Waarom eet mijn hond poep?
Laatste update: 2 juli 2019Waarom eet mijn hond poep?
We zijn dol op onze honden, met al hun gekke acties en vieze gewoonten.
Maar poep eten is hierbij toch een uitzondering op de regel.
En wat kunnen wij als eigenaar hier aan doen?
Gelukkige Honden dook diep in de materie, voor alle feiten over poepetende honden.
Help, mijn hond eet poep!
Onze honden hebben heel wat gewoonten die wij maar vreemd vinden. Lekker rollen in de drek, poelen vol stilstaand water, of in dode beesten. Om over aan elkaars achterste ruiken nog maar te zwijgen.
Gelukkig kunnen we om de meeste rare acties wel lachen. Maar poep eten, dat is er één waar we met ons hoofd niet bij kunnen. Hoe kun je dit nou uit vrije wil doen?
Naast het feit dat we poep eten onsmakelijk vinden, brengt het ook risico met zich mee. De ontlasting van dieren kan zoönosen bevatten: ziekten of parasieten die overgebracht kunnen worden op de mens. Wij blijven dus liever uit de buurt van andermans poep!
Poep eten is een veel voorkomend gedragsprobleem bij honden. Sommige honden doen het eenmalig, anderen doen het zodra ze de kans krijgen. Nou nou, zul je denken: gedragsprobleem? Het is wel vies, maar is het ook erg?
Het vervelende met poep is, dat er overblijfselen in zitten van alles wat men binnenkrijgt. Dit betekent parasieten, medicatie, en in het geval van mensenpoep ook drugs! Dit kan levensgevaarlijk uitpakken.
Onderzoek toonde aan, dat zo’n 20 tot 33% van de honden poep eet van hun eigen soort en wel 85% van andere diersoorten. Maar waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?
Waarom eet mijn hond poep?
De hamvraag is natuurlijk, waar komt dat poep eten nu vandaan? Poep eten heet officieel coprofagie. Het lijkt tegennatuurlijk, maar soms is dit voor honden heel normaal.
Bijvoorbeeld: een teefje likt haar pasgeboren pups in de eerste weken schoon van ontlasting. Zo stimuleert ze de kleintjes om te poepen, maar houdt ze ook het nest schoon.
Pupjes nemen dit vaak over van de moeder. Zo eten ze in de eerste weken vaak hun eigen uitwerpselen en die van broertjes en zusjes op. Ook hebben ze de neiging om de wereld te verkennen via hun mond. Hierdoor verdwijnt er van alles naar binnen. Dit gedrag is vaak voor de eerste verjaardag van de pup weggeëbd.
Ook wordt als reden gegeven, dat de hond van oudsher al zijn voedsel bij elkaar scharrelt. Wanneer je schooit, kun je niet kieskeurig zijn. En in poep kunnen belangrijke (gedeeltelijk) onverteerde nutriënten zitten, die de hond gebruiken kan.
Daarnaast wordt er gespeculeerd dat de hond van het baasje leert zijn “rommel op te ruimen”. Hier is echter nog geen onderzoek naar gedaan.
In sommige stadia van het leven kan poep eten dus heel normaal zijn voor je hond. Maar gaat je volwassen hond ineens zijn eigen poep eten, of dat van andere honden of dieren? Dan is het wijs hem te laten nakijken door een dierenarts.
De gezondheid van je hond en poep eten
Er bestaat nog veel mysterie rond het eten van poep, toch worden vaak de volgende situaties als oorzaak genoemd:
1. Stress
Je hond kan per ongeluk poepen omdat hij angstig of nerveus is, en eet vervolgens de poep op uit angst voor straf. Frustratie (bijvoorbeeld kennel- of verlatingsangst) of pure verveeldheid kan hier ook toe leiden.
2. Dieet
Wanneer je hond belangrijke nutriënten mist of tekort komt, kan hij zijn uitwerpselen gaan “hergebruiken”. Dit zien we bij verschillende diersoorten, voor konijnen is dit bijvoorbeeld heel normaal. Er bestaat een theorie die aanhoudt dat een Vitamine B tekort tot poep eten zou leiden.
