorkomen na een ingrijpende gebeurtenis zoals een operatie, waarbij de hond onder narcose is geweest. Het lichaam is flink ontregeld en je viervoeter voelt zich wat ontheemd.

Daarom zal hij de eerste uren na de operatie vaak niet geïnteresseerd zijn in voedsel of water. Dit is normaal.

Het suffe, afwezige gedrag wordt doorgaans niet door pijn veroorzaakt. Kort na een operatie, is de flinke pijnstilling nog van kracht die voor de ingreep toegediend is. Hiernaast krijgt de eigenaar vaak medicatie en instructies hiervoor mee naar huis, om (al teveel) pijn te voorkomen.

Na het ontwaken uit de narcose is het verdovende effect niet gelijk uit het lichaam verdwenen. Vaak moeten de laatste restjes van de verdoving nog uitwerken. Hoe lang dit kan duren, is per dier verschillend.

De één is kort na het ontwaken weer helemaal de oude, terwijl de ander hier veel meer tijd voor nodig heeft. Dit heeft met verschillende factoren te maken, zoals:

  • Conditie
  • Heftigheid van de operatie
  • Leeftijd
  • Type en dosis narcose
  • Verloop van de operatie

Wil je hond echter na 12 uur nog niet drinken? En heeft hij na 24 uur nog steeds geen interesse in voeding, zelfs als je hem uit de hand probeert te voeren? Neem dan contact op met een dierenarts.

Gedragsveranderingen bij je hond

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan dit verschijnsel. Observeer je dier daarom goed, om de situatie realistisch in te kunnen schatten.

Is je hond nog vrolijk en levendig? Dan is hij misschien te jolig om in de ochtend rustig te eten en leegt hij later, op een onbewaakt moment, toch met enthousiasme de voerbak.

Eet je hond helemaal niet? Of stopt hij steeds na een paar happen? Houd dit gedrag dan goed in de gaten.

Sommige honden “bewaren” hun eten voor later, maar dit kan ook een aanwijzing zijn van lichamelijke klachten.

Om het eetgedrag goed te kunnen observeren, is het wijs de hond een gelimiteerde etenstijd aan te leren. Ook wanneer hij zich niet goed voelt.

Verdeel het voer in kleinere porties over de dag. Haal na een etenstijd van 15 minuten de (volle) bak weer weg. Bied dit een uur of twee later opnieuw aan.

Zo kun je zien of je hond (on)geïnteresseerd is, vol zit of misschien gewoon werd afgeleid.

Hond voelt zich ziek en eet niet

zieke hond eet niet

Stoppen met eten kan ook een aanwijzing voor ziekte zijn.

Is je hond ziek? Dan wordt hij sloom, lusteloos en soms zelfs geïrriteerd. Hij zondert zich af of kruipt juist overdreven veel op schoot.

Hierbij is het wijs om de lichaamstemperatuur van je hond te controleren. Deze ligt normaliter tussen de 38 °C en 39 °C. Weet je niet hoe dit moet? Leer hier alles over in ons artikel Temperatuur opnemen bij een hond.

Is de temperatuur hoger dan 39,2 °C? Dan spreken we van koorts. Andere symptomen kunnen een ergere oorzaak verraden.

Denk hierbij aan:

  • Bleke slijmvliezen
  • (loos) Braken
  • Diarree
  • Harde, dikke buik
  • Hijgen
  • Hoesten
  • Kwijlen
  • Moeite met lopen of bewegen
  • Piepen of janken
  • Veel drinken
  • Vreemde geur in de adem

Stopt je hond met eten, terwijl hij een harde buik heeft en (loos) braakt? Dan is de kans op een dodelijke maagtorsie (kanteling van de maag) sterk aanwezig!

Heeft je hond een harde, opgeblazen buik en probeert hij herhaaldelijk (loos) te braken? Bezoek dan met spoed een dierenarts.

Hiernaast worden sommige honden ineens agressief, vooral bij het aanraken van bepaalde lichaamsdelen. Dit kan op pijn duiden.

Bij bovenstaande klachten is een dierenartsbezoek aan te raden. Misschien is er geen (ernstige) oorzaak te vinden, maar de dierenarts kan wel eventueel iets voorschrijven tegen de misselijkheid.

Dit kan enorm schelen in de algehele misère van je hond.

Hond eet soms slecht

Wil je hond langer dan 24 uur niet eten? Of komt de weigering van eten regelmatig voor?

Dan bestaat de kans dat de klachten niet vanzelf overgaan. De verminderde eetlust kan door een medisch probleem veroorzaakt worden, waarbij hulp van de dierenarts nodig is.

Raakt je hond (snel) kilo’s kwijt? Bezoek dan een dierenarts, vaak is een medisch probleem hier de boosdoener.

De dierenarts zal de hond eerst lichamelijk onderzoeken. Hierbij worden mond, slijmvliezen, lymfeklieren, buik, longen en hart nagekeken op beschadigingen en ongeregeldheden.

Eventueel kan een urine- of bloedonderzoek volgen. Hierbij wordt de werking van organen gecontroleerd en eventuele ontstekingen geïdentificeerd.

In zeldzame gevallen wordt een röntgenfoto van de borstholte gemaakt, om het hart en de longen te bekijken.

Hiernaast is soms ook een echografisch of endoscopisch onderzoek nodig om duidelijkheid te verschaffen. Hierbij worden via een echo of ingebrachte camera de organen in de buikholte in kaart gebracht.

Hond dwingen om te eten

hond dwingen te eten

Ook al vinden we eten nog zo belangrijk, leg er voor je hond geen nadruk op. Ga hem niet troosten, hierdoor kan hij via zijn eetgewoonten extra aandacht afdwingen.

Ook straffen is uit den boze. Een angstige of gespannen hond gaat nog minder eten!

Hiernaast hoef je niet meteen van voer te veranderen als je hond twee keer moeilijk naar zijn bak kijkt. Net als bij mensen, creëer je dan eventueel voorkeursgedrag.

Hierbij wacht de hond net zo lang tot hij nóg iets lekkerders krijgt.

Hetzelfde geldt voor snacks. Geef geen tussendoortjes, als de hond het gewone voer niet eet. Anders heb je straks een hond die zijn neus ophaalt voor de bak, maar wel alle snoepjes uit je hand grist!

Hoe gaat mijn hond beter eten?

Wees er op bedacht, dat abrupte veranderingen in het dieet voor weigeringen kunnen zorgen.

Ook de overgang naar harder en vaster voedsel kan slecht worden gewaardeerd. Al dat kauwen is best hard werken! Wanneer aanpassingen in het dieet stapsgewijs worden geïntroduceerd, zul je doorgaans op minder verzet stuiten.

Hiernaast kan de conditie of samenstelling van het voer ook tot frictie leiden. Is het misschien beschimmeld of ingedroogd? Grote kans dat je hond hier niet voor te porren is.

Sommige voermerken gebruiken een hoog vetgehalte in de samenstelling van de brok. Gevolg is een goed etende, maar ongezonde hond met vetzucht.

Kijk dus altijd goed wat er in het voer zit, wat je hond nodig heeft en vraag advies aan een dierenarts of voedingsdeskundige.

Wil je meer lezen over hondenvoer? Lees dan ons artikel Beste hondenvoeding.

Eetlust opwekken bij je hond

Je kunt het eten voor je hond aantrekkelijker maken door het spelenderwijs te geven. Beloon de hond voortaan met zijn brokjes, in plaats van snacks.

Ook kunnen kauwartikelen zoals vuile pens de sleur van de dagelijkse bak brokken doorbreken. Al dat kauwen is ook nog eens goed voor de gebitsgezondheid!

Gaat je hond zonder aanwijsbare reden meer eten? Dan kan hij door een ziekte of aandoening een hogere energiebehoefte hebben. Uitsluitsel hiervan kan alleen bevestigd worden door een dierenarts.

Je kunt ook wat heet water over de brokjes gieten, zodat het voer een beetje papperig wordt. Zo komt een smakelijke geur vrij en heeft je hond weer eens iets anders dan droge brok.

Vergeet niet het mengsel af te laten koelen tot kamertemperatuur, alvorens het aan je viervoeter te geven!

Is de maag van je hond van streek en wil je toch wat voeren? Geef dan kleine porties licht verteerbaar voedsel, verspreid over de dag. Hierbij kun je denken aan witte rijst met gekookte kip, wit brood of gekookte witvis.