Ei voor je hond klinkt als een verantwoord en lekker hapje. Wij mensen lusten er namelijk wel pap van! Toch bestaat er over het voeren van ei enig twijfel.
Kan je een ei zonder gevaar voeren? Zijn er honden die hier allergieklachten van krijgen? En hoe zit dit met rauwe eieren? Lees hier alles over het voeren van ei aan je hond.
Waarom eten we eieren?
Een ei voor je hond klinkt bij veel mensen als een goede aanvulling van het dieet. Op ons mensenmenu komen eieren dan ook veelvuldig voor. Gebakken, gekookt, scrambled, gepocheerd, gevuld en zelfs rauw.
We lusten er wel pap van!
En dat is niet voor niets. In eieren zitten verschillende belangrijke voedingstoffen, zoals:
- Calcium
- Fosfor
- IJzer
- Jodium
- Kalium
- Magnesium
- Natrium
- Proteïnen (eiwitten)
- Selenium
- Vitamine A, B2, B12, D en E
- Zink
Ook bevat ei de stoffen luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aanrichten binnen in het lichaam. We lopen deze op door bijvoorbeeld roken, stress en ongezonde voeding.
Helaas hebben eieren jarenlang een slechte reputatie gehad. Er werd namelijk gezegd, dat ze het cholesterol gevaarlijk hoog maakten en de kans op hart- en vaatziekten hierdoor ernstig toeliep.
Gelukkig blijkt dit uit modern onderzoek allemaal wel mee te vallen. Maar kun je het dan ook geven aan je hond?
Lees ook: Mag een hond yoghurt eten?
Ei voor je hond, verantwoord of gevaarlijk?
Honden zijn van nature echte vleeseters. Dit betekent dat hun lichaam bijna geheel ingedeeld is op het verteren en verwerken van vlees. Bijna net zoals bij de wolf!
Maar tegenwoordig kent onze hond steeds vaker de luxepositie van gezinslid, waarbij ze samen met hun baasjes in huis wonen. Hierdoor, belandt er nogal eens wat mensenmenu op het bord van de hond.
Zo ook eieren. Er wordt gezegd dat dit onder andere voor een mooie vacht zorgt. Maar kunnen honden hier last van krijgen?
Kan mijn hond allergisch zijn voor eieren?
Honden zijn dus van nature gebouwd als echte vleeseters. Daarom komt het voor, dat er klachten ontstaan door producten die normaliter niet op hun menu staan.
Bekenden op de lijst hiervan, zijn tarwe, soja, melk, zuivelproducten en ei.
Eieren veroorzaken gelukkig niet bij elke hond problemen. Maar áls een allergie of overgevoeligheid voorkomt, is het doorgaans bij gekookte eieren.
Het eiwit vormt namelijk bij het koken een stug, gestold netwerk van lage draden, dat eerder een overgevoeligheidsreactie uitlokt.
Ook eiwitten uit rund- en kippenvlees zijn nog wel eens de boosdoeners, wanneer het tot een voedselallergie komt. Dit wordt dus niet alleen maar veroorzaakt door producten buiten het vlees-dieet.
Feit is echter wel, dat veel honden last hebben met het verteren van bijvoorbeeld zetmeel en zuivel. Doorgaans komt dit, omdat ze niet genoeg van de specifieke enzymen hebben die nodig zijn om het voedsel te kunnen verteren.
Doordat het lichaam het voedsel niet kan verwerken, passeert het onverteerd de darm. Dit kan irritatie aan het maag-darmstelsel geven, met braken en diarree tot gevolg.
Mag mijn hond rauwe eieren?
Om allergie- of overgevoeligheidsklachten te voorkomen, wordt doorgaans geadviseerd je hond rauwe eieren te voeren. Dit klinkt gek, omdat wij mensen het ei bijna altijd eerst koken of bakken.
Maar een hond kan prima tegen rauw ei. Gemixt door de brokken kan dit een heerlijke toevoeging aan de maaltijd zijn. Jazeker, soms zelfs met schaal!
Er bestaan waarschuwingen voor het voeren van rauw ei, die eigenlijk allemaal te maken hebben met een salmonella vergiftiging. Dit probleem wordt veroorzaakt door de Salmonella bacterie, die voor een ontsteking in het maag-darmstelsel zorgt.
Men ziet hierbij de volgende symptomen, die tussen de 6 uur en 3 dagen na de vergiftiging op kunnen duiken:
- Braken
- Diarree
- Koorts
- Uitdroging
- Verlies van eetlust
Salmonella vergiftiging is een gezondheidsprobleem dat wel degelijk serieus genomen moet worden. Wordt je hond ziek na het eten van ei, dan kun je het beste de dierenarts bellen voor advies. Van een aantal dagen afwachten kan je hond heel ziek worden, met soms dramatische uitkomst.
Zolang echter eieren gevoerd worden die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn en voldoende gekoeld bewaard werden, is er eigenlijk geen man overboord. Deze eieren hebben een heel, heel kleine kans om besmet te zijn met de nare bacterie.
Hiernaast zijn honden en katten beter bestand tegen een besmetting dan mensen. Daarom hebben onze viervoeters nog minder kans om ook werkelijk geïnfecteerd te raken.
Eten honden ook eierschalen?
Toch is het wijs om oplettend te zijn met eieren en niet teveel hiervan te voeren. Één of twee eieren per week is meer dan genoeg.
Maar geef je dan alleen het binnenste?
Nee hoor, niet per se! De eierschaal is een prachtige bron van calcium en vaak vinden honden het helemaal niet vervelend dat er van dat krakende spul tussen hun eten zit.
Bij sommige honden zul je het ei even fijn moeten knijpen of de schaal wat moeten verkruimelen. Want hoe moet je zo’n gek, rond ding nu in je mond pakken?
Als ze eenmaal weten hoe ze een ei aan moeten pakken, zijn de meeste honden er helemaal weg van.
Yummie!