Honden hebben coprofagie van nature niet nodig, dus is het wijs om het dieet onder de loep te nemen. Krijgt je hond wat hij nodig heeft?
Hongerige honden grijpen soms alles wat ze kunnen. Of krijgt je hond misschien teveel? Soms wordt er gezegd dat een overvoede hond niet alle voedingstoffen in één keer uit het vele voedsel kan verteren. Coprofagie kan hierbij helpen de gemiste stoffen opnieuw een kans te geven.
3. Organen
Poep eten kan ook een symptoom zijn van een slecht werkende lever of alvleesklier. Ook aandoeningen zoals diabetes of de ziekte van Cushing kunnen leiden tot het eten van poep. Vaak wordt het hondenlichaam hierbij aangespoord meer te gaan eten.
4. Aandacht
Sommige honden krijgen te weinig aandacht. Soms ligt dit bij het baasje, soms bij de hond. Maar sommige honden gaan werkelijk alles doen om die felbegeerde aandacht te verkrijgen.
Vaak krijgen honden die poep eten flink op hun donder, wanneer ze betrapt worden. Maar voor sommige honden, is negatieve aandacht ook aandacht. Houd dit in je achterhoofd bij de training: straf kan ongewild een beloning zijn.
Belangrijk: Parasieten!
Een parasitaire infectie, zoals bijvoorbeeld wormen, is zo opgepikt bij het eten van ontlasting. Laat hier dus altijd je hond op nakijken. Wees er snel bij, want sommige parasieten tasten binnen korte tijd het zenuwstelsel aan. De gemaakte schade is dan niet meer te herstellen.
Je hond afleren poep te eten
Wanneer je hond eenmaal poep eet, is het lastig weer af te leren. Het allerbelangrijkste hierbij, is dat je weet wat eraan ten grondslag ligt.
Is een eventuele medische oorzaak al uitgesloten? Of is het ondertussen opgelost, maar eet de hond nog steeds poep? Dan heb je kans dat het een aangeleerde neiging is geworden.
Belangrijk met afleren, is positiviteit. Straffen en boos worden zorgt voor stress, en kan je hond nog meer aanzetten tot het ongewenste gedrag. Kans dat hij het ook nog eens stiekem, of net buiten je bereik gaat doen!
Laat altijd je dieren hun behoefte buitenshuis doen, zodat je hond niet makkelijk wat naar binnen snoept. Vervolgens kan de eerste weken het uitlaten alleen wanneer de hond aangelijnd is. Zo voorkom je dat het gedrag buiten jouw controle om toch plaatsvindt.
Ga wat ondernemen met je hond. Fiets, frisbee, als jullie maar lekker bezig zijn. Zo kan je hond zich ontspannen en poepfocus vergeten.
Komt je hond in de buurt van poep, of heeft hij net zijn behoefte gedaan? Roep hem, en lok hem weg met wat lekkers zoals zijn favoriete brok of een gedroogd stuk pens. Het kan zijn dat je in het begin heel snel zult moeten zijn. Maar legt de hond de link tussen zijn behoefte doen en een stukje pens? Dan heb je kans dat hij zijn minder fraaie snack links wil laten liggen.
Blijf altijd positief en enthousiast, maar beloon nooit wanneer je hond toch poep heeft gegeten. Negeer het incident en probeer het later opnieuw.
Let erop dat je bij de training nooit teveel druk op het poepen zelf legt: sta jij als een adelaar de boel in de gaten te houden, dan kan het zijn dat je hond niet meer durft te poepen.
Voorkomen dat je hond poep eet
Zoals bij zoveel gedragsproblemen, is voorkomen beter dan genezen. Hoe kun je voorkomen dat je hond poep gaat eten? Hieronder geven we een paar tips:
- Zorg er altijd voor dat je hond hoog kwalitatieve voeding krijgt en verdiep je in de samenstelling.
- Als eigenaar is ook de mentale gezondheid van je hond jouw zorg: verveling en angst zijn je grootste vijand!
- Heeft je hond toch snel een hapje genomen? Negeer het gedrag compleet en probeer de volgende keer te voorkomen.