Mag mijn hond broccoli eten?

Laatste update: 12 februari 2024
mag hond broccoli eten

Veel honden krijgen tegenwoordig broccoli of andere groenten gevoerd, naast hun brokken, natvoer of vlees. Groenten vullen incidenteel de nodige vitaminen en mineralen aan naast het basisvoer.

Maar zijn alle soorten groenten hier wel voor geschikt? Hoe zit dat met broccoli? En kan elke hond hier tegen? In dit artikel staat er broccoli op het hondenmenu.

Wat is broccoli precies?

Broccoli is een koolsoort, die onder de naam ‘kruisbloemige groente’ verwant is aan bijvoorbeeld de bloemkool en spruitjes. Normaliter eten wij mensen hier de gesloten bloemknoppen van en een deel van de stam.

Vaak worden ook de bloemknoppen aan onze honden gevoerd.

Deze groente bevat veel vezels en heeft een hoog gehalte aan calcium, bèta- caroteen, foliumzuur (vitamine B11), vitamine C en vitamine K. Hiernaast zou broccoli beschermen tegen kanker en de invloeden van UV-licht, doordat het indolen en sulfurafaan bevat.

Bèta-caroteen en sulfurafaan zijn antioxidanten. De eerstgenoemde wordt in het lijf omgezet in vitamine A. Bij sulfurafaan en indolen komen hun werkende stoffen vrij wanneer ze gesneden, gekauwd of gekookt worden.

Dit superfood geeft het immuunsysteem een boost en versterkt de bloedcellen. Maar is het wel zo super voor je viervoeter?

Lees ook: Mag mijn hond aardappels eten?

Mag mijn hond broccoli eten?

Wij mensen hebben alle redenen om broccoli regelmatig aan ons menu toe te voegen. Maar het hondenlichaam werkt nu eenmaal anders dan dat van ons.

In broccoli zit isothiocyanaat, wat de darm kan irriteren. Hier is de ene hond gevoeliger voor dan de ander. Daarom kunnen er klachten zoals maagpijn en darmkrampen optreden bij het eten van deze groente.

Kun je broccoli dan wel aan je hond voeren? Het antwoord is: Ja, maar met mate.

Heeft je hond een gevoelig maag-darmstelsel? Dan kun je deze groente voor de zekerheid beter achterwege laten.

Zo niet, probeer het dan eerst eens uit.

Voeg een zeer kleine hoeveelheid (5 gram) aan het voer van je hond toe. Dit kun je een aantal keer herhalen, waarbij je de portie steeds met 5 gram verhoogd. Blijven klachten uit, dan is je hond waarschijnlijk niet zeer gevoelig voor deze groente.

Over het algemeen wordt geadviseerd niet meer dan 10% van de maaltijd uit broccoli te laten bestaan. Voer je teveel, wat meer dan 25% van de dagelijkse inname betekent? Dan kan isothiocyanaat voor grotere problemen zoals schildklierklachten leiden.

Snijd hiernaast altijd de broccoli in kleine stukjes.

Je hond kan er namelijk niet op kauwen, hier heeft hij gewoonweg niet het juiste gebit voor. Daarom blijft broccoli snel hangen in de keel. Met kleine stukjes of roosjes is de kans hierop kleiner.

Broccoli bevat isothiocyanaat, een stof die sommige honden niet goed kunnen verwerken. Isothiocyanaat kan bij de hond misselijkheid, maagpijn en darmkrampen veroorzaken. Sommige honden kunnen met mate broccoli eten zonder hier klachten van te krijgen.

Lees ook: Mag mijn hond banaan eten?

Mijn hond heeft per ongeluk broccoli gegeten, wat nu?

Wanneer je hond per ongeluk broccoli heeft gegeten is er niet gelijk man overboord. Maar, de ernst van de situatie heeft vooral te maken met de hoeveelheid gegeten groente en het lichaamsgewicht van je hond.

Hoe kleiner de hond, hoe sneller broccoli een effect heeft op het lichaam. Heb je dus een klein hondje? Of heeft je viervoeter een gevoelig maag-darmstelsel? Vraag dan de dierenarts om advies.

Bij grotere honden zal er meer gram van de groente gegeten moeten worden om klachten te veroorzaken. Houd de hond goed in de gaten en bel de dierenarts wanneer hij maagpijn of krampen krijgt.

Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Better safe than sorry!

De hond en groenten verteren

Er zijn veel verschillende meningen over het nut van groente en fruit op het hondenmenu.

Jazeker, wat groente hier en wat fruit daar kan positief zijn voor je hond. Het levert de nodige aanvulling op belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Maar, groenten en fruit zullen nooit zo’n belangrijke plaats innemen bij de hond als op het mensenmenu.

Wij mensen zijn namelijk omnivoren (alleseters). De hond echter, is wat we noemen een ‘echte vleeseter’ (true carnivore) die bijna geheel gebouwd is op het eten en verteren van vlees.

Hierdoor krijgen veel honden klachten door het eten van koolhydraten. Het verteringsstelsel kan hier namelijk niets mee.

Ook groenten dienen met mate gegeven te worden. Ja, het voegt hier en daar wat toe. Maar nee, het is geen (groot) onderdeel van het natuurlijk dieet van onze viervoeter.

Er wordt daarom geadviseerd de broccoli altijd eerst te koken of te pureren, voordat je het aan de hond voert. Wanneer je dit achterwege laat, blijven de celstructuren intact waardoor de hond juist de aanvullende voedingsstoffen misloopt.

Het verteringsproces bij de hond kan namelijk de structuren in de plant niet afbreken! Zo blijven de voedingsstoffen ingekapseld, en krijgt je hond alleen maar een grotere drol.