Mag een hond yoghurt eten?

Laatste update: 3 juni 2022
mag een hond yoghurt eten

Je hond yoghurt geven klinkt misschien als een lekker fris tussendoortje. Maar wist je, dat veel honden helemaal niet gebouwd zijn op het verteren van zuivel? Sommige honden hebben zelfs een allergie ontwikkeld.

Mag je een hond yoghurt geven? Kan dit gevaarlijk zijn? En wat eet een hond eigenlijk van nature? Lees hier alles over het geven van yoghurt aan je hond.

Je hond yoghurt geven

Je hond yoghurt geven kan klinken als een gezonde snack. Wij mensen werken ook vaak na het avondeten een bakje zuivel naar binnen, of tijdens het ontbijt. Je moet goed op je calciumhuishouding letten, toch?

Maar bij zoals zoveel producten, vergeten we dat het spijsverteringsstelsel van de hond anders in elkaar steekt dan bij ons.

Wereldwijd eten veel honden met de pot mee of voeden zich met datgene wat er in ons afval te vinden valt. Ze leven al zo lang zij aan zij met mensen, dat we bijna gaan geloven dat ook de hond moet ontbijten met een broodje chocopasta.

Maar honden, zowel tam als verwilderd, stammen af van de wolf. Dit roofdier is wat we noemen een èchte vleeseter, waardoor zijn hele lichaam is aangepast aan het louter eten van dierlijk weefsel.

Een directe en goed zichtbare aanwijzing hiervoor is het honden- en wolven gebit. Dit bestaat uit twaalf snijtanden, vier hoektanden, tien knobbelkiezen en zestien knipkiezen. Oftwel: een gebit om mee te scheuren en snijden, niet om te kauwen.

Ook bevat het maag-darmstelsel geen uitgebreid traject om plantaardig voedsel te kunnen laten verteren en opnemen door het lichaam. Er zijn geen bacteriën aanwezig die cellulose kunnen afbreken. Cellulose is een stof die aanwezig is in de celwanden van plantaardige vezels.

Daarom is dit traject bij de hond-achtigen zeer kort.

Lees ook: Mag een hond ei eten?

Honden en zuivel

Dit betekent echter niet, dat de hond die wij tegenwoordig kennen zijn neus zal ophalen voor alles wat op ons bord ligt. Veel honden zijn gewend om hier en daar wat van ons eigen eten te krijgen of hebben geen andere keuze. Een voorbeeld hiervan is het menu van straathonden.

Helaas heeft voedsel dat geen vlees bevat maar weinig voedingswaarde voor de hond.

Plantaardige producten worden in het lichaam van herbivoren afgebroken door een scala aan bacteriën in de darm. Zij breken de celwanden in de plantaardige vezels af, waardoor het lichaam de hierbij vrijkomende voedingsstoffen kan opnemen.

Honden hebben deze stoffen echter niet tot nauwelijks, waardoor het voedsel bijna ongebruikt de darm weer verlaat.

Zo ook met granen. Koolhydraten en zetmeel worden in het lichaam verteerd door het enzym amylase. De wolf echter, had maar heel, heel weinig informatie in zijn genen voor de aanmaak van deze stof.

Uit recent onderzoek (2013) blijkt, dat honden echter iets meer aangepast zijn dan de wolf. Zij hebben meer van deze informatie in de genen, al maakt dit de hond verre van een koolhydrateneter.

Dit zien we dan ook vaak bij het voeren van brokken (rijk aan zetmeel) en voeding rijk aan graan. De hond krijgt er grote, stinkende hopen ontlasting door. De darm kan zelfs (chronisch) geïrriteerd raken door een teveel aan zetmeel.

En hoe zit het dan met zuivel?

Ook zuivel heeft een speciaal enzym in het lichaam nodig dat zorgt voor de vertering. Dit enzym heeft lactase en is ruimschoots aanwezig bij pupjes. Zij voeden zich namelijk de eerste maanden van hun leven grotendeels met melk van de moederhond.

Maar kleine pupjes worden groot. Zodra ze wat meer vast voedsel gaan eten, zal de melkinname afnemen. En hiermee ook de behoefte aan een enzym zoals lactase.

Na de derde levensmaand neemt de aanwezigheid van dit enzym in het lichaam dus drastisch af. Daarom zijn veel honden niet goed in het verteren van lactose, een stof die in melk en zuivelproducten voorkomt.

Heeft mijn hond een lactose allergie?

Er staat dus voorop, dat je hond niet de juiste lichaamsstoffen heeft om de lactose in zuivelproducten goed af te breken. Hierdoor ontstaan allerhande klachten, zoals diarree en braken.

Krijgt de hond teveel of te vaak lactose binnen? Dan kan dit tot ontstekingen en darmschade leiden.

Het wordt daarom afgeraden dit product aan je hond te geven.

Vaak zien we echter, dat hele kleine beetjes yoghurt geen heftige klachten veroorzaken. Dit wil echter niet zeggen dat het goed is voor de gezondheid van je hond.

Ook heb je gevallen, waarbij de dieren niet alleen last hebben met het verteren van de zuivel. Soms heeft een hond een allergie of intolerantie ontwikkeld, waardoor het lichaam zich tegen de stof verzet. Dit kan zich uiten in de volgende klachten:

  • Braken
  • Darmontsteking
  • Diarree
  • Huidklachten
  • Jeuk
  • Vette vacht

Bij een aanhoudende of hoge inname van zuivel, kan een hond dus ernstig ziek worden. Maar niet alleen zuivel kan hiervan de boosdoener zijn.

De meest voorkomende allergie of intolerantie inducerende stoffen bij honden zijn:

  • Ei
  • Kippenvlees
  • Maïs
  • Melk
  • Rundvlees
  • Soja
  • Tarwe

Neem bij het vermoeden van een intolerantie of allergie altijd contact op met je dierenarts. Het is namelijk belangrijk dat wordt uitgezocht waar je hond niet tegen kan. Zo kunnen de klachten beperkt worden en zal men eventueel het dieet moeten aanpassen.