Mag een hond banaan eten?

Laatste update: 28 april 2023
mogen honden banaan eten

Je hond banaan te eten geven klinkt misschien gek. Honden horen toch vlees te eten? Maar vaak krijgen honden ook wat groenten en fruit op hun bord. Waaronder banaan.

Waar is deze fruitsoort goed voor? En hoeveel mag een hond hiervan eten? Lees hier alles over de onverwachte rol van banaan in het hondendieet.

Hond banaan laten eten

Misschien ken je een hond die geregeld banaan te eten krijgt. Wellicht geef je het zelf af en toe? Of is het gele fruit al eens ongepland in het keelgat van je geliefde schrokop verdwenen?

Dan is het je vast opgevallen, dat honden hier niet ziek van worden. Er zijn namelijk verschillende soorten fruit die je zonder gevaar aan je viervoeter kunt geven. Voorbeelden hiervan zijn aardbei, kiwi, mandarijn en peer. Maar ook banaan!

Van een aantal vruchten mag je hond wel het vruchtvlees eten maar niet de pitten erin. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Abrikozen
  • Appels
  • Avocado’s
  • Dadels
  • Kersen
  • Mango’s
  • Nectarines
  • Perziken
  • Pruimen

Verder zijn druiven, krenten en rozijnen giftig en gevaarlijk voor je hond.

Maar, we hebben het toch in onze artikelen gehad over het feit dat de hond een ‘echte’ vleeseter is? Waarom zou je hem dan fruit geven?

Waarom je hond fruit geven?

Je hond fruit voeren kan belangrijke vitaminen en mineralen aan het dieet toevoegen. Vooral wanneer je alleen rauw vlees voert, kan je hond hier behoefte aan hebben.

Geef je een hoogwaardige brok? Dan moeten hier de juiste vitaminen en mineralen reeds aan toegevoegd zijn. Welke en de hoeveelheid van deze toevoegingen kun je op de verpakking van het voer lezen.

Naast vers vlees, kan je hond dus baat hebben bij het voeren van kleine porties fruit, maar ook groenten.

Groenten moeten echter gepureerd of gekookt worden. Honden hebben namelijk niet de capaciteit om de vezels hiervan te verteren, waardoor ze maar weinig van de belangrijke stoffen zullen opnemen in het lichaam.

Maar is groente of fruit eten niet tegennatuurlijk voor je hond?

Banaan als traktatie voor je hond

bruine hond eet banaan

Sommige honden eten fruit niet gelijk zonder scrupules. Het heeft een andere textuur dan brok of vlees en de smaak is erg sterk.

Geef je hond dus in het begin kleine stukjes en moedig hem opgewekt aan.

Maar zijn je viervoeters eenmaal om… dan vinden ze het meestal een heerlijke traktatie! Handig wanneer je minder leuke traktaties moet geven, zoals medicatie. Verstop het in een stukje fruit en smullen maar.

Maar waarom is banaan eigenlijk goed voor je hond?

Ten eerste is een banaan rijk aan vitamine C. Dit is een antioxidant, versterkt de weerstand en zorgt ervoor dat het lichaam voldoende ijzer vasthoudt.

Ook zit er veel vitamine B11 in, ook wel foliumzuur genaamd. Dit ondersteunt het immuunsysteem en zorgt voor een goed werkend zenuwstelsel. Hiernaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten.

Ten tweede bevat dit gele fruit kalium, magnesium en seleen. Deze mineralen zijn belangrijk voor een goede bloeddruk, gezonde spieren, sterke botten en een goede werking van schildklier en lever.

Fruit is niet alleen lekker, maar kan ook heel handig zijn bij het afleren van gedragsproblemen.

Dat klinkt gek! Hoe zit dat?

Hond banaan geven tegen poep eten

Veel hondeneigenaren kennen het wel. Tijdens het wandelen duikt je hond ineens naar de grond, om vervolgens een drolletje van een ander dier te verorberen.

Niet alleen onsmakelijk, dit gedrag kan ook gevaarlijk zijn. In de ontlasting van dieren kunnen parasieten zitten of restafval van medicatie.

Dit is wel het laatste wat je hond naar binnen mag werken!

In dit geval wordt in de volksmond banaan voeren geadviseerd. Het eten van poep zou een verband hebben met een kaliumtekort, wat de banaan kan opheffen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Hiernaast zit in een banaan tryptofaan, dat in het lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het veroorzaakt een prettig gevoel, maar bereikt je hond maar in lichte mate.

Hierbij is het belangrijk te weten dat een tekort aan serotonine kan leiden tot:

  • Algehele onrust
  • Chronische darmklachten
  • Depressiviteit (lethargie en apathie)
  • Hoofdpijn
  • Slaap tekort
  • Spierkrampen
  • Verlaagde pijngrens
  • Vermoeidheid

Lees ook: Waarom eet mijn hond poep?

Hoeveel banaan mag mijn hond eten?

Door het eten van banaan wordt je hond niet ineens een supergezonde, opgewekte allemansvriend. Maar: alle beetjes helpen.

Dit betekent echter niet, dat je hond een tros bananen per dag moet gaan eten. De belangrijkste stoffen uit banaan zijn ook in andere producten te vinden. Varieer en probeer, zo houd je de hond gezond.

Hiernaast bevat een banaan veel koolhydraten. Dit zijn suikers, zetmeel en vezels, die de darmen van een mens goed verdragen kan.

Maar een hond kan niets met zetmeel, hier is zijn verteringsstelsel nu eenmaal niet op gebouwd.

Geef je hond daarom niet meer dan één banaan per dag. Bij kleine honden van onder de 15 kilo, is een halve banaan genoeg.

Om overgewicht te voorkomen, dient men altijd de inname van suikers en zetmeel in de gaten te houden.

Je hond, banaan en… diarree?

Heeft je hond diarree? Dan kan banaan de klachten verminderen.

Maar je hond banaan geven wanneer er in het verteringsstelsel iets niet goed gaat, klinkt tegenstrijdig met wat we net zeiden. Je hond kan toch niets met zetmeel?

Dat klopt, je hond kan hier maar weinig mee. Maar door de vele vezels in dit fruit krijgt de ontlasting weer wat vorm.

Bij harde ontlasting, kan banaan gecombineerd met goed drinken ook helpen. Door de vezels en het water zetten de ingedroogde, harde keutels uit waardoor de stoelgang weer op gang komt.

Bedenk hier echter altijd bij, dat diarree of verstopping een duidelijk signaal vanuit het lichaam is. Blijf geen week banaan geven om de klachten te verhelpen.

Zoek tijdig (binnen 2 dagen) advies van een dierenarts, wanneer de klachten aanhouden!