Een hond dikker maken

Laatste update: 24 februari 2023
hond dikker maken

Je hond dikker maken kan nodig zijn om hem gezond te houden.

De moderne media richt zich vooral op honden met overgewicht, een punt dat inderdaad aandacht nodig heeft.

Maar hebben we ook nog oog voor de risico’s van ondergewicht?

Wat is ondergewicht eigenlijk?

En hoe laat je een hond op gezonde wijze aankomen?

In dit artikel vertelt Gelukkige Honden je alles over de hond met een kilootje minder.

Lees ook: Hond eet niet

Waarom een hond dikker maken?

Een hond dikker maken kan nodig zijn om zijn gezondheid te waarborgen. Wanneer een dier te weinig weegt, wordt het spierweefsel afgebroken om de essentiële eiwitten te verkrijgen voor het lichaam.

Echter, hierdoor zal het dier minder energie en kracht hebben.

Dit kan de kans op ongelukken en letsel verhogen, hiernaast krijgen vitale organen niet meer genoeg stoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Ook het immuunsysteem mist ‘brandstof’, waardoor de kans op ziekten toeneemt.

Is mijn hond te mager?

Maar voordat je de hond vol gaat proppen met extra eten, dien je de volgende vragen te kunnen beantwoorden:

  • Is mijn hond echt te licht?
  • Is mijn hond gezond?
  • Heb ik zelf een idee waarom mijn hond te licht is?

Kijk eens goed naar je viervoeter. Moet je deze hond dikker maken, of denk je dat alleen maar? Om erachter te komen of je dier te weinig weegt, gebruiken we de Lichaamsconditie Score en een weegschaal.

Lichaamsconditie Score

De Lichaamsconditie score is een stapsgewijze gids, die het lichaamsgewicht in vijf verschillende groepen indeelt. Je meet dit door te voelen en kijken.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Kun je, kijkend van bovenaf, de taille achter de ribben waarnemen?
  • Kun je, kijkend vanaf de zijkant, achter de ribben de buik zien aflopen?
  • Voel je de ribben, zonder dat je veel druk hoeft te zetten met je vingers?

Zie je de ribben, ruggengraat en heupbotten zitten, dan is er aanwezige kans dat je hond te licht is.  Kijk voor de visuele gids van de Lichaamsconditie Score in ons artikel Is mijn hond te dik?

Let op: Er zijn slank ogende rassen zoals Windhonden, die bij een lage Conditiescore perfect gezond kunnen zijn. Daarom is ook het individuele gewicht van belang.

Weegschaal

Het geslacht, ras en de leeftijd van je hond zijn belangrijke factoren voor het bepalen van het ideale gewicht. Vraag je dierenarts om advies, vaak kunnen zij je een richtlijn geven. Ook heeft de dierenarts vaak een hondenweegschaal beschikbaar, mocht je viervoeter er thuis niet op passen.

Heb je een rashond? Dan kun je de rasvereniging bellen of op de website kijken voor ras-specifieke informatie omtrent het gewicht.

Ondervoeding en gezondheid

Is je hond te licht, dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Weet je zeker dat je hond gezond is? Er zijn veel verschillende ziektes en aandoeningen waarbij een hond gewichtsverlies als symptoom kan hebben.

Hiernaast zijn er fysieke of mentale problemen die voor ondergewicht kunnen zorgen, zoals

  • Gebitsproblemen
  • Parasieten
  • Stress

Daarom is het belangrijk om met een dierenarts te overleggen, wanneer je hond te weinig weegt. Zij zullen een uitwendige lichaamscontrole doen en vragen naar gedrag, leefomgeving, activiteiten en voeding.

Heeft je hond aanvullende gezondheidsklachten of medicatie, vergeet dit dan niet aan de dierenarts door te geven.

Hond dikker laten worden

Je hond dikker maken is meer dan een schep voer toevoegen aan zijn dieet. Het lichaam kan van streek raken wanneer de porties of samenstelling ineens veranderd worden. Hiernaast moet de focus op de samenstelling van het voer liggen, in plaats van (alleen) grotere porties.

Natuurlijk moet je hond genoeg eten. Maar juist de voedingsstoffen maken het belang van voer zo groot.

Voeding

Om te beginnen zijn honden wat we noemen ‘echte vleeseters’. Dit betekent dat ze gebouwd zijn op het verteren van vlees en dat hun voer hier dan ook op gebaseerd moet zijn.

Misschien voer jij je hond wel genoeg gram brokken, maar zitten hier zoveel ‘vullers’ in (zoals granen of maïs) dat je hond enorme drollen draait. En ook nog eens onmisbare voedingsstoffen tekort komt.

Verdiep je daarom in een compleet en geschikt dieet voor je hond. Wat is zijn leeftijd, geslacht, ras en levensstijl? En welke energiebehoefte komt hierbij kijken? Krijgt je hond voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen binnen?

Variatie

Hiernaast is een gevarieerd dieet onmisbaar voor een goede gezondheid, net als bij de mens. Denk hierbij aan verschillende typen vlees, vis, maar ook aanvullende (kleine) porties groenten of een gekookt ei.

Je hond snel aan laten komen

Soms is het van belang dat een hond zo snel mogelijk richting een gezonder gewicht gaat. Dit zien we bij zeer ernstige vormen van ondervoeding. Maar vaak is dit het gevolg van lange perioden zonder voedsel, waardoor de maag klein en het darmstelsel overgevoelig is geraakt.

Daarom is het van belang dat je een strategie opstelt voor wat je voert, hoeveel en hoe vaak.

Een klein en gevoelig darmstelsel heeft baat bij kleine porties. Echter, je hond moet zo snel mogelijk de benodigde voedingsstoffen krijgen. Daarom voer je meerdere keren per dag kleine porties. Hierbij geldt: helpen mag, dwingen niet.

Voer hierbij de voedingshoeveelheid voor het ideale of gewenste gewicht, niet het gewicht dat je te dunne hond op dit moment heeft!

Bij een dier met een gevoelig maagdarmstelsel, is het belangrijk dat het lichaam niet teveel geprikkeld wordt. Kies dus voor hoogwaardig, maar licht verteerbaar voedsel. Ga pas variëren met voeding wanneer het eten goed gaat (zonder overgeven of diarree) en de hond op een veilig gewicht zit.

Ondervoeding hond voorkomen

Zo zie je maar, te weinig kilo’s is net zo gevaarlijk als teveel. Hoe zorg je ervoor dat je hond op gewicht blijft? Gelukkige Honden geeft je de 3 belangrijkste richtlijnen op een rij.

1. Meten is weten

Stel wekelijkse weegmomentjes in en controleer de Lichaamsconditie score. Blijft jouw hond ondanks jouw inspanningen afvallen, raadpleeg dan een dierenarts.

2. Gezondheid

Houd je dier gezond door hem op tijd te ontvlooien en ontwormen. Kies hiernaast voor hoogkwalitatieve voeding zonder vullers van zetmeel. Let op: dit betekent niet automatisch de meest dure brok die je kunt vinden kopen. Kijk op de verpakking voor de ingrediënten, echte schoonheid zit van binnen.

3. Passend dieet

Stel het type en de hoeveelheid voeding af op levensstijl (actief, gemiddeld actief, niet actief), leeftijd, geslacht en ras. Varieer hiernaast met verschillende soorten voeding om het dieet compleet en interessant te houden